gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.01.2021 O písních do rakety (Kosmonaut)    PDF Tisk Email
PR
Album skupiny Nevermore & Kosmonaut, které se jmenuje XCR-9 s podtitulem Písně do rakety, bylo natočeno před cestou kapely do Vesmíru. Název alba XCR-9, který je zároveň jménem rakety určené k letu, je volně odvozen od legendárního českého sci-fi filmu Ikárie XB1. O vesmírném dobrodružství a jeho cíli se dozvíte v bookletu z výpravných ilustrací Jindřicha Janíčka. Komiksové obrazy beze slov na sebe příběhově navazují a fungují i samostatně. Texty alba se dotýkají věcí dobrých ale i těch špatných, které zde posádka zanechá a k nimž se pravděpodobně už nikdy nevrátí. Teprve když něco ztrácíte, uvědomíte si, co je důležité.
XCR-9 jsme vydali už dva roky po desce Bleděmodré město, protože po radikální změně sestavy jsme chtěli mít společný cíl a hnacím motorem pro kapelu, která tolik nekoncertuje, je právě společná práce na albu. Realizace projektu v roce plném omezení byla tou nejtěžší zkouškou, jakou kapela zažila. Odložený křest alba s videoprojekcemi v brněnském planetáriu se uskuteční až v lepších časech.
Natáčelo se ve studiu Reset pod vedením Romana Kašníka, který obohatil album svými klávesami a dal desce patřičný zvuk. Aranže tvořila kapela společně. V jedné písni také zazní vzkaz posádky Apolla 8, který poslala na Zemi při obletu Měsíce na Vánoce v roce 1968.
Nevermore & Kosmonaut - XCR-9 Písně do rakety
Nevermore & Kosmonaut: XCR-9 Písně do rakety
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2020
Hodnocení desky: 8,82/10
Seznam písní: 01. Ad astra • 02. Mezi planetami • 03. Vlci • 04. Čárové kódy • intermezzo • 06. Blízká setkání • 07. Slova • 08. Bledě modrá tečka - Pale Blue Dot • 09. Mezi pochybami • 10. Poslední
Co o albu napsal Pavel Rada: "Byl jsem vtažen do rakety a nechtělo se mi ji opustit. Vynikající texty!" (10 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Písně alba:
Ad astra
Otevírá desku a jako jediná se věnuje tématu přípravy na nekonečnou cestu. Per aspera ad astra ...
Mezi planetami
Kompletně předělaná píseň z první desky nemohla na tomto albu tématicky chybět. Z původně surrealistické věci se přepsáním textu stala hravá píseň o vztahu k vlastním dětem.
Vlci
Oproti minulé desce, jejíž texty vznikaly hlavně v ulicích Brna, tak slova XCR-9 jsem skládal rovnou doma před obrazovkou počítače. Jen píseň Vlci jsem zapsal jedné mrazivém noci sám u kamen v zapomenuté chatě bez elektřiny. Hudba kytaristy Pavla Karase mě v tomto případě přímo vedla, takže to byl zároveň nejrychleji napsaný text alba. Píseň o těch špatných věcech, které jsou v nás ukryté a před kterými se někdy sami skrýváme.
Čárové kódy
Ilustrace Jindřicha Janíčka z bookletu alba XCR-9 Písně do rakety
Ilustrace Jindřicha Janíčka z bookletu alba XCR-9 Písně do rakety
V zásadě kritická píseň o stavu, kdy se z nakupujícího pomalu stává zboží, se kterým někdo jiný může manipulovat.
Intermezzo
Jiří Grygar načetl vybranou citaci z jedné ze svých knih mezi svými dvěma přednáškami na brněnské Hvězdárně. Okna Vesmíru byla tehdy dokořán. Byli jsem rádi, že s námi do toho bez váhání šel.
Blízká setkání
Závislost na virtuálním světě a ztráta blízkosti nejen v době lockdownu byla značná, proto u skládání této písně proběhla léčba punkem.
Slova
Inspirováno osudem a poezií romské básnířky Bronislawy Wajs (Papusza). Její příběh dokazuje důležitost slov, která mohou povznést, ale taky ublížit. Jediný text, který pro XCR- 9 napsala Lada Šimíčková a také ho na hudbu kytaristy Pavla Karase nazpívala.
Bleděmodrá tečka – Pale Blue Dot
Před opuštěním Sluneční soustavy v roce 1990 pořídila Sonda Voyager 1 snímek Země ze vzdálenosti šesti miliard kilometrů. Fotografie dostala název Pale Blue Dot. Na svoji hudbu zpívá text písně kytarista Pavel Karas.
Mezi pochybami
Písnička o odcizení sám k sobě a o tom, že nejvíc neprobádaný vesmír je ten vnitřní. Scénář videoklipu mi v hlavě běžel už při psaní textu a slíbil jsem si, že se jej pokusíme natočit.
Poslední
Kruh se uzavírá a poslední tón je zároveň i prvním tónem celého alba XCR-9.
Členové kapely
Pavel Karas (kytara), Michal Kosmonaut Šimíček (zpěv), Vláďa Třebický (bicí) a Vít Sklenář (basová kytara).
Informace o Nevermore & Kosmonaut
V roce 2014 vydala skupina své první oficiální album Mezi planetami. Za druhou studiovou desku Bleděmodré město (2019), která je inspirována Brnem, byla kapela nominována na hudební cenu Anděl v kategorii Folk a obdržela také ocenění "Za krásu slova". Víc informací na www.nevermore.cz.

Sdílet na...
Kam dál?

» O písničkách Nevermore & Kosmonaut (Michal Šimíček Kosmonaut)

» Nevermore & Kosmonaut: Bleděmodré město (FOLKtime.cz)

» Album o městě, kde jste nechali své vzpomínky? Recept se povedl Nevermore a Kosmonautovi a jejich Bleděmodrému městu (Milan Bátor)

» Nevermore & Kosmonaut - EP volně k poslechu a koncert v planetáriu (Michal Kosmonaut Šimíček)

» Besídka Textové dílny Slávka Janouška již po šesté v Turnově (Martin Holan)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib