gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.12.2018 Nové CD Kantorů: Hej, sokoli! 13 písní na 13. albu (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Folková skupina Kantoři dopřála sobě i svým příznivcům na sklonku 48. roku svého působení na české hudební scéně své už třinácté řadové album. Přestože je sestaveno převážně z melodií tak zvaného keltského folku (Irsko, Skotsko, Bretaň), název mu dala jediná píseň původu slovanského – ukrajinská Hej, sokoli!
Tato zdánlivá drobnost jakoby charakterizovala letité snažení oblíbené východočeské skupiny o osobité zpracovávání dobré, často prastaré, lidové muziky bez ohledu na její geografický původ tak, aby byla akceptovatelná pro současné posluchače. Kantoři k tomu využívají nejen moderní aranže a precizní interpretace v nástrojové i vokální složce, ale také odvážného spojování historických a soudobých hudebních nástrojů a v neposlední řadě působivých podehrávek, jež doplňují už tak bohatý zvuk kapely.
Kantoři (zprava: Jan Filip, Martina Vejrová, Miloš Panchartek)
Kantoři (zprava: Jan Filip, Martina Vejrová, Miloš Panchartek)
foto: Soňa Chlumecká
Už CD Svítání (2011) naznačilo, že Kantoři ve svém pojetí poněkud přitvrdili. Tento trend na novém albu nejen potvrzují, ale dokonce umocňují. I tentokrát však s nesmírným citem a se svojí pověstnou pokorou ke zpracovávaným předlohám.
Zatím poslední titul skupiny obsahuje celkem 13 písní, jež jsou nabity emocemi a mají ambici je skvěle přenášet i na posluchače. Od dojímavých balad (Kraj u Athenry, Vůně tymiánu) přes písně až mystické (Vítr z hor) a vzletné popěvky (Víno budiž pochválíno, Vám všem na zdraví) až po rozverné irské zpěvy (Všechno je mi fuk) nebo temperamentní melodii ukrajinskou (Hej, sokoli!), tam všude nás Kantoři obdařují veskrze autentickou atmosférou, plnou tu dojetí a vzápětí mimoděčného úsměvu. Přispívají k tomu i originální a vesměs velice dobré české texty, ale hned ve třech irských instrumentálkách se kapela obejde i bez nich, a to se stejným efektem.
Tradičně strhujícím houslím a zpěvu (ale také středověkým dudám nebo skřipkám) zakladatele kapely Jana Filipa více než zdatně sekunduje svým hlasem a neuvěřitelným arzenálem fléten (včetně středověké píšťaly s měchuřinou) Martina Vejrová, a také Miloš Panchartek, který kromě zpěvu, kytar a perkusních nástrojů (cajon, bodhrán) má na svědomí i precizní hudební podehrávky.
I nové CD folkové skupiny Kantoři zkrátka jenom potvrzuje, že tahle parta skvělých muzikantů z Královéhradecka patří k tomu nejkvalitnějšímu, co můžeme na české folkové scéně slyšet.
Pro křest zvolila kapela ne náhodou adventní období, protože závěr roku je tradičně vyvrcholením její koncertní sezóny. Nové album bude slavnostně uvedeno do života při adventním pořadu Kantorů v Novém Bydžově 14. prosince.
www.kantori-folk.cz 
https://www.facebook.com/kantori.folk/ 
Kantoři - Hej, sokoli!
Kantoři: Hej, sokoli!
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2018
Hodnocení desky: 6,33/10
Seznam písní: Hej, sokoli! • Vítr z hor • Víno budiž pochválíno • Hraběnka Cathleen • Vím, kam jít • Kraj u Athenry • Král skřítků a víl • Všechno je mi fuk • Tři námořníci • Marino Casino • Spancil Hill • Vůně tymiánu • Vám všem na zdraví
Co o albu napsal Tomáš Doug Machalík: "Kantoři od posledního skotsko/irského řadového alba poněkud přitvrdili, i přesto jsou však po zvukové stránce mezi kapelami tohoto žánru rozpoznatelní. Slabinu zde vidím zejména v českých textech, které trpí násilným naroubováním na původní melodie." (6 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Notování - soutěž takřka mezinárodní! (Rada Notování)

» Křest alba Zdeňka a Jany Hejkrlíkových (Cimbura)

» Půltucet sólistů – díl první (Miloš Keller)

» Notování s písničkářkou Terezou Švecovou - Terčovou jh. (Karel Vidimský - Cimbura)

» Kompilace písničkářů Studna neobjevená 2 (Martin Hejnák)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib