gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.10.2019 Oskar Petr band - vzpomínka na Marsyas (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Přední čeští muzikanti, částečně z nedávné sestavy Marsyas, v čele s hitmakerem non plus ultra Oskarem Petrem odehráli v roce 2018 šest koncertů věnovaných vzpomínce na legendární protagonistovu „alma mater“. Vzhledem k velkému zájmu, leckdy vyprodaným sálům a nadšeným ohlasům začala sestava letos fungovat jako regulérní kapela.
Základem playlistu jsou perly z prvního období Marsyas jako Zmrzlinář, Dům z obilí, Dívka z plakátu, Břímě, Hrnek, Dětský šaty, Slunce a déšť, Karolína nebo Větrem nech se vést, doplňuje je to nejlepší ze sólové tvorby O.P. „Oskarovky“ si přirozeně odzpívá autor osobně, na tři „kalandrovky“ si stejně jako v sestavě Marsyas 2014 troufá o generaci mladší klávesista a kytarista Ondřej Fencl (m.j. 5P Luboše Pospíšila, trio s V. Mertou a J. Hrubým, atd.) Citlivě šlapající doprovod obstarají hudebníci, u nichž sedí souhrnný přívlastek „je někdo, s kým tihle borci nehráli?“ aneb Matěj Belko na baskytaru a vokály, Jakub Nývlt na bicí a Matěj Morávek alternovaný Jakubem Červinkou na elektrické kytary (m.j. spoluhráči Davida Kollera, Lenky Dusilové, Palo Habery, Vlasty Redla …).
„Sestava z nedávných let a hlavně ty písně nám všem chybí, tak jsme rádi, že zase scházíme na pódiu s Oskarem. Bohužel už bez Zuzany Michnové, přirozeně tedy nehrajeme její písně, ale oskarovky, jichž je naštěstí také dost a jsou podobně krásné, plus já jako koření zpívám tři nesmrtelné songy Petra Kalandry. Oskar jako by s každým dalším koncertem pěvecky zrál, kapela pozoruhodně šlape, ve vokálech se nám k sobě hlasy barevně pojí … moc nás to baví“ přibližuje kapelník Ondřej Fencl.
Ukázky z improvizační premiéry 1. června 2018 v Ratajích nad Sázavou (natočeno na telefon!)
Oskar Petr o nové sestavě:
"Po nemožnosti pokračovat s reinkarnovanými Marsyas jsem dál vystupoval v akustickém triu... a také s Ondřejem Hejmou v kapele Marush. To byly ale menší sestavy. Nabídka Ondřeje Fencla padla na úrodnou půdu ve správný čas. Zdá se to až neskutečné. Po zatím jediné zkoušce přišla nová cesta, která se vine okolo známých témat se zatím neznámým, byť zcela dospělým cílem. Z posledního pokusu o Marsyas se v ní kromě multiinstrumentálního Fencla, který dal celou skupinu do kupy a manažersky o ní (a o mě) pečuje, objevil mezinárodní talent Matěj Belko na basu a David Landštof na bicí, kterého hned od druhého koncertu nahradil bezkonkurenční Kuba Nývlt. Dále skvělý Matěj Morávek a před ním Pepa Štěpánek na kytary, alternuje mladý talent Jakub Červinka na kytaru i basu a baskytarista - bohatýr - Martin Drahoňovský. Tak silnou kapelu jsem měl jen jednou, v dobách alba Fabrica Atomica. Je lehké býti převálcován, ale snažím se svoji sporou hrou na akustickou kytaru a zpěvem více než sekundovat. Někdy se i zdá, jako by můj výkon vystoupal k umění spoluhráčů.
Jaké jsou cíle? Doplňovat repertoár mými nejkvalitnějšími písněmi ze sólových alb, což už se vlastně děje... a přidávat možná i nějaké budoucí. Obzor se otevírá."
Bio
Oskar Petr je muzikant, který se vždy soustředil spíše na nekomerční sféru, paradoxně však složil mnoho nejpopulárnějších českých písní konce minulého století (Medvídek, Chci zas v tobě spát, Hříšná těla křídla motýlí…). V roce 2003 se vrátil sólovým albem Fabrica Atomica, úspěšné CD produkované Milanem Cimfem vznikalo ve vyhlášeném nahrávacím studiu Sono a podílela se na něm řada předních tuzemských muzikantů. O deset let později protagonista navázal neméně zdařilou kolekcí Jsme starý jako děti (2013).
Oskar Petr je zakládajícím členem skupin Marsyas (autor a interpret m.j. evergreenu Zmrzlinář) a Jazz Q. Jeho umělecký a kulturní záběr je ojedinělý - skladatel, textař, zpěvák, fotograf, publicista, výtvarník, architekt interiérů, ale především skvělý hudebník a zpěvák s hlasem jako zvon… tím vším je Oskar Petr... a aktuálně také držitelem Ceny Anděl za píseň roku 2018 Nejlepší kterou znám pro skupinu Lucie.
TOUR 2019/20
Oskar Petr a band
Oskar Petr a band
12. 11. PRAHA, PALÁC AKROPOLIS
19. 11. Hodonín, KD
20. 11. Olomouc, Bounty Rock Cafe
21. 11. Přerov, klub Teplo
28. 11. Kolín, divadlo
3. 12. Česká Kamenice, KD
28. 12. Pardubice, Ponorka
2020
5. 2. Praha, Malostranská Beseda
12. 3. Ostrava, Parník
13. 3. Opava, Art
16. 4. Hradec Králové, divadlo Drak
11. 5. Třebíč, MKS
12. 5. Brno, Semilasso (+ Hutka, Merta, Hrubý, Voňková)
4. 7. Chotěmice, Vesnický hudební klub V. Koubka
8. 8. Žďár nad Sázavou, festival Horácký džbánek
 
Oskar Petr - Jsme starý jako děti - LP
Oskar Petr: Jsme starý jako děti - LPTřetí autorské album Oskara Petra Jsme starý jako děti vzniklo jako pokus zachytit současný Petrův repertoár, průřez jeho tvorbou ve formě akustického provedení skladeb dávných, minulých i současných. Ve studiu Michala Šenbauera se objevily hráčské osobnosti z různých oblastí naší scény, houslista Jiří Vopava, bubeník Jiří Zelenka, baskytarista Václav Vávra, kytarista Josef Štěpánek, vokalistka Iva Marešová, kontrabasista Taras Voloshchuk a kytarista Joe Karafiát. Toto sdružení muzikantů nazval Oskar Petr Společenskou událostí.
Akusticky pojaté album s rockovou energií je neotřelé a nesvázané historií skladeb. Deska se neplánovaně stala jakousi variací na možné Petrovo best of. Na albu jsou věci z období Marsyas (Zmrzlinář), základní písně z alba Fabrica Atomica (Napiš, Pojď se mnou ad.) a také nové písničky Na cestu se dám, Ulpíván a cohenovská balada Jsme starý jako děti. Po úspěchu CD vychází i limitovaná zkrácená edice na vinylu.
Strana A / 1. Pojď se mnou * 2. Napiš * 3. Námořníček * 4. Ulpíván
Strana B / 1. Jin Jang * 2. Jsme starý jako děti * 3. Zmrzlinář * 4. Na cestu se dám
Galén, 2019, www.galen.cz 

Sdílet na...
Kam dál?

» 47. ročník Porty v Řevnicích se blíží (FOLKtime.cz)

» Fotostřípky z Porty v Řevnicích (Renata Králová)

» Oskar Petr band – vzpomínka na Marsyas (FOLKtime.cz)

» I v kině se tleská (Tomáš Pohl)

» Oskar Petr band - vzpomínka na Marsyas (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib