gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.08.2010 Smontováno (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze
Montymu jsem dal 6 bodů za jeho CD Rybolof hned po prvním poslechovém nástřelu, a ani po pozornějším poslechu a proběhlé diskusi mezi mnou a jím na tom nic nezměním. Diskuse mi ale pomohla mnohé v pochopení desky usnadnit. V duchu i jeho názoru, že v době netu se na něm dá všechno najít (najděte si to tedy za domácí úkol) jsem se neobtěžoval zjišťovat, je-li to Montyho prvotina či nikoliv, a jen usuzuji z intenzity, s jakou desku podsouval, že ano. A bude to první prvotina, u níž napíšu, že interpret musí do svých písniček dozrát. Obvykle je
Monty při soutěži o Krtky
Monty při soutěži o Krtky
foto: Vít Školník Urban
to naopak, píšu, že písničky musí interpret nechat déle zrát, tady je to naopak. Písničky vypadají jako zralá, veselá, mírně (sebe)kritická, mírně (sebe)ironická, určitě však pohodová výpověď ostříleného multižánrového písničkáře, kterým se dá i věřit. Pokud absolvujete diskusi, která tu proběhla na FOLKtime.cz, dojde vám, že písničky Montyho předběhly. Po té diskusi mu z nich nevěřím ani slovo, všechno je to jen póza bez nadhledu (typicky Tóóóón). Samo o sobě to ještě nemusí být špatně, ale posouvá ho to kamsi k popu, kde je toto zvykem a standardem (ani ne k rocku, odkud, jak říká, vyšel), asi tak někam k Tomáši Klusovi (pro starší: k Sagvanu Tofimu). Folkovému písničkáři musí být přeci jen víc věřit. Šest bodů ale zůstává i nadále za řemeslné provedení a zpracování písní, za průměrné, nekomplikované, ale „tak akorát“ k tématům sednoucí melodie, za občasné vtipné obraty (Gottecký/Ledecký) a situace (i když komolení koncového „V“ na „F“ je staré, jako azbuka sama a koneckonců, naivistické kresby s popisky školním písmem jsme tu už měli taky mnohokrát), za zručnost ve hře na použité nástroje (určitě chyby mladých či začínajících folkových písničkářů nemá – a vlastně je zručný doprovodný hudebník, jak ukázal i na Zahradní Terase s torzem Zhasni). A to je druhé prvenství této desky – o rutině píšu obvykle jako o negativním jevu ostřílených interpretů, tady je rutina pozitivním jevem muzikanta ve folku se teprve etablujícího. Trošku to ta rutina dokonce zachraňuje. Včetně postupů při skládání a stavbě písní a například i při volení konců skladeb (hned první Tlustý pán s „useknutým“ koncem je trochu výjimkou, jinak si Monty libuje v dramatickém vyvrcholení písně, kdyby se dostal k tympánům, zněly by jistě v závěru nejméně poloviny písní aspoň půl minuty v každé).
Tak co vlastně na desce uslyšíte: V podstatě hned v první písničce na sebe Monty prozradí, kým se inspiruje a jak moc se cení („ujíždím na Redlovi, na Beatles ulítám, slova spíš odříkám“). Spíše než Redla v něm ale slyším Nohavicu (Nelituj). Nakonec i skladba Chtěl jsem je v podstatě kouzlem nechtěné výpovědi. Na první poslech oceníte ty veselejší písně (Tlustý pán, Ryby), postupem času zjistíte, že si zapamatujete spíše ty vážnější (Dým, Snídaně s Bohem, Nelituj, Rybolof). Milostná vyznání mu ale nejdou vůbec – bicí v písni O lásce vysloveně ruší a jsou v rozporu s táhlým zpěvem. Ale třeba tak Monty lásku vnímá, když už vím, jak vnímá jiné věci. Nesmí chybět ani tolik dnes populární a zprofanovaná ostravština, dnes už opravdu laciná, ale stále účinkující, to je pravda: Dopisy.
Jako zpěvák, kytarista i skladatel Monty určitě neprudí a místy i potěší, na rozdíl od Montyho-člověka, což je nakonec u písničkáře to nejpodstatnější. Vlastně je mi to asi milejší, než sebepříjemnější člověk, kterému musím říct, že mu písničky moc nejdou.

Monty - Rybolof
Monty: Rybolof
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2010
Hodnocení desky: 6,40/10
Seznam písní: Tlustý pán • Dým • Chtěl jsem • Snídaně s Bohem • Nelituj • O lásce • Tóóón • Balada o jiné havěti • Dopisy • O rybách • Škaredá holka • Rybolof • Na konci
Co o albu napsal Tomáš Doug Machalík: "Písničkář jakožto "(malý) muž (s kytarou) na pódiu" obvykle do písní vkládá něco, co se v aranžmá pro kapelu bohužel vytrácí. Totéž se stalo zde: mnoho míst postrádá náboj a jsou překombinovaná či naopak nedotažená; naštěstí ani o zajímavé pasáže není nouze." (6 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Proč nečíst FOLKtime.cz (Monty)

» Textová dílna Slávka Janouška i pro vás! (FOLKtime.cz)

» Písničkář Monty nadělil dětem prázdninový dárek v podobě volně stažitelného CD (Monty)

» Projděte se 2. Folkovou pasáží již tento víkend (FOLKtime.cz)

» Pernštejnská fortuna – pestrá, slunečná a nezapomenutelná (Jana Štěpánková)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Janek  - Důvěra písním   |77.48.230.xxx |19.08.2010 10:30:30
Každý má důvody pro své chování. A než dát někoho do kategorie prudič, je lepší dát si čas ho poznat. Mě čas trávený rozhovory s Montym velmi těšil a snad i bude těšit. Můj dojem je tedy ten, že ho písně nepředbíhají, ale jde s nimi ruku v ruce.
Kuba Horák  - reakce   |82.150.164.xxx |19.08.2010 15:47:06
Obávám se, že se autor recenze pustil až příliš hluboko do osobních vod. Nevím nevím, zda-li by právě v recenzi měly být podobné psycho-analýzy toho, který má desku na svědomí. Přijde mi to mírně neetické a neprofesionální, patřící spíše do osobní korespondence. K mému překvapení nezmiňuje Miloš (pro mě) jednu z nejsilnějších skladeb Škaredá holka. Stejně tak jsem se podivil nad tím, jak protipólně nazírá na využití bicích v písni, která není zas až tak uplně o lásce. Mně ta aranž přijde vynikající ať už nápadem tak instrumentálně.

A když bych se měl bavit o Montym jako o člověku,...chtěl bych mít nažito to co on. V uvozovkách i bez nich.
Dennyšák  - reakce   |81.201.60.xxx |19.08.2010 19:08:48
Pod Kubův komentář se podepisuji a dodávám - když ego něco neunese (tady Montyho), mělo by se s tím vyrovnat víc soukromě a ne - nebojím se toho obratu - zneužívat pro to veřejný prostor. Monty podle mě naopak oproti vyznění "recenze" hraje a zpívá tak jak žije a tak jak smýšlí. Teď už je bohužel zřejmé, jak smýšlí o Montym a sobě Miloš Keller, což je zcela nezajímavá informace, zatímco o desce je toho řečeno minimum, hloupě a ještě zcela mimo mísu.

Co o recenzi Miloše Kellera napsal Dennyšák: "Uražený, neprofesionální blábol ješitného pitomce."
Houbák  - Hvězdičky   |SAdministrator |19.08.2010 20:12:22
Pánové, diskuze pod recenzí desky by měla být převážně o recenzované desce, ne o autorovi recenze...
Kolik hvězdiček dal desce Miloš víme, jak z recenze, tak i z Hodnocení desek, ale co vy? Na kolik hvězdiček si u vás tato deska stojí? A nebo jste ji snad ještě neslyšeli?
Kuba Horák   |78.110.212.xxx |19.08.2010 22:15:28
Ahoj Houbáku,
kdyby recenze byla skutečně pouze recenzí, jistě by se i reakce týkaly pouze jí. Nejvíc mi z tohoto článku neutkvěly názory na desku ale na osobnost Jiřího Montyho Motyčáka. I proto jsem reagoval, jak jsem reagoval.
MK   |193.179.126.xxx |20.08.2010 11:41:54
To je ale jen a jen tvůj problém Kubo, co si z přečteného odneseš. Ten ti já nevyřeším.
Kuba Horák   |82.150.164.xxx |20.08.2010 12:46:40
Já to neberu jako problém, Miloši. Včera jsem o tom přemýšlel a Monty vlastně nemohl mít na Folktimu větší reklamu. Kdybych desku před tím neslyšel, asi by mě zajímalo, co to ta kontroverzní postava natočila. Jako lákadlo k poslechu to podle mě poslouží, jak psala i Slávka-vy. I když si pořád nejsem jistý, jestli má být recenze takhle osobní.
MK   |193.179.126.xxx |20.08.2010 13:04:50
Takže si vlastně Kubo rozumíme a já jsem nakonec vlastně hodný a propaguji folk (a všimsis, že jsem ho i hrál ve svých pořadech)... (PS: psychoanalýza a osobní recenze v mym podání by vypadala daleko ale daleko jinak )
Kuba Horák  - ...   |82.150.164.xxx |20.08.2010 13:40:33
Já jsem jen psal, co se z toho dá vzít jako klad A Montymu jako člověku bych ještě rád dodal, že kdybych potřeboval pučit apod., tak zavolám právě jemu-), ale to sem vlastně zas až tak nepatří-)
josma   |81.19.5.xxx |19.08.2010 23:52:41
Přesejeme-li na sítě slova MK tak, aby propadla jen ta, která se týkají jen muziky a ne osoby interpreta, tak jako by se zdálo, že převládají spíše klady než zápory. Nebo se mi to jen zdá?
egon   |Registered |20.08.2010 04:52:20
Připadá mi, že MK záměrně provokuje a chce za každou cenu potvrdit pověst zlobivého dítěte české folkové kritiky: každý na jeho místě (po tom, co si na těchto stránkách s Montym řekli) by vážil slova v recenzi obzvlášť opatrně, aby nebyl nařčen z neobjektivity. Ne, to Miloš svou antipatii k Montymu několikrát zdůrazní. Svým způsobem je jeho zaťatost obdivuhodná.
Jinak šestku považuju za dobrou známku a o alba takto hodnocená se zajímám. Rybolof jsem si poslechnul několikrát a sám bych dal 7 bodů (z těch vyloženě nových alb letošního roku řadím Montyho prvotinu do první pětice).
Btw - s Milošovým pověstným x mě rozesmálo, že se pozastavuje nad komolením koncového V (Rybolof)
Slávka-vy  - Cíle bylo dosaženo?   |62.209.192.xxx |20.08.2010 10:42:37
Kdybych si byla jistá, že každý, kdo si tohle přečte, má aspoň trochu smyslu pro humor, odvážila bych se spekulovat: Co když Monty schválně chtěl recenzi od Mr. Killera, protože věděl, že vzbudí rozruch? Protože, jak upozorňuje MK opakovaně, nejvíc ublížíte muzikantovi (CD...), když o něm mlčíte. Hleďme, jak Montymu záměr vyšel
Protože si ale s tím smyslem pro humor vůbec nejsem jistá , tak radši jenom konstatuju: Ukázky z Rybolofu, co pouštěl MK ve FolkMenu se mi líbily, diskuse zde po Zahradě byla... dejme tomu pestrá. Monty by měl být hostem Honzy Žambocha 30. září U Náčelníka. Doufám, že tam budu taky
Country club Halenkovice  - Je se možno i připravit   |Registered |20.08.2010 20:02:49
A je možno se i připravit. Monty dal desku na facebook, každý může poslechnout, alespoň ví, do čeho jde.
Pro ty, kteří mají problém se o Montym něco dozvědět si dovolím malý odkaz.
http://www.facebook.com/pages/MONTY/107348 129304222
A jinak nechci hodnotit souboj mezi MK a Montym. Podle Slávka-vy se pánové dohodli na opravdu "kontraverzní reklamě", která vychází. MK 6 bodů prvotinám hned tak nedává. Takže vlastně konspirační teorie odhalena.
Ale jak známo, vše je jinak. Recenzenti se snaží přinést nezaujatý pohled, který mně osobne dává základní orientaci, ale jestli se mne deska líbí nebo ne, na tom 6 nebo 8 bodů nic nezmění, pokud nejsem snob a netvrdím, že je to super jenom proto, že dal někdo 10.
Monty má tah na bránu a bude to příští rok dle mého odhadu člověk, který zavíří písničkářským rybníčkem. Loni nikdo o Montym moc nevěděl a hle jak se Monty skloňuje ve všech pádech.
A myslíte že by Honza Žamboch dělal společná vystoupení s člověkem, o kterém by nebyl přesvědčen, že umí? A že Honza umí víme, ten to již nemusí nikomu dokazovat.
A na závěr - měl jsem s Montym možnost poseďet v jedné Otrokovické hospůdce, viděli jsme se poprvé a já měl pocit, že se známe dvacet let.
Proto věřím Kubovi, že by to byl právě Monty, kterého by mohl požádat o pomoc, když by ji potřeboval.
A . . . již Vám Monty někdy říkal historii písně Snídaně s Bohem ?
Slávka-vy-  - Takhle vznikají fámy!!!   |80.188.9.xxx |20.08.2010 21:03:10
Milý Country clube z Halenkovic, klidně mě skloňujte taky: "Podle Slávky-vy se pánové dohodli..." akorát nevím, jaxte, proboha, přišel na to, že tvrdím, že se Monty a MK dohodli na kontroverzní reklamě??? Něco takového by mě tedy nenapadlo ani v horečnatém snu!!! Natož abych odhalovala konspirační teorie! Ach jo, já to tušila! Takhle vznikají fámy
Právě pro VÁS, Country clube Halenkovice platí POUZE druhá část mého příspěvku. A protože se ZlodějemXichtů se odmítám kamarádit, půjdu si, když budu moct, poslechnout Montyho naživo.
Berry  - Nadsázka není fáma   |217.112.171.xxx |21.08.2010 11:09:01
No milá Slávko, mrzí mne, že to tak vnímáš,tak tedy jinak.
Byla to nadsázka, která měla pomyslný spor pan Keller versus Monty zlehčit a vlastně obrátit - ze sporu by se stala cílená spolupráce (pánové do sebe perou vlastně účelově), proto i ta ironická ikonka - tím jsem chtěl vyjádřit, že jejich "spor" je pro posuzování kvality desky nepodstatný. A tím jsem vlastně rozvinul Vaši myšlenku, Monty chtěl recenzi od pana Kellera, aby se o něm mluvilo.
A osobně si myslím, že to není spor - je to střet dvou osobností, obou si vážím, a jen ať do sebe perou, myslím že poučení si vezmou obě dvě strany.
Monty ho si určitě poslechtěte na živo,stojí to za to a ve pojení s Žambochy to je velmi dobře strávený čas.
Jen pozor na text písně "Skaredá holka", aby z toho Vámi nakonec nebyl vnímán osobní útok od Montyho.
Slávka-vy-  - hlavně, že to tu žije!   |80.188.9.xxx |21.08.2010 11:49:23
Ale Berry, vždyť i můj lament končil případným smajlíkem Taky vítám, že se tu něco děje, je to poučné nejen pro ty dva. A na ostatních webech (FOLK, Portýr např.) je nuda
Jinak žádný strach, holka jsem už jen pro své vrstevníky a vztahovačná nejsem vůbec Žambochy (i Honzu sólově) jsem už měla možnost slyšet naživo (díky, Tomáši!), takže tam jsem si naprosto jistá!!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Listopad 2017 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9101112
13141516171819
20212223
   

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

133. koncert "živě..."

Kdo: BLUEREJ Ostrava
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 13.12. 2017 20:00

134. koncert "živě..."

Kdo: AKVAREL Olomouc
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 10.01. 2018 20:00