gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.04.2006 Vespol - folk z vesnice (Ondra Villon Vejsada)    PDF Tisk Email
Recenze

Folková skupina z Dolního Újezda u Litomyšle.

Daleko široko (Černé oči - Prosby - Daleko široko - Anička - Křižovatky - Víra - Láska - Dobře mi je - Ukolébavka),
celkový čas 30:43
vlastním nákladem 2005

Hned na první poslech je jasně patrné, že se nejedná o žádné "amatéry". Nemám ve zvyku chválit práci nahrávacího studia, ale tohle je špičková profesionální práce a na kvalitnější zvukové sestavě skvěle vynikne! Přidám-li k tomu ještě decentní booklet, který skvěle ladí s muzikou, tak jedině CD-R rozhodně jako jediné nekoresponduje s celkovou kvalitou tohoto moc zajímavého hudebního počinu. Budiž snad slabou útěchou, že se mi do rukou dostalo alespoň CD, které vypadá jako staré vinylové SP - nevím ovšem, zda-li je to tak vždy anebo je to pouze má "vejsada".

Sáhnout v dnešní době k úpravám lidovek je krok rozhodně odvážný a ne vždy vyjde, ovšem v tomto případě bych si dovolil tvrdit, že to vyšlo na 100%. Moderní folková až folk-rocková úprava je udělána vkusně a hlavně profesionálně. Písničky (alespoň na mne) působí spíše povědomě - jako bych je už kdysi slyšel a trochu pozapomněl?než aby mne nutily srovnávat anebo vůbec hledat nějaká lidový originál.

Rozhodně mne moc potěšila atmosféra písní - kapela sází na kvalitní zpěvy. Jsou pestré svojí barevností a skvěle se doplňují. Vzhledem k mnohohlasu a přesto přesnému frázování je jasně vidět, že to jsou skuteční dříči. Obzvlášť zajímavý je mužský hlas (občas jako Kryštof nebo Wanastovky či Ledecký - ale barevně ladí či sedí) občas sice není úplně srozumitelný a to já chápu, protože to používám také a dokonce záměrně, jenže já proto, abych zakryl své intonační nedostatky - tady je to ale rozhodně zbytečné. Zpěvák má velice osobitý a zajímavý projev a je rozhodně čistý a školený. Nezanedbatelnou složkou této muziky jsou skvělé bicí (řekl bych až hrátky s rytmem), občas i latinsko-americké. Myslím si, že vypovídající hodnotu mají i dobrá hodnocení na Portách.

Z písní na novém CD je nejlepší pro moje ucho hned ta první - znám sice psychologická studie jak správně řadit skladby na CD, proto jsem také pořád hledal jinou, ale i po mnohém poslechu je lidovka Černé oči prostě nejlepší.

Kapela má i moc pěkný web a to včetně kódu - třeba ta finta s automatickým zavíráním zvětšeného obrázku = musel jsem jít až k zobrazení zdrojového kódu, aby se mi podařilo požadovaný obrázek vypreparovat a stáhnout :-) původně byla jeho adresa http://www.vespol.zde.cz/ a během psaní recenze (e-)migrovala na http://www.vespol.eu/ .

Mimochodem, poslouchal jsem i jiné písně ke stažení v mp3 a musím zásadně nesouhlasit s kolegou recenzentem ve výroku "nuda, při dalších písních" - mě zkrátka tenhle styl moc vyhovuje a nepřijde mi nijak únavný v sólech, natož jako bezduché exhibování. Jen jeden detail, abych si taky trochu rýpnul = mp3 Topoly nejde z webu stáhnout. Doporučil bych nechat jen odkaz ke stažení písniček z FOLKtimu, tam jich je víc a jsou v lepší kvalitě. Ovšem při kvalitě správy webu a změně na doménu EU bude asi vše brzo v pořádku i bez mých rad ;-)

Je to ale krize, když takováto kapela musí vydávat CD vlastním nákladem!!!


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib