gototop
20.02.2019 Listolet vydal třetí řadové album Pětiminutový tulák (Indies Scope)    Tisk
PR
Trvalo to dlouhých šest let než listoletci upekli nové album. Je tu, jmenuje se Pětiminutový tulák a těch šest let je znát. Přibylo polámaných taktů a dalších kudrlinek, i když ani dnes Listolet nezapře folkové kořeny. Dvanáct probarvených skladeb je zabaleno do ilustrovaného bookletu od valašské výtvarnice Petry Jirouškové. Mezi hosty tentokrát najdeme třeba etnojazzovou zpěvačku a skladatelku Lucii Páchovou nebo klasika mnoha žánrů, Jardu Svobodu ze skupiny Traband.
Deska je putovní, a to hned v několika ohledech. Písně vznikaly na cestách – frontman kapely Tomáš Háček strávil část oněch uplynulých šesti let coby pouliční muzikant, součástí bookletu je proto i mapa s místy zrodu písniček. A také nahrávání desky bylo putovní, točilo se kousek po kousku v obývácích a kuchyních. „Nahráváním to teprve začíná. Pak přichází týdny aranžování a zvukové alchymie,“ přiznává frontman kapely Tomáš Háček. Kromě něj se na této desce autorsky vrací i druhý zakládající člen Listoletu Kuba Navrátil, který se v minulých letech věnoval vlastnímu projektu Láska. „Album stavíme jako obraz pro uši, pod fasádou folkrockových písní je mnoho detailů skrytých ve zvukových záhybech. Co skladba, to zvuková krajina, jiný příběh.“ 
Listolet
Listolet
zdroj: Indies Scope
Právě „příběhy“ v mnoha perspektivách jsou tématem desky. „Osobní příběh člověk potřebuje, aby vůbec ráno vstal z postele, příběhy jsou nám domovem i vězením, na příběhy se i umírá,“ vysvětluje Háček. Album je ale také o toulání a o domově - vychází v momentě, kdy listoletce zastihl přechod do stavů rodinných. „Co může udělat snílek, aby zůstal snílkem, když se stane otcem od rodiny?“ přemýšlí přistávající listoletci a navrhují tuláckou homeopatii. Pětiminutový tulák je pozvánka k instantním útěkům do volajících dálek a ke šťastným návratům domů.
Speciální koncerty spojené s vydáním alba:
7. 3. Zlín, Zelenáčova šopa
8. 3. Valašské Meziříčí, M klub
11. 3. Brno, Stará Pekárna
11. 4. Praha, Kaštan
12. 4. České Budějovice, Velbloud
16. 4. Olomouc, Divadlo hudby
23. 4. Pardubice, Klub 29
Listolet - Pětiminutový tulák
Listolet: Pětiminutový tulák
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2019
Hodnocení desky: 8,13/10
Seznam písní: Píseň minulých příběhů • Hermelín • Malvína si splýva s krajem • Kaktusy • Kocour spí • Medúza • Starých domů stín • Píseň křivých hřebíků • Z Fryštáku do Zlína • Guma papír • Na majáku • Pětiminutový tulák
Co o albu napsal Tomáš Hrubý: "„Domovem jsme v příbězích,“ hlásá Listolet na svém albu, které je skutečně plné příběhů kreslených pastelovými barvami bez ostrých kontur, plné textové poetiky, plné dynamicky hraných hudebních nástrojů vytvářejících bohaté aranže. Od svého předchozího alba (Malý kluk, 2013) se Listolet neuvěřitelně posunul." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Listolet brázdí pomezí českého folkrocku a alternativy od roku 2010. Do širokého nástrojového arzenálu patří kromě rockového základu třeba mandolína, akordeon, saxofon či trubka. Listolet koncertuje v Čechách i zahraničí a se singlem Lullaby prorazil až na MTV. Skupina vznikla v Brně, jehož hudební scénou nasákla, dlouhodobě se však hlásí k původu v Západních Karpatech (Zlín, Valmez), kam se také postupně vrací. Od poslední desky se částečně proměnilo obsazení, za bicí usedl Vojta Bystrý (Japka, Blues na druhou) a významnou posilou se stal valašskomeziříčský multiinstrumentalista Ondra Bulla (The Dust). Po albech Listolet (2012) a Malý kluk (2013) je Pětiminutový tulák třetím řadovým albem.

Sdílet na...
Kam dál?

» Eggnoise mají pauzu a tak část z nich migruje. The Odd Gifts představují singl z nové desky. (Indies Scope)

» Zvíře jménem Podzim má nové album Září (FOLKtime.cz)

» O touze a mnoha jejích podobách zpívá a hraje Jitka Šuranská Trio na novém albu Divé husy (Indies Scope)

» Soutěž o CD Indies Scope 2011 (FOLKtime.cz)

» Pestrá (?) jarní sbírka (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib