gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

15.01.2018 Večery S věří talentům, nabídnou folk, grass, šanson i jazz (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Do druhého ročníku vstoupí 26. ledna v českobudějovickém Divadle U Kapličky hudební série Večery S. Jejím cílem je dát prostor začínajícím jihočeským kapelám a písničkářům, kteří hrají folk a spřízněné žánry. Patronem cyklu je Víťa Troníček, kapelník skupiny Marien a spoluzakladatel hnutí Folk žije! Na čtyřech koncertech se v jarní části série představí 11 účinkujících, například písničkář René Souček, charismatický dívčí soubor Živolenky nebo mistři bluegrassu The Giant Mountains Band.
Jedním z hlavních záměrů Večerů S je zvát nové hudební talenty a vytvořit tak prostor pro jejich koncerty v Českých Budějovicích, který zde dlouhodobě chybí. „Jdeme do druhého ročníku, protože první se nám i divákům líbil, a to v mnoha ohledech: přinesl pozitivní ohlasy, ani zdaleka jsme nevyčerpali to, kolik je v Jihočeském kraji hudebních možností. Máme radost, že se nám již kapely i písničkáři sami hlásí. Přesvědčili jsme se o kvalitě mnoha účinkujících, zaslouží si být patřičně zviditelněni,“ řekl zakladatel Večerů S Jaroslav Hnízdil, kapelník skupiny Spolektiv. Zajímavé podle něj bude pozvat po čase kapely z prvního ročníku a sledovat tak jejich vývoj.
lednové Večery S
lednové Večery S
Patronem loňského prvního ročníku byla jihočeská folková legenda Pavel Žalman Lohonka. Patronát nad letošním pokračováním převzal Víťa Troníček, kapelník pardubické skupiny Marien, spoluzakladatel hnutí Folk žije!, dramaturg prestižního festivalu Folková Chvojení a externí hudební redaktor Českého rozhlasu. Známá je i jeho první kapela, která se jmenovala Poupata a jejíž hit Nechce se mi domů se dodnes hraje.
„O folkové hudbě tvrdím, že je to hodná, člověčí muzika. Nejde jen o to sdělení, hladivé melodie či neagresivní sound, ale je to lidové muzicírování, které se vždy obešlo bez médií a šíleností, které potřebuje hudební průmysl. Celá scéna je založena na výměnných koncertech či aktivitách nadšenců, přitahuje a sdružuje pozoruhodně vnímavé publikum. Jakoby nešlo jen o muziku. Jakoby každá píseň obsahovala vnitřní kompas ukazující k dobru. Večery S a vůbec podobné koncerty neprofesionálních kapel a interpretů jsou pak především setkáním lidí, kteří naslouchají, hledají a objevují něco, co vlastně nemají možnost nikde jinde slyšet a je jim pak společně dobře. Klobouk dolů před nadšenci, kteří to pořadatelsky táhnou, vytvářejí či finančně podporují. Je mi ctí být součástí,“ řekl Víťa Troníček, který se na Večerech S představí v lednu se svým triem.
Eliška Kotlínová
Eliška Kotlínová
archiv Večery S
Jarní část série Večery S začne 26. ledna 2018 a přinese čtyři koncerty s 11 účinkujícími v českobudějovickém Divadle U Kapličky na Husově třídě. Žánrově se rozkročí mezi folk, šanson, popfolk, folkrock i bluegrass. Zahrají zde patnáctiletá zpěvačka Eliška Kotlínová, písničkář René Souček, který umí bavit davy, nové jihočeské dívčí sdružení Živolenky i najazzlý Chansonet. Jarní sérii zakončí kapela Spolektiv, která tak zároveň oslaví 30 let od svého založení.
Jarní část série Večery S:
26. ledna - Eliška a Votvíráci, Želiborů a přátelé, Víťa Troníček trio
23. února - Banjaluka, René Souček, The Giant Mountains Band
23. března - Kvintet, Živolenky, Chansonet
20. dubna - Standa Kahuda, Spolektiv a hosté – výroční koncert kapely ke 30. výročí

Sdílet na...
Kam dál?

» Večery S - Hashtag, Michal Dufek, Spolektiv - v pátek 17. února (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Jen tak tak, 2Jaja, Láďa Latka A trio 21.října (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Vendy Band, Gregor Beňadik, Weekend (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Jinotaj, Josef Pelán, Třetí míza - slovo patrona ročníku (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Kvintet, Živulenky, Chansonet (Jarda Hnízdil a Vašek Koblenc)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib