gototop
20.12.2018 Milli Janatková uspěla na hudebně výtvarném turné v Indii (FOLKtime.cz)    Tisk
PR
Milli Janatková, osobitá zpěvačka, multiinstrumentalistka, skladatelka, výtvarnice a lektorka hudebně i výtvarně účinkovala v indickém Západním Bengálsku. V listopadu vystoupila na festivalech Pot Maya v Pingle, Baul Fakiri Mela v Tepantaru a dvakrát v Kalkatě. První kalkatské vystoupení proběhlo pod mangovníky v klubu Akhra Baitanik. Turné završil koncert v krásném kulturním centru Rabindra Tirtha Auditorium, zasvěceném slavnému bengálskému umělci Rabíndranáth Thákur.
“Jsem šťastný, že Milli přijala pozvání a měla možnost spolupracovat s hvězdami bengálské hudby a umění. Její koncerty i malby byly fantastické a místní obecenstvo oslovily,” říká Amitava Bhattacharya z organizace Banglanatak.com, která je podpořena UNESCO a zaměřuje se na sociálně kulturní projekty oživující kořeny bengálského umění. Právě kořeny obou kultur byly inspirativním pojítkem. Umělci z Indie doplnili svými rytmy české lidové písně a nejstarší hudební památky, které Milli zaranžovala ve vícehlasech pro loop station a perkuse. Plynule tak navázala na svůj originální projekt Mým kořenům.
Vystoupení proběhlo pod mangovníky v klubu Akhra Baitanik
Vystoupení proběhlo pod mangovníky v klubu Akhra Baitanik
foto: archiv Milli janatkové
„Indie mě nadchla. Bengálskou kulturu, nové přátele i fanoušky jsem si zamilovala a naše spolupráce byla přirozená a příjemná. Indové mě mile překvapili svým zodpovědným přístupem plným respektu. Spolupracovala jsem s muslimskými umělci Patachitra v Pingle, kde jsme za zpěvu tvořili svitkovou malbu z přírodních barev. Hudební tvorba s muzikanty Bengálska mne velmi inspirovala. Jsem vděčná, že cesta proběhla v intenzivní tvůrčí atmosféře, přátelském duchu, zdraví a vzájemné úctě. Naučila jsem se několik slov v bengálštině, a barvy i rytmy této kultury mi ještě teď dodávají energii,“
říká Janatková.
Autorka zpracovává materiál z cesty i osobní deník. Plánuje vytvořit videoklip, píseň a filmový dokument, který se bude dotýkat právě sociálně kulturních zážitků. S Milli cestoval i její manžel, Kuba Neubert, který se pohybuje na vozíku. „Je skvělé, že lidé v Indii s naprostou přesností vytvořili nájezdy tam, kde místa byla nepřístupná. Zrealizovali tak kvůli nám bezbariérové prostředí, aniž by s tím měli předchozí zkušenost. Všechno jsme zvládli skvěle, i když se přiznám, že kulturní rozdíly jsem pocítil.“
Chrám Birla Mandir, Kalkata
Chrám Birla Mandir, Kalkata
akvarel Milli Janatkové
Milli se na hudební scéně pohybuje od roku 2006, na výtvarné o tři roky déle. Její autorský debut Proměna (2013) získal čtyři nominace na ceny The Independent Music Awards. Od roku 2012 koncertuje sólo a se svou kapelou s jazzovými muzikanty. Je součástí projektu Řekni mi s Ridinou Ahmedovou a Antonií Nyass. Spolupracuje s Orlojem snivců a Zapomenutým orchestrem Země snivců, které založili bratři Kořánovi.
Projekt a album Milli Janatkové Mým kořenům (2015 – 2018) získaly nominaci na prestižní ocenění Classic Prague Awards a americké ocenění The Independent Music Awards – Vox Populi. Projekt se věnuje tématu sebepoznání skrze pochopení příběhů z osobní a kulturní historie. Byl podpořen veřejností na HitHitu, městem Mělník a Státním fondem kultury. Výjezd do USA podpořil Institut umění – Divadelní ústav. Pobyt v Indii byl financován organizací Banglanatak.com. Za své působení v kultuře byla Janatková před odletem do Asie oceněna Cenou města Mělníka. Nyní vedle tvorby inspirované Indií pokračuje v práci na vokálních skladbách založených na českých hudebních památkách. V lednu a v únoru Milli vystoupí v Galerii Středočeského kraje (GASK) v propojení s tancem a výstavou Dotek osudu Ladislava Šalouna.

Sdílet na...
Kam dál?

» Luno hlásí: nový videoklip a rozlučkový koncert (Přemysl Štěpánek)

» Rozsáhlá retrospektivní kolekce Jakuba Nohy na 8 CD obsahuje 162 tracků (Indies Scope)

» Milli Janatková získala americké ocenění The Independent Music Awards (FOLKtime.cz)

» Lidová Redlová (Pavel Černý)

» Nové dvojalbum Hradišťan & Spirituál kvintet & Dagmar Pecková (Indies Scope)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib