gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.10.2018 Galén oslaví 25 let (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

Na podzim roku 2018 oslavuje nakladatelství Galén 25 let své činnosti a připravilo řadu novinek.

Galén
Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během této doby bylo vydáno téměř 2000 publikací a ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.
Záběr katalogu je široký: obsahuje učební texty pro studenty lékařských fakult i zdravotnických škol, odborné monografie, slovníky, oborové publikace, sborníky z kongresů, ale i periodika. Součástí katalogu jsou i publikace určené neodborné veřejnosti v několika edičních řadách. Ediční program Makropulos nabízí publikace populárně-vědecké, mapující převážně zdravotnická témata; řada Almanach medicíny přináší biografie našich lékařů a vzpomínkové knihy na významné osobnosti let minulých; svoji tradici vybudovala i volná ediční řada Křeslo pro Fausta (každoročně od roku 2000).
Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který od roku 2008 systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.
Publikace vydané v roce 2018 obsahují lehce modifikované logo nakladatelství s číslovkou 25.
Medicína a populárně naučná literatura
Nakladatelství Galén
Nakladatelství Galén
Z odborné literatury toto výroční logo najdou čtenáři v obdivuhodné publikaci profesora Oldřicha Elišky Lymfologie, do které autor shrnul svoje celoživotní zkušenosti. Dále ve výročním roce vyšly nebo vyjdou odborné monografie Buněčné kultury v medicíně, Bolest v psychiatrii, Vzácná onemocnění u dětí, Antibiotika, Test větné srozumitelnosti v hovorovém šumu, Zdravotníci, právo a praxe, pátý svazek volné řady Genetika v klinické praxi, jedenáctý svazek řady Trendy soudobé oftalmologie, mezioborová kniha Úskalí a komplikace při léčení zlomenin, z překladové literatury pak první české (světové čtrnácté) vydání učebnice Junqueirovy základy histologie a mnoho dalších publikací. Dokončuje se rovněž první svazek z nového vydání šestidílné řady učebnic Základy anatomie, české i anglické vydání učebnice otorinolaryngologie a navíc i paměti předního českého internisty profesora Jana Petráška Vzpomínky aneb Honem než to zapomenu.
Z oblasti populárně-vědecké literatury zaujaly zejména původní novinka Františka Koukolíka O lidech a životě, překlad bohatě ilustrované knihy o záhadách genetiky s názvem Všichni jsme GENiální a zaslouženou pozornost jistě vyvolá i kniha Radkina a Františka Honzákových Čas psychopatů.
Aaudioknihy
Posluchači se mohou těšit i ze čtyř letošních audioknih – ... k české národní povaze Zdeňka Mahlera, vzpomínkové úvahy Radkina Honzáka Chcete se stát psychiatrem?! a audiokniha Klaun si povídá s Bohem, všechny tyto tři tituly načetli sami autoři. Do konce roku ještě vyjdou úryvky ze Seifertových Všech krás světa v podání Vlasty Chramostové, nahrávka vyšla před čtyřiceti lety pouze v exilovém vydavatelství Šafrán ´78 a nyní poprvé doma a na CD.
Hudební alba
Z hudebních CD edice Olivovníky by nebylo vhodné přehlédnout „tiché“ album zhudebněné poezie Bohuslava Reynka Karlem Vepřekem Blázen jsem ve své vsi, druhé album formace Blanky Šrůmové a Jana Sahary Hedla Něžná noc Tak se věci mají, novinku Petra Linharta Milostné vzpomínky na Čp. 8, album Jaroslava Hutky Sto let, první vydání na CD legendárního alba Pár tónů, které přebývají (Mirek Kovářík, Vladimír Mišík a Etc...), „pozdní“ debut Zdenka Bartáka Chladno, ale jasno a další. Ve výrobě je nachystáno album Bílá stížnost, sestřih koncertu z roku 1982, na kterém se společně sešli Vladimír Merta s Emilem Viklickým. Sám Emil Viklický navíc dokončuje zatím nepojmenované album obsahující jeho jazzové úpravy slavných semaforských hitů.
Na závěr roku se připravuje novinka Půljablkoně Světelné léto a rovněž trojalbum Cesty na severozápad letošního sedmdesátníka Jana Hrubého, které přinese tři jeho již nedostupná alba z let 1990–1992 (Cesta na severozápad, The Burning Rose a Arthur´s Stone).
Beletrie a Olivovníky
Galén - Olivovníky
Galén - Olivovníky
V oblasti beletrie za rok 2018 bychom chtěli připomenout román jednoho ze zakladatelů Galénu Ivo Pechara s názvem Pouze krok ke štěstí, dále pak Reportáže z rozervaného ráje hudebníka a cestovatele Matěje Ptaszka, bilanční rozhovor Pavla Klusáka s Janem Burianem Drtivé jistoty JB. Jan Burian publikoval i svoji knihu Pocty, polemiky, provokace. Galén vydal letos i dvě básnické sbírky – Všetečky hudebníka a publicisty Ondřeje Fencla a debut mladého básníka Jana Šimona Zrna Zatracená euforie.
Na jaře 2018 vyšly vzpomínky světového jazzmana českého původu Jana Konopáska s výstižným názvem Jazzová odyssea a pátým svazkem se uzavřelo souborné vydání hudební publicistiky Jiřího Černého (z let 1956–1999) s názvem Černý na bílém.
Na předvánočním trhu jistě čtenáři nepřehlédnou memoáry Michala Juppa Konečného Průlety folkovou pamětí o téměř půlstoletém působení v zákulisí českého folku a country, novinku Jana Vodňanského Hledání ztraceného Voskovce, knihu textů a fotografií Jana Štolby Jeden den na jedné hoře, novinku Vlastimila Třešňáka eNTé aneb 25 obrazů ze zákulisí, memoáry Luboše Andršta Ještě hraju vestoje!, kombinující vlastní texty Luboše Andršta s bilančním rozhovorem Ondřeje Bezra.
Své čtenáře jistě najde i druhý díl vzpomínek rockera Mikoláše Chadimy Alternativa II s provokativním podnázvem Od „Nové“ vlny se starým obsahem k Velké sametové listopadové restauraci...
Do konce roku vyjde i reprezentativní publikace Fotografie, které hrají, představující dvacítku předních současných hudebních fotografů.
Od ucha k uchu aneb Fenomén Šafrán
Díky svému zaměření nemůže Galén chybět ani u výstavy „Od ucha k uchu aneb Fenomén Šafrán“ (Národní knihovna ČR, 15. 11. 2018–15. 1. 2019). Plánovaná výstava přiblíží české písničkáře od 60. let až do současnosti a představí základní osobnosti našeho folku jako např. Karla Kryla, Vladimíra Mertu, Jaroslava Hutku, Vlastimila Třešňáka ad. Tvorba těchto písničkářů se v době totality šířila většinou neoficiálně, někdy ilegálně, a přes veškeré snahy komunistického aparátu se jim podařilo ovlivnit několik generací posluchačů. Písničkáři byli nezávislí na oficiálních komunikačních kanálech a naprosto svobodní, nebáli se říkat pravdu v době, kdy to nebylo bezpečné a netají se svými názory ani dnes.
Výstavu pořádají Národní knihovna ČR a nakladatelství Galén, ve spolupráci s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu, Knihovnou Václava Havla a společností Seznam.cz.
Záštitu nad výstavou převzala Anna Šabatová – ombudsmanka.
Výstavu, jejíž vernisáž proběhne 15. 11. 2018 v 16.00 hodin, rámují tři výročí: čtyřicet let od násilného ukončení činnosti sdružení Šafrán v roce 1978, založení exilového vydavatelství Šafrán ?78 a „pětadvacátiny“ nakladatelství Galén, které se snaží na činnost labelu Šafrán ´78 navazovat.
K výstavě navíc proběhne i speciální antidiskotéka Jiřího Černého v knihovně Václava Havla 12. prosince 2018 k tematice Šafránu.
Galén 25!
Galén 25!
Galén 25!
V předvečer zahájení výstavy oslaví své narozeniny Galén i koncertem. V pražském Semaforu vystoupí 25. října 2018 písničkáři s Galénem po léta spojení: Vladimíři Merta a Mišík, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Jiří Dědeček, Jan Burian, Jiří Slíva, Petr Linhart a jako vzácní hosté Jiří Suchý a Mirek Kovářík. Zřejmě poprvé (a naposledy?) je doprovodí i superskupina ve složení Josef Štěpánek (g), Jan Štolba (sax), Jaromír Honzák (bass) a Miloš Dvořáček (ds). Koncert proběhne ve spolupráci s OSA Partner.
Nakladatelství Galén
Na Popelce 3144/10a
150 00 Praha 5
www.galen.cz 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib