gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

28.06.2018 Další tři hvězdy world music přijedou na Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Společný koncert tří světových perkusových osobností a tří jedinečných zpěvaček bude vyvrcholením tradičního projektu festivalu
Noční koncerty ve specifických místech Náměště nad Oslavou jsou připraveny.
„Jsme mnohem propojenější a máme mnohem více společného navzájem, než věcí, které nás rozdělují," tvrdila vždy britská poslankyně Jo Coxová. A za oslavu rozdílnosti můžeme považovat také hudbu mezinárodní vokální skupiny Voxtra, kyperského akustického tria Monsieur Doumani, americko-kanadské skupiny Dálava, nizozemské-balijské sestavy Boi Akih & I Made Subandi, maďarského projektu Groove & Voice nebo jazzového tria Elda.
Monsieur Doumani
Monsieur Doumani
foto: Eleni Papadopoulou
Může znít loutna tzouras jako rocková kytara? Kyperská tradice nabrat funky směr? A mohou se vážná témata šířit radostným tancem? Monsieur Doumani, akustické trio zahalené v kouři hudební inovace a radostného politikaření, s úsměvem odpovídá: "Ano, samozřejmě!" Když začínali, kyperská tradiční hudba se na stupnici zájmu propadla na samé dno: poslouchat ji, natož hrát, se vůbec nenosilo. Pro sezpívané trio výzva, hnací síla a zároveň posedlost se s nezájmem popasovat, jenomže ouha, archívy nabídkou zrovna moc nepraskaly a najít poslední žijící hudebníky dalo také práci. Takže nezbylo, než se pustit do skládání a jestliže víme, že Antonis Antonious, Angelos Ionas a Demetris Yiasemides za sebou mají klasická a jazzová studia, výsledek nás nemůže překvapit. Pozor, nečekejte žádné experimenty pro experimenty, jenom zkrátka občas trochu "méně tradiční hudbu".
Julia Ulehla s manželem Aramem Bajakianem
Julia Ulehla s manželem Aramem Bajakianem
foto: Emma Joelle
Dálava
se poprvé na Folkovkách představí v šestičlenné sestavě, v jaké nahrála poslední album The Book of Transfigurations. Zpěvačka Julia Ulehla s manželem Aramem Bajakianem, kytaristou Johna Zorna a Lou Reeda, na něm už podruhé zkoušejí obstát v úkolu nahlédnout na moravské písničky z pozice Američanů se zkušenostmi z rockové a divadelní experimentální scény. Což se u pravnučky zakladatele festivalu ve Strážnici, profesora Vladimíra Úlehly, nevylučuje s hlubokou úctou k vlastním kořenům, bez zakrývání obavy: co tomu řeknou na Moravě. "Vím, že to není tradiční, ale pokaždé když písničky, které pro mne hodně znamenají, zpívám, objevím v nich něco nového a ony začnou nepředvídatelně žít vlastním životem. Nechtěli jsme záměrně měnit známé melodie, jen jsme je předtím nikdy neslyšeli v živém provedení a chtěli jsme vyzkoušet, jak z nás v odlišném kulturním prostředí vyjdou. I kdybychom chtěli, nemohli jsme znít tradičně. Vložili jsme do nich sami sebe a dali jim tělo a zvuk," uvedla Julia Úlehla.
Voxtra
Voxtra
archiv
Natočit album a dostat se s ním na vrchol žebříčku world music ještě nutně nemusí znamenat hudební zázrak, zato udržet se tam čtyři měsíce a sklízet jen samý obdiv, to už máte k nezapomenutelnosti nakročeno řádně, zvlášť když u mezinárodní skupiny Voxtra posloucháme multikulturní fúzi, tedy jednu z nejtěžších hudebních disciplin. Vokální polyfonie ze Sardinie a Albánie, písně runo a joik z Finska, beko blues z jihozápadu Madagaskaru a folk z Belgie, představují tak odlišné hudební žánry, že sloučit je do jednoho ansámblu a najít pro ně spojnici, vyžaduje minimálně důvod pro takové rozhodnutí. Belgický zpěvák Raphael De Cock album The Encounter of Vocal Heritage a společné koncertování po celé Evropě proto nekoncipoval jako fúzi, rozhodl se pro zdůraznění a oslavu rozdílnosti, kdy žádnému jedinečnému hlasu není upřeno právo být rozpoznán a slyšen. A pokud se spojí dohromady, žádné "protřepat, zamíchat a podávat", ale směřování ke vzájemnému dialogu.
Společný koncert tří světových perkusových osobností a tří jedinečných zpěvaček bude vyvrcholením tradičního projektu festivalu
Jakobychom se vraceli na samý počátek hudby, kdy lidé jenom zpívali, k tomu tleskali nebo něčím o něco tloukli. O rytmu už také něco tušili: stačilo si sáhnout na srdce. Ačkoliv později zjistili, jak zní, když se fouká do duté kosti a postupně začali vyrábět melodické nástroje, kombinace perkusí a hlasů zůstává v hudbě dodnes nejpoužívanější. V Africe tedy rozhodně. Odtud je to do Náměště sice pěkný kus cesty, ale to z indonéských ostrovů také, o Brazílii nemluvě. Pocházejí odsud letošní protagonisté projektu Perkuse a hlasy, i když záminku pozvat je, získala houslistka Jitka Šuranská nedaleko - v Budapešti: "Zamilovala jsem se do hry perkusisty Kornéla Horvátha a nápad byl na světě."
Všichni, kteří na Jitčino pozvání kývli, se na několik dnů nastěhují do Náměště a po té, co se domluví, co by chtěli na festivalu společně zahrát, začnou usilovně vymýšlet, zkoušet a navzájem vstřebávat kulturně naprosto odlišné inspirace. Setkání se na Folkovkách vzdalují běžným rezidenčním projektům díky pracovní atmosféře, která, jak z minula dobře víme, se blíží spíš přátelskému hudebnímu dialogu, jehož pointou nebývají koncerty nalajnované od začátku do konce, ale vystoupení, kdy má posluchač okamžitě pocit, že tu jde o něco víc.
Groove & Voice trio
Groove & Voice trio
archiv
A o kom je tedy řeč? Perkusistu Horvátha doprovodí hlas z Folkovek dobře známé maďarské zpěvačky Irén Lovász, slavného rytmického kouzelníka Adriano Adewaleho švédská jazzová zpěvačka Emilia Mårtensson a mistr gamelanu I Made Subandi z Bali se spolehne na Moniku Akihary, v podstatě hlasovou umělkyni, zpívající v jazyku haruku, rodné řeči svého otce pocházejícího z Moluckých ostrovů. Přidají se k nim i další členové jejich skupin Groove & Voice, Boi Akih a Elda Trio, které do jedné samostatně vystoupí také na nočních koncertech, a samozřejmě Jitka Šuranská.
Jak to dopadne, nikdo neví, ani muzikanti, nejspíš ale jako vždycky: z té hudby bude čišet radost z toho, že se mohli v Náměšti potkat. "Lidé ze sebe přece odpradávna dostávali bolest a starosti zpíváním, posilovali s ním své radosti a naplno si užívali oslav," tvrdí Irén Lovász.
 
Noční koncerty s neopakovatelnou atmosférou ve specifických místech Náměště nad Oslavou
Na Folkovkách se po skočení hlavního programu nechodí domů: následují noční koncerty s neopakovatelnou atmosférou, blížící se osobnímu přátelskému setkání. Vystupují tu hvězdy festivalu, nicméně v nečekaných sestavách a noví hudebníci, kterým víc vyhovuje komorní prostředí kaple sv. Anny, Galerie 12, a letos také Biografu Paměti ve Staré tkalcovně.
Komorní krásné prostředí kaple sv. Anny v budově Špitálku bude připraveno pro novou hudební sestavu houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské. S kytaristou Petrem Uvirou představí svůj dost nečekaný společný projekt, v němž se probírají moravským lidovým repertoárem a skladbami Petrovy domovské skupiny Ladě. Zahraje si s nimi také hobojistka Alžběta Jamborová.
Dvorek Galerie 12 se stane letos místem pro koncert partnerského dua - zpěvačky Monicy Akihary a kytaristy a zvukového experimentátora Nielse Brouwera - basklarinetisty Tobiase Kleina a I Made Subandiho, mistra gamelanu z Bali. Ti všichni tvoří naprosto nevšední sestavu Boi Akih, typickou invenčním temperamentem, rytmickými zatáčkami a barevností, kterou pružně pulsuje také jejich hudba. Originální a nezaměnitelná tím, že co koncert, pokaždé jiná, protože otevřená momentálním náladám. Proměnnost vychází z improvizačního pnutí mezi hudebníky a křišťálovým hlasem Moniky, v podstatě hlasové umělkyně. Zpívá anglicky, zdaleka víc ale v jazyku haruku, rodné řeči svého otce.
Ve Staré tkalcovně bude opět připraveno „výtvarné“ kino, letos dle tématu festivalu zvané Biograf Paměti. A v něm budou hned tři noční koncerty: Groove & Voice trio, Elda trio a Pátí na světě.
Zpěvačka Irén Lovász v projektu Groove & Voice, ve kterém ji doprovází hráč na klávesové nástroje Zoltán Mizsei a jeden z nejlepších maďarských perkusistů Horváth Kornél, proslulý naprosto výjimečným hráčským stylem, vychází ze studia duchovní a léčivé funkce staré maďarské lidové hudby. Probouzí v ní energii přírodních živlů: země, vody, ohně a vzduchu.
Zdrojový kód tria Elda hledejme v jeho národní příslušnosti: v Londýně žijící švédská jazzová zpěvačka Emilia Mårtensson, brazilský perkusista Adriano Adewale a slovinský akordeonista Janez Dovč mají ovšem daleko větší ambice, než jen proplétat odlišné kultury a spoléhat na to, co z toho vyplyne; takhle jednoduše to silní autoři s přesahovým přemýšlením nevidí. Svou hudební krajinu zvlnili moderním jazzem, osobně pojatými rodnými tradicemi, elektronickým ambientem a improvizačním přístupem, tedy svobodou, prýštící ze všech skladeb už na první poslech.
Folktronika? Dekonstruované country balady? Něco osobního skrze kolektivní vědomí? Něco, co znáte, aniž byste slyšeli? Zabalená zkušenost lidstva? Víte co, nechme hodnocení dost skupiny Pátí na světě po koncertu. Rozhodně vás ale čeká neobyčejně zajímavá hudba, o tom žádná.
Folkové prázdniny 2018
Náměšť nad Oslavou 28. července – 4. srpna
O paměti

Sdílet na...
Kam dál?

» Hudební skvosty britské folkové scény opět ozdobí Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

» Folkové prázdniny v Kristových letech (Karel Fred Vodňanský)

» Nedělní zahradní slavnost Folkových prázdnin bude letos ve znamení loutkových divadel (FOLKtime.cz)

» Stará tkalcovna na Folkových prázdninách bude místem velkolepé výstavy (FOLKtime.cz)

» Neobyčejná mezinárodní hudební setkání na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib