gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.03.2018 Folkové prázdniny 2018 - O paměti (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Náměšť nad Oslavou, 28. července – 4. srpna
O paměti
33. ročník mezinárodního multižánrového festivalu Folkové prázdniny otevře úvodním koncertem sedmičlenná finská instrumentální skupina Frigg, na kterou panuje pevný názor: "Pravděpodobně nejvíce vzrušující, vibrující a povznášející kapela na severní polokouli."
"Paměť chápeme velmi široce – tradice, vzpomínky, připomínky, pocta osobnostem, ke kterým mají hudebníci vztah, pocta místům, schopnost lidstva předávat si kulturu, oslava paměti – schopnosti lidského mozku, schopnost zapamatování si, spojení s pojmy jako úcta, pokrok, dobro," vysvětluje letošní téma dramaturg festivalu Michal Schmidt, kterému se do paměti hluboce zarylo vystoupení finské skupiny Frigg, takže se o svůj silný zážitek rozhodl podělit s festivalovými návštěvníky.
Frigg
Frigg
archiv festivalu
Frigg
nezpívají a hrají tak energicky, až nám padá brada a zeměpisné hranice nevnímají. Tyhle vlastnosti - spolu s podsouvaným vlivem čarodějnictví, o čemž si můžeme myslet své, ale to je tak všechno - souvisí u Frigg s cestováním po celém světě. Snahám o jasnou hudební identifikaci brání fakt, že už před patnácti lety si skupina sama sobě položila otázku, co přijde, když do finských tradic zaplete americký bluegrass, irskou a skotskou hudbu, divoké rytmy z Balkánu nebo rock. Střízlivě vzato přináší Frigg, nesoucí jméno po manželce severského boha Odina, vlastně crossover – ovšem crossover strhujícím způsobem zahraný do rozpadu těla a bezpečně zabírající na posluchače i odborníky, což dokládá celá řada významných domácích i zahraničních ocenění. Trvalo dlouho, než někdo přišel na nápad hudbu skupiny nějak nazvat, když se tak stalo, ukázalo se být označení nordgrass jako naprosto ideální. S novým loňským albem Frost On Fiddles čtveřice houslistů, kontrabasista, mandolinista a kytarista okamžitě zamířili do výšin žebříčků world music a nadšených recenzí se ani nedopočítáte.
Mezinárodně respektovaná hudební přehlídka přivítá v nádherném prostředí renesančního zámku opět řadu dalších výjimečných a v České republice poprvé vystupujících umělců z celého světa. Program oblíbeného festivalu opět zahrnuje to nejzajímavější z oblasti world music, moderního jazzu, alternativního rocku a folku. Důležitou součástí festivalu nadále zůstává domácí písničkářská scéna. Folkové prázdniny nabídnou také oblíbený Divadelní den, rodinami s malými dětmi i dospělými hojně navštěvované výtvarné a hudební workshopy, celou řadu doprovodných akcí, výstav a happeningů. Opět se uskuteční návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium Od folkloru k world music. Letos, podobně jako festival, uvozené tématem O paměti.
Se zbývajícími jmény účinkujících letošních Folkových prázdnin a bohatou a hudebně pestrou programovou náplní vás budeme pravidelně informovat.  

 

 
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Druhá tráva s Michalem Pavlíčkem na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou (Vladimír Béďa Halm)

» Hudební skvosty britské folkové scény opět ozdobí Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

» Neobyčejná mezinárodní hudební setkání na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)

» Folkové prázdniny 2018 začínají, seznamte se s dalšími novinkami (FOLKtime.cz)

» Další tři hvězdy world music přijedou na Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib