gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
09.05.2012 Blues mnoha čel (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze
Jarabáci natočili další CD, nazvané Blues dvou čel. Blues jako takové tam neuslyšíte, bluesovou náladu ale rozhodně. A zjistíte, jak dovede být různorodá. Dvě čela (cella) tam sice uslyšíte, ale budete mít pocit, jako kdyby jich bylo nejméně deset. Ale popořadě.
Jarabáky vnímám už hodně dlouho, od prvních Port ve Stodůlkách, kde už tehdy zaujali odvahou a nekonvenčním nástrojovým obsazením i přístupem k muzice. Porota tehdy žel nebyla tak odvážná, a tak vesměs nepostupovali. I vydali se vlastní usilovnou cestou hraní, hraní a hraní. Sestava lidí kolem Jarabáků je navíc tak flexibilní, že se proměňují hned v nejméně pět dalších skupin – skoro to kolem nich funguje jako v bluegrassu. Jarabáci tedy dobu od prvních Port do dneška vyplnili neustálým hraním pod svým jménem, či jednotliví členové pod křídly formací jiných a tím rostli ve všech směrech. Jarabáci navíc nezapomínají na propagaci, a tak jsem byl a jsem stále o jejich konání pravidelně informován (i to je důležitá součást činnosti kapely – ne jen hrát a čekat, že si toho někdo všimne).
Zpočátku jsem Jarabáky vnímal spíše trochu rozčilujícně a znevózněně – marně jsem hledal v jejich skladbách strukturu a pravidelnost písňové formy, měl jsem pocit, že v textech i v projevu zbytečně exhibují, a že je to všechno buď hra, nebo provokace. Teď si říkám, zaplaťpámbu, že na moje názory nedali! Svým pojetím muziky tak trochu předběhli folkovou dobu, sami ale také za dobu svého hraní vyzráli a nyní tu máme jasný a ukotvený hudební názor, navíc snadno a jednoznačně identifikovatelný. Na první poslech bude možná vypadat hudební názor jako přelétavý až rozervaný, pulsující bez ladu a skladu či nápadu, ale už na druhý poslech vás to přejde a začnete obdivovat, jak každá nota sedí.
V nástrojovém obsazení, v jakém hrají, je důležitá preciznost a každá nota má význam – ani tady si tedy nemohou dovolit jakékoliv polevení. Postupem času se dostavila podobná preciznost i v textech - už bych si nedovolil napsat, že jsou to jen slovní hříčky – jakkoliv stále tak vypadají, dostaly obsah a podobně jako v muzice, každé jejich slovo má své místo a přesně sedí.
Celkový sound desky dostává atmosféru ani ne tak díky dvojici „čel“, ale spíše díky náladu dokreslující trubce a akordeonu. Místy je kapela inspirována atmosférou maloměstského folku (i když jen cituje Nohavicu: Za krkem nebo ve skladbě Pavouk), místy je inspirována dvacátými a třicátými léty (Šlágr s narážkami na Adinu Mandlovou, v pozadí však je Oldřich Nový – tady se blíží tématem skupině My3avi). Dovedou ale napsat i hit, aniž by se odchýlili od svého zvuku: Polapte moji duši nebo Štěně. Tyhle dvě skladby jsou hned na začátku alba a jsou také jedním z jeho vrcholů – neslevují ze své laťky, přesto jsou v textech přístupnější než v dílech, kterých si asi váží více. Ale ani při všem tom zrání, které tady popisuji, Jarabáky neopouští humor přímočarý a ironický: Spiderman – nejen textem, ale i provedením, zejména zpěvem. Pokud bychom odhlédli od všech podmínek, stanovovaných při hodnocení předchozích písniček, pak absolutním vrcholem bude titulní písnička, zařazená těsně před závěr alba, jak se na vrchol desky sluší a patří.
Jarabáci natočili reprezentativní desku alternativního folku a zaslouží si být odkazováni v encyklopediích a používáni jako referenční vzorek.

Jarabáci - Blues dvou čel
Jarabáci: Blues dvou čel
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2012
Hodnocení desky: 8,17/10
Seznam písní: Polapte moji duši • Štěně • Blankytný blues • Pavouk • Kostel • Šlágr • Za krkem • V houpací síti • Vytryskly vlasy • Kokodák • Love song • Svatosvatá • Spiderman • Blues dvou čel • Jakmile se vrátí
Co o albu napsal Petr Klokan Vratný: "Na muziku Jarabáků je třeba mít tu správnou náladu. Ale když přijde, je toto CD pecka." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Díra (do světa folku) (Miloš Keller)

» Na Mikuláše JARABÁCI pokřtí nové CD "DÍRA" (Jarabáci)

» Soutěž o Díru (FOLKtime.cz)

» Díra v Akráči (Džexna)

» Chcete pokřtěného Býčka? (Džexna)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
davit - jarabáckej textař   |89.111.93.xxx |09.05.2012 19:24:05
děkuju vám mnohokrát za pochvalu naší desky, miloši kellere. vím, že bejváte nemilosrdně upřímnej a nemáte ve zvyku blahosklonně hladit po srsti, proto beru vaše slova vážně. díky.
volný myšlenkář   |90.179.188.xxx |10.05.2012 00:08:09
Je bezva, že se Jarabáci zase naskládali do studia, už se těším, až mi někdo desku vypálí. Od chvíle, kdy jsem je viděl a slyšel poprvé, mě zaujali svojí neotřelostí, tím, že hrají a utvářejí skutečně původní, vymyšlenou novou muziku a nepřehrávají omletá hudební témata. Kapel, které hudbu skutečně vymýšlejí, je totiž velmi málo. Tak málo, že na jejich poslech nejsou většinou diváci připraveni. A po pravdě často ani recenzenti nebo porotci, folkových festů zejména.
Proto si myslím, že je veliké štěstí, když se podobné kapely na těchto pódiích mihnou a když se nenechají zastrašit tím, že jejich vlna zůstane nepochopena, v horším případě pošpiněna a ponížena. Každý si musí odpovědět, kdo je jeho cílová skupina a pro tu prostě psát. A po pravdě řečeno si myslím, že písně se píšou především pro získání obdivu toho, koho chceme potenciálně balit - dovolím si odhadnout, že většina muzikantů balí spíš mladé slečny než staré novináře, takže k čemu je potom jejich recenze, záporná či kladná ?
Pěkný den.
Petr Merxbauer   |88.100.150.xxx |10.05.2012 10:32:29
A proč si to CD nekoupíte, volnomyšlenkáři? Skupina ho vydala vlastním nákladem, takže jeho vypálením okradete přímo muzikanty, navíc stojí pouhé dvě stovky.
volný myšlenkář   |90.179.188.xxx |10.05.2012 13:14:58
Protože věřím, že si ho koupí Horák . A navíc Kudyd nemá na fejsu upřímnou profilofku, tak proto.
Petr Sedláček   |93.99.209.xxx |10.05.2012 17:26:40
Zloděj zůstane zlodějem, i když si říká volnomyšlenkář. Krádež zůstane krádeží, i když se nazve třeba sdílením.

Je to nepříjemná pravda...
volný myšlenkář   |90.179.188.xxx |10.05.2012 19:14:31
Njn, ne každý má to štěstí, že si jeho cédéčka nikdo nevypaluje, Petře Sedláčku.
PetrZ   |77.48.209.xxx |11.05.2012 16:09:04
Věta stála jinak: ...až mi někdo...
Až mi někdo natrhá ty sousedovy jahody tak si na nich pochutnám, to přeci nejsem zloděj!
... jenom rozmazlenej fakan ...

PS. Deska už k nám poštuje díky za typ,
Jarabáci se pěkně hodí mezi Jananasy a Jarrety ;-)
davit   |89.111.93.xxx |11.05.2012 18:45:24
bude to asi znít trapně mravokárně, ale taky vnímám vypalování desek jako krádež. v případě výpalby jarabáků to znamená okradení každýho ze tří kluků o 67 korun.
volný myšlenkáři, z vašeho příspěvku mám smíšenej pocit; jedním dechem jarabáky chválíte (což mě samozřejmě těší) a přitom se je zároveň chystáte obrat. vždyť tu desku natočili právě pro vás! (a vložili do toho nemalý peníze)
anebo víte co? přijeďte za mnou do trutnova a já vám osobně jednu vypálím ;). (kamarády okrádat nedám!)
volný myšlenkář   |90.179.188.xxx |13.05.2012 14:18:27
Pánové, díky, dobře jsem se u vašich odpovědí pobavil . Mimochodem, co si myslíte o názoru, že Jarabáci už nejsou moc folk?
Kuba Horák  - nevypálí :)   |85.71.8.xxx |17.05.2012 19:39:50
Beru zpět svá slova a omlouvám se, že jsem tě "namlsal", majiteli volných myšlenek. Teď již bezpečně vím,že cd stojí za nákup. Běž a plať, ať můžeš podpořit chalany, kteří jich potřebují prodat ještě mnoho, aby se s tímto dobrým počinem ocitli nákladově na nule. Jejich situace je mi tak povědomá, že musím couvnout :) Takže pardon :)
davit (jarabáckej textař)  - :)   |89.111.93.xxx |17.05.2012 20:46:07
no oni si i zhasni zaslouží nákup :). nová deska je skvělá a má krásnej booklet (dnes jsem ji slyšel poprvé a jsem nadchnutej). a zrovna před chvílí jsem dokončil objednávku jejich první desky, protože tohle zkrátka musím mít doma :)
zdravím, kubo horáku a obdivuju.
Kuba Horák  - výměna komplimentů :)   |85.71.8.xxx |17.05.2012 21:12:49
Tak to jsi byl ty? :) Díky za podporu a musím (rád)oplatit stejným grošem. Těším se, až vás pustím na cestách našim alternativně laděným členům jako důkaz, že folk žije :)
Kuba Horák  - kupuju :)   |85.71.8.xxx |10.05.2012 00:31:18
Slyšel jsem jen něco málo, ale jsem rozhodnut být tím, od kterého si volnomyšlenkář bude moci cd vypálit , protože to bylo prostě hodně dobrý. Gratulace! A uplně jsem se lekl, protože souhlasím s Milošem
MK   |212.71.132.xxx |13.05.2012 18:12:35
Možná by byly případnější desky, u kterých bys měl se mnou ve vlastím zájmu souhlasit, Kubo
Ostatní: On volnomyšlenkář neřekl, že ty dvě kila jarabákum nedá. A něco Kubovi za vypálení...
PetrZ   |77.48.209.xxx |14.05.2012 00:27:54
Beztak dá Kubovi prd. To doufám, že nejsou folk, protože Folk je mrkef.
Pokud to Měla byla narážKa na "zhasnuto a ztlumeno", tak byla dost blbá smajlík nesmajlík. I když za desítku pánbůh a devět já a paní ředitelka, byla ta šestka hodně mimo mantinely.
Kuba Horák   |89.203.215.xxx |14.05.2012 11:28:17
Já bych se tak nečertil. Petromile :) Je jasné, že se ta deska nebude líbit všem. Nás naopak překvapilo, že už má od třech lidí tak vysoké hodnocení. To jsme upřímně nečekali. Šestka od Miloše byla čekaná a je to tak v pořádku :)
Kuba Horák   |89.203.215.xxx |14.05.2012 11:25:44
Které máš na mysli, Miloši? :)
MK   |193.179.126.xxx |14.05.2012 15:22:16
Ano, přesně tu.
Kuba Horák   |85.71.8.xxx |14.05.2012 23:49:16
V tom případě ale, Miloši, nevím, proč bych měl s tebou ve vlastním zájmu souhlasit. My jen nahráli desku a pustili jí do světa. Hodnotit musí nebo můžou ostatní. Mám souhlasit se třemi lidmi, kteří dali cd deset bodů z deseti nebo jsou všichni tři mimo a mám souhlasit právě s tím jedním, kdo dal bodů šest? :) A nebo je to tak trochu jedno a jsou to jen pohledy jednotlivců, individualit?
Milan B.   |85.160.53.xxx |15.05.2012 02:07:16
Neřešit!!! Co člověk to jinak velký batoh. Tak řešit snad jen u těch, kteří v tom batohu "Něco" nosí.
Možná by v této souvislosti mohla někoho napadnout otázka, co v tom batohu táhnou kritici. Ale to bych taky neřešil.
MK   |193.179.126.xxx |15.05.2012 13:54:31
Ti co vám dali 10 bodů jsou zřejmě přesvědčeni, že lepší desku už nenatočíte. Smutná perspektiva, ne?
Jméno   |195.33.116.xxx |15.05.2012 15:02:53
Deska Zhasni má rozhodně víc kvalit než Vaše recenze. Kuba Horák není Freddie Mercury, Michal Vaněk není Frank Sinatra. Stejně tak jako Vy nejste (a asi nikdy nebudete) Jiří Černý.
MK   |193.179.126.xxx |15.05.2012 15:30:31
Velmi si vážím vašeho naprosto off topic názoru.
Kuba Horák  - ...   |85.71.8.xxx |15.05.2012 16:18:38
Nevím, o čem jsou přesvědčeni. Já jsem přesvědčen, že mi právě poštou dorazila deska Jarabáků a těším se na její poslech
MK   |193.179.126.xxx |15.05.2012 16:20:42
Taxe mi to líbí - dáš vydělat Jarabákum i poště.
volný myšlenkář   |90.179.188.xxx |15.05.2012 16:54:50
Mně se to taky líbí, Kubo, pošlu ti mail na mail . Dík. Na oplátku tě pozvu, až budu v Boru, do socialistickýho bistra u autobusáku na oplatku.
Jméno   |195.33.116.xxx |15.05.2012 16:57:50
To je přesně ten příspěvek, který charakterizuje, proč z Vás nikdy nebude ten Černý. Moje názory jsou momžná lehce mimo diskuzi, Vaše jsou ale tak nějak celkově mimo mísu. A BTW - mimo diskuzi jsou taky...
MK   |193.179.126.xxx |16.05.2012 10:12:42
Proč myslíte, že mým cílem je být Černým??? Mám jiné vzory. S tématy OT jste začal vy.
Tony Black   |195.113.8.xxx |16.05.2012 12:07:34
Jeho idolem je jednoznačně Honza Rejžek, to jste si nevšiml ?
Jan-matěj Rak   |Registered |16.05.2012 17:34:30
Jří Černý je jistě legenda svého oboru, není to ale rozhodně nezpochybniteln autorita - to není nikdo. I on má své oblíbence a neoblíbence, i jemu je něco po chuti a něco zas ne, tak jako každý. Žádný recensent není nestranný soudce, každý se někdy může prozíravě trefit v odhadu, kde jiní jsou vedle, a naopak může každý hrubě podcenit kvalitu něčeho jiného.
Anonymní   |195.33.116.xxx |15.05.2012 16:49:59
!!! off topic !!!
Anonymní   |195.33.116.xxx |15.05.2012 16:50:38
off topic!!!
PetrZ   |85.71.231.xxx |16.05.2012 10:10:50
Takže Bezefšeho, Pavlína Jíšová, Ulrychovi s Javory beatem, Petr Kalandra a kapitán Kid co dostali desítku už nic lepšího nenatočí?
Sakra, Kalandra - Kid to sedí - odstup satane, zruš Žambochům a Bezefšehům ty kletby!
jo a smajlík na konec
nebo spíš Jidášův polibek?
MK   |193.179.126.xxx |16.05.2012 10:13:40
No to se vám opravdu povedlo. Kouzlo nechtěného se tomu říká.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Prosinec 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 91011
2324252829
     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 158. ŽIVĚ...

Kdo: T.H.S. BRZDAŘI Olomouc
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.05. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00