gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.07.2018 Folkové prázdniny 2018 začínají, seznamte se s dalšími novinkami (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Stará tkalcovna, architektonicky mimořádná a rozměrná tovární budova na břehu řeky Oslavy je součástí festivalu čtvrtým rokem. Jedná se o unikátní objekt bývalé továrny - tkalcovny významného architekta Lederera s fantastickou stropní konstrukcí. Tento úžasný prostor vybízí k mimořádnému výtvarnému pojetí. A letos bude Stará tkalcovna opět unikátní, nic podobného jinde neuvidíte. Bude totiž v celém obrovském prostoru naplněna jedinečnou výstavou rozměrných pláten vysočinského malíře Tomáše Rossího, nazvanou NĚKOLIK KROKŮ OD SVĚTLA. Výstava bude zahájena vernisáží v neděli 29. 7. od 13:00.
V průběhu Folkových prázdnin zavítejte do Galerie 12 nad náměšťským zámeckým parkem a navštivte výstavu Jiřího Slívy, od úterý do čtvrtka pak dílny kovářskou a keramickou, dílnu ručního tkaní na dřevěných stavech, dílnu drums & percussion. Nezapomeňte, že zde proběhne v úterý také jeden z nočních koncertů s neopakovatelnou atmosférou – letos s jazzem, improvizacemi a starobylými indonéskými písněmi z Moluckých ostrovů v podání seskupení Boi Akih z Holanska a Bali. Hlavně ale přijďte na vernisáž výstavy KRAJINY OKOLO NÁMĚŠTĚ NAD OSLAVOU dvorního výtvarníka Folkových prázdnin Rostislava Pospíšila. Uskuteční se hodinu před zahajovacím koncertem festivalu, tedy v sobotu 28. 7. v 19 hodin. Samotná výstava devíti žánrových obrázků bude instalována ve výstavním prostoru „Stodola“ Galerie 12.
Výstava Tomáše Rossího
Výstava Tomáše Rossího
Festival Hnízdo múz
probíhá po celou dobu trvání Folkových prázdnin a zahrnuje desítky nejrůznějších tvůrčích dílen (kompletní seznam a další informace najdete na nových webových stránkách, v tištěném festivalovém katalogu a na samostatných letácích). A mimochodem program Hnízda múz obsahuje více než 200 položek. Řada dílen bude naprosto jedinečných.
Tak například. Hned v neděli odpoledne máte jedinečnou příležitost poznat vokální pokladnice z různých koutů světa: polyfonie ze Sardinie a Albánie, písně runo a joik z Finska a beko blues z jihozápadu Madagaskaru. A to i ve vzájemných spojeních tak, jako to dělá soubor Voxtra. Jak vnímají moravskou lidovou hudbu v New Yorku a Vancouveru? Budete se moci potkat s Julií Ulehla, pravnučkou profesora Vladimíra Úlehly (1888-1947), světoznámého biologa, významného brněnského etnomuzikologa a zakladatele festivalu ve Strážnici, která se narodila a žije v USA a Kanadě. A se svým manželem Aramem Bajakianem pojímají moravské lidové písničky zcela po svém. Julia a Aram budou povídat, diskutovat, zpívat.
Do programu je zařazeno po dvou tanečních dílnách dvou výjimečných kapel, které jsou právě tanečními workshopy vyhlášeny. S kapelou Janusze Prusinowskeho se naučíte tančit polské starobylé tance - mazurku, kujawiak, valčíky - za doprovodu hudby, která do sebe absorbovala moderní dobu s ozvěnami blues, jazzu nebo melodičnost Chopina. A s kapelou Vigüela bude dílna zaměřena na tradiční hudbu a tanec z centra Španělska v té nejautentičtější podobě. Členové kapely budou vyučovat „Loose dance“ – Jota, Seguidilla a Fandango - tři z hlavních hudebních stylů s asociací tance z centra Iberského poloostrova.
Cílem workshopu Drum&percussions Jiřího Doležala ze skupiny Songs from Utopia je získat všeobecné i hlubší informace o hře na bicí nástroje ve spojení s hrou na perkuse.
Opět proběhne textová dílna Slávka Janouška a Pavel Císarík ze skupiny Bezobratři vás naučí vyrábět pastýřské píšťaly.
Voxtra
Voxtra
zdroj: Folkové prázdniny
Pevnou součástí Folkových prázdnin stala Tančírna nad Oslavou, která zve každého bez rozdílu věku a tanečních zkušeností do vášnivého tance pod vedením vicemistrů České republiky a vicemistrů Evropy Gabriely a Petra Nečasových.
Nejvíce je ale dílen výtvarných – přijďte do dílny grafické, plenérové malby, na malování na hedvábí a sklo, na vinutí skleněných perel, na smaltovou dílnu, na košíkářskou dílnu, uzlíkování, drátování, korálkování, točení na keramickém kruhu, plstění a mnoho a mnoho dalších. Na dvoře Galerie 12 proběhne kovářská dílna s Pavlem Tasovským, keramická s Prokopem Veselým a řezbářská dílna s Václavem Kyselkou.
Program Hnízda múz zde.
15. ročník Mezinárodního kolokvia zaměřeného na lidovou, folkovou, etnickou hudbu a world music, diskusní setkání zájemců o problematiku hudby etnické, lidové, folkové či rozmanitou oblast tzv. world music přivádí do Náměšti nad Oslavou každoročně jak zástupce akademické obce (etnology, etnomuzikology, etnochoreology, muzikology a estetiky), tak hudební publicisty a redaktory. Téma, k němuž se všichni přednášející vyslovují, je pokaždé jiné, všechny účastníky však spojuje zájem o hudební pole Od folkloru k world music a vůle diskutovat o problémech a představit ostatním oblast svého zájmu.
Rozpravy 2018: O paměti. S hudebními publicisty o hudebních mimořádnostech z celého světa
Folkové ohlédnutí do časů dobrých i zlých. Šťastné návraty písniček, zpěvníků a nahrávek z propadliště folkových dějin. Co byly předzvěsti dnešní world music na časové ose 20 století? Zapátráme do bezedného archivu Jaromíra Kratochvíla z Indies Happy Trails. Nečekaná, za to krásná setkání s Angelique Kidjo, Fatoumata Diawarou, židovskými písněmi z II. světové války, které se Stalinovi nepodařilo zničit.
Ve výstavní síni na Staré radnici
Souhrn hudebního programu Folkových prázdnin
Už tím, jak je program dramaturgicky sestaven, dává festival na vědomí, co si o hudbě myslí. Zasnubuje poznání a objevování s uvolněnou zábavou, klade důraz na hudbu pevných názorů na dnešní dobu a nezapomíná na vše podstatné z domácí a slovenské scény.

Monsieur Doumani
Monsieur Doumani
foto: Eleni Papadopoulou
Vypíchnout z programu to nejzajímavější je práce pro vraha. Pravidelní návštěvníci to vědí, přesto připomínáme: na Folkovkách není slabých koncertů; s hudbou takříkajíc do počtu, se tu nesetkáte a neubývá ani počet českých premiér hudebníků světového renomé: malijský bluesman Boubacar Traoré, finský smyčcový uragán Frigg, kyperské trio Monsieur Doumani, skotská kapela BreabachBandadriatica z italského Salenta, mezinárodní vokální ansámbl Voxtra nebo angličtí folkaři, John Smith a dvojice Josienne Clarke & Ben Walker.
Nezapomenutelné zážitky určitě přijdou s koncerty malijského Tria Da Kali, italské pizzica skupiny Canzoniere Grecanico Salentino s hostujícím britským písničkářem Piersem Faccinimi nebo Kompanie Janusze Prusinowskeho propojené s vynikající španělskou skupinou Vigüela. Skupina Dálava přijede v kompletní americko-kanadské šestičlenné sestavě, v jaké natočila poslední album a naši Druhou trávu posílí kytarista Michal Pavlíček.

Za další z vrcholů můžeme dopředu odhadnout vzpomínání irské skupiny Interference na Ferguse O'Farrela nebo oslavu sedmdesátin houslisty Jana Hrubého za účasti mnoha přátel (Michal Prokop, Luboš Andršt, Vladimír Merta, Ondřej Fencl, Sean Barry, německý jazzový saxofonista Joe Kučera, Andrea Hrubá). A silná bude letos i česko-slovenská sestava: Melody Makers vedení zpěvákem a entertainerem Ondřejem HavelkouMirek Kemel & BandSzidi TobiasPavol HammelSpirituál KvintetJitka Šuranská & Petr UviraZvíře jménem podzim neboli početný projekt Jakuba Königa a rozhodně nelze minout vzácné vystoupení skupiny Pátí na světě vedené Ivanem Palackým. Své místo má na festivalu také domácí folk: ŽambošiLucie RedlováBabské uchoDotmy a Textová dílna Slávka Janouška.

Sdílet na...
Kam dál?

» Na Folkové prázdniny přijíždějí osobnosti české a slovenské folkové, rockové, bluegrassové a písničkářské scény (FOLKtime.cz)

» Folkové prázdniny 2018 - O paměti (FOLKtime.cz)

» Další tři hvězdy world music přijedou na Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

» Neobyčejná mezinárodní hudební setkání na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)

» Nedělní zahradní slavnost Folkových prázdnin bude letos ve znamení loutkových divadel (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib