gototop
14.05.2019 Folkové prázdniny zveřejňují kompletní hlavní program (FOLKtime.cz)    Tisk
PR
34. ročník mezinárodního multižánrového festivalu Folkové prázdniny v české premiéře opět nabízí přesahovou hudbu z celého světa, to nejlepší z domácí scény a unikátní projekty, v nichž se zrcadlí potřeba dramaturga Michala Schmidta vnímat hudbu jako zásadní umělecký impuls pro hlásání kulturní tolerance, vzájemného poznání a oslavy rozdílnosti
Yiddish Glory
Yiddish Glory
zdroj: Folkové prázdniny
Záruku nepochybné hudební krásy dopředu poskytuje festivalový projekt Harfy nad Oslavou, v němž se setkají tři mimořádné osobnosti: Catrin Finch z Walesu, senegalský hráč na koru Seckou Keita a Kolumbijec Edmar Castañeda. Mezi největší události posledních let patří album Yiddish Glory, nominované dokonce na Grammy. Židovské písně z 2. světové války a holocaustu zvonící vzdorem, krutou pomstou, láskou, nadějí a humorem, o kterých se svět neměl nikdy dozvědět v ukrajinském archívu nedávno objevila kanadská historička Anna Shternshis a do albové a koncertní podoby je s mezinárodní sestavou hvězdných hudebníků uvedl producent Dan Rosenberg. 
Tęgie Chłopy
Tęgie Chłopy
foto: Piotr Baczewski
Festival úvodním společným koncertem otevřou polská skupina Vołosi a maďarský houslista Félix Lajkó a o závěr se postará další výbušná skupina z Polska Tęgie Chłopy, reprezentující tradiční taneční hudbu z regionu Kielce, kde je zvykem hrát tak, až to zdvihne strop. Platí to také pro Skotsko, odkud do Náměště přijíždějí dvě instrumentálně excelentní kapely - Talisk, naplňující představu o moderním, strhujícím a vzrušujícím akustickém triu, vidícím skotské, irské a anglické tradice jako inspirace, které je třeba nutně prozkoumat a jedinečně vynalézavě převést k obrazu svému. A Rura, oceněná mnoha cenami, včetně nominace na prestižní BBC Folk Awards a s pověstí jedné z nejvíce vzrušujících kapel skotské tradiční scény. Dvojice italských zpěváků a hudebník Ilaria Graziano & Francesco Forni míchají americanu, folk, blues, rock, tango, vášnivé neapolské písně jak to dnes umí snad jen oni sami a naprosto originální verzi provensálské polyfonie na pokraji hlasových a fyzických možností, ne-li hodně daleko za nimi, přiveze šestice zpěváků San Salvador, která se stala naprosto nečekaným šokem loňského veletrhu Womex.
Como Mamas
Como Mamas
zdroj: Folkové prázdniny
Proslulý kubánský jazzový klavírista Omar Sosa, zpívající hráč na koru Seckou Keita ze Senegalu a venezuelský perkusista Gustavo Ovalles věří tomu, že skrze transcendentální ódu Transparent Water, zahrnující impresionistické meditace i tranzovní rytmy, lze nahlédnout do lidské duše. Dočkáme se nesmírně podmanivé hudby, na kterou sedí Omarova klasifikace jazzu coby filosofie svobody, navíc podle něho nejde ani tak o worldjazz, jako o "music of the Earth". Nemusíte být zbožný křesťan, aby vámi skrz naskrz prošlo sdělení autenticky syrového gospelu Como Mamas od břehu Mississippi: „Nenechte si od nikoho ukrást radost ze života." Tři fantastické zpěvačky totiž nepřestávají brát gospel za radostný rámus pro Hospodina a podle toho jejich gospel také zní.
Rura
Rura
zdroj: Folkové prázdniny
Páteční večer bude věnován „fantazii o duši“. Takto svůj speciální koncert pro letošní festival nazval Jiří Stivín se svým Collegiem Quodlibet. Tentýž večer kromě koncertu Harfy nad Oslavou ještě zazní vlámský akustický kvintet WÖR, který hudbu z 18. století posílá dál s příměsí jazzu, folku a irské melodičnosti a navíc s neobvyklými nástroji: baryton saxofon, akordeon, dudy, kytara, housle.
Legenda českého folku Spirituál Kvintet se příští rok po šedesáti letech nadobro rozloučí se svými fanoušky a koncert v Náměšti se tak stane jednou z posledních příležitostí si s ním zazpívat nezapomenutelné písně.
Kateřina García a Luboš Malina
Kateřina García a Luboš Malina
zdroj: Folkové prázdniny
Také Hana a Petr Ulrychovi nás se skupinou Javory beat na Folkovkách provedou čtyřiceti lety své kariéry a určitě se vrátí k letos znovu vydanému album Nikola Šuhaj loupežník. Milé bude jistě i setkání se skupinou Neřež nebo s Kateřinou García a Lubošem Malinou ve speciálně připraveném koncertu Vprostřed noci…, který bude mít na festivalu svou premiéru. Písně z trabandího alba Přítel člověka i ty nové, dosud nehrané, zahrají Jarda Svoboda se skupinou Přátelé člověka, zatímco Lenka Dusilová si vystačí sama jen se svým hlasem, kytarou a elektrokrabičkami. Těšit se také můžete na Ženský a mužský sbor z Kudlovic, který pod vedením Jitky Šuranské a Stanislava Gabriela chystá na Folkovky zcela speciální koncert. Vivien Zeller a Ursula Suchanek, severoněmecké houslistky nejen povedou celý týden festivalu fidlerský workshop, s účastníky tohoto workshopu jako pravý Fidler band pak zahájí program závěrečného dne festivalu a také budou hlavními protagonistkami výjimečného seskupení Violins in Fusion.
Folkové prázdniny nabídnou také oblíbený Divadelní den s bohatým programem, rodinami s malými dětmi o dospělými hojně navštěvované výtvarné a hudební workshopy, celou řadu doprovodných akcí, besed, výstav, filmových projekcí a happeningů. Opět se uskuteční návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium Od folkloru k world music. Letos, podobně jako festival, uvozené tématem Hudba a spiritualita. Na programu zůstávají Rozpravy a samozřejmě Noční koncerty, v nejednom případě volně přecházející v jamování u ohně v kempu.

a další na webu www.folkoveprazdniny.cz  .
Folkové prázdniny 2019
Náměšť nad Oslavou 27. července – 3. srpna 2019
O duši

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností (3/4) (Marek Kamínek)

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností (4/4) (Marek Kamínek)

» O nočních koncertech Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)

» Duše bude tématem letošních Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)

» Živelné folkové trio z Québecu s dupajícím houslistou a písněmi z Bretaně (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib