gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.05.2012 Padlej anděl, ale vysoko letící (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze
Po poslechu sólové desky Míši Leichta a se znalostí projektů Ilon Leichtové jsem čekal pod titulem Padlej anděl nějakou moderní žánrovou fúzi a trochu jsem se jí obával, protože nové cestičky nelze neustále vyšlapávat bez zabloudění do slepých uliček.
Nestalo se tak. Přeci jen je to především deska Copu, a tak jakkoliv (nebo právě proto) nese výrazný rukopis Míšova stylu (Míša se představuje rovným dílem jako autor hudby nebo textů, popřípadě obojího, ale nechává dost velký prostor i ostatním autorům), je to deska bluegrassová se vším všudy, co k tomuto pojmenování patří. Současně však neztrácí nic z toho, co dělalo a dělá jméno „Cop“ značkou: drive, neotřelá osobitá témata, precizní, pestrá a šlapající instrumentace.
Na desce najdeme pasáže, které zaujmou instrumentálními výkony (Přes krtince, Truhlářství), pěveckými výkony – jakkoliv je tato stránka desky plně v režii Míši Leichta, nezapadnou ani výkony ostatních zpívajících členů kapely. Najdeme i zajímavá hlubší témata, jakoby vycházející ze sólové desky Míši Leichta, jakkoliv odlehčeněji podávaná (Nelituj, a titulní skladba). Bluesovým klavírem překvapí Černej pasažér. Nechybí ani prosté „vypalovačky“ (úvodní Poslední míle). Uslyšíme i příjemnou coververzi skladby Paris – Dakar, Návrat a Za zdí (Ale proč vlastně? Symbolické znamení toho, že Cop navazuje na svou tradici?). Nechybí tradicionalistická, takřka k tanci koncipovaná melodie: Esa.
Z uvedeného výčtu je patrné, že jakkoliv je deska koncepčně i autorsky sevřená, je pestrá a nenudí. Příjemné jsou texty v bookletu, nepříjemné je vypadlé písmenko v popiscích při přehrávání v kompu (Do měta (Do města) – skl. č. 2) a rozdílný font u coververze Paris – Dakar na obalu.

Prostě – máte-li chuť na plnokrevný bluegrass, a současně jste přesyceni sterilním puntičkářským přepidlikáváním klasiky, tahle deska vás plně uspokojí.

Sdílet na...
Kam dál?

» Cop a Nezmaři – velkolepé čtyřicátiny včera 2x v Lucerně! ()

» Povídání o nové Muzice 2013 (Belmondo)

» Nebojme se pohádek (Indies Scope)

» Díky za Folkovou růži (Tomáš Hrubý)

» Zvíře jménem Podzim má nové album Září (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
babka   |109.80.70.xxx |04.05.2012 23:10:06
Ti dva spolu nebudou ani konferovat ani slavit. Ale maso by to být mohlo.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib