gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

04.03.2014 Tlapa tlup (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze

Ne, v názvu není překlep, to je jen slovní hříčka recenzenta. Nepátrejte po jejím významu, každý z vás by došel k samostatnému, odlišnému a stejně pravdivému i nepravdivému výsledku. A podobně je to i s muzikou na desce, kterou otevírá skladba Stakato. Nejen v ní se na nás hrne staccato přerývaných rytmů, jen naznačovaných melodií a veršů, chrlených průzračným jasným hlasem zpěvačky. Ten hlas se pak ukáže jedním z limitujících faktorů desky - chtělo by to větší výrazovou škálu, tak jako je v muzice - v jiné poloze se zpěvačka představí jen v písni V pralese. I skladba V kole je taková, a tak třetí Lidově demokratická trochu překvapí: posluchač by čekal nějakou prvoplánovou kritiku společenských poměrů - a ona je to nejsilnější skladba desky. Parodicky vychází ze slovenské folklórní melodiky, zpěv už se jasně usadil v poloze rappové a text je vtipně aktualizační o tom, co tak asi může dělat bača, který je celé dny sám se svými ovcemi (no zas nic moc nečekejte - prostě chatuje a fetuje a jdou po něm lidské ovce). Dalšího vrcholu desky se pak už bohužel nedosahuje v žádné další skladbě - i když hned následující Sníh zůstává jen těsně pod vrcholem - poetický popis prvního sněhu pokračuje v druhé polovině písně dramatickým recitativem o tom, že nás 15. března (!) napadl sníh se všemi dál skandovanými požadavky plynoucími z "bělosti" sněhu. Trošičku mám pocit, že při jejím psaní autor poslouchal Pražský výběr. Pochybuji ale, že si byť jeden posluchač uvědomí význam 15. března v písni a jeho historický odkaz v písni zobrazený. Hned následující čtyři skladby jakoby reflektovaly únavu z heroického výkonu ve výše uvedených dvou písních a prostě jen nudí. Experimenty se neujaly a vyšuměly do ztracena. Probudí vás až devátá Cihla, industriální obdoba písně o bačovi. A pak už se polohy jen střídají - výše uvedená, popsaná nervní a jedna částečně nová, jakoby uklidňující, skoro vůbec ne alternativní, ale spíše beránkovsky folklórní. Z obou poloh v lepším ještě zaujmou šansonové Korále (poslechněte si pak Čerešně od Hany Hegerové, ano?) a textem skladba V pralese. Černohlávka jsem pak vybral do pořadu Folkmenu, ne proto, že by vynikal, ale právě proto, že je nejkonvenčnější, skoro standardně poeticky folkový. Závěrečné Goodbye bajka a Bonus blues jsou už jen pózy, sice výrazově zajímavé, ale nerozšiřující spektrum desky. Nevylučuju ale, že se vám budou (mimo Bači a Cihly) líbit nejvíc.

Tlupa tlap natočila desku hodně alternativní, nemyslím ale, že by ukazovala nějakou další vývojovou cestu, spíš nabízí ukázku variantnosti hudebního výsledku, který pochází z inspirace širokou škálou aktuálních hudebních směrů. Ne, není to žádný "melting pot", ve kterém by se tavily žánry do nových podob, spíš měla tlupa kočičích a pejsčích tlap štěstí, že při vaření dortu namíchala ingredience, které jdou dohromady, a výsledek je tedy vcelku stravitelný. Na koncertě to musí být zajímavé, zejména, nejste-li nuceni jako recenzent, poslouchat vše pozorně a slabší věci můžete odzívnout a o to víc vychutnat atmosféru těch silných. Při poslechu doma vcelku se zřejmě počítá s nějakou tu substancí od bači, aby vám nuda tak na polovině desky přišla vlastně příjemná (POZOR! To není návod jak poslouchat!).


Tlupa Tlap - Tlupa Tlap
Tlupa Tlap: Tlupa Tlap
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2013
Hodnocení desky: 6,45/10
Seznam písní: Stakato • V kole • Lidově demokratická • Sníh • Zimoděj • Slunce a vítr • Voda • Pod horama • Cihla • Korále • V pralese • Černohlávek • Goodbye bajka • Bonus blues
Co o albu napsal Petr Klokan Vratný: "Pestré a zajímavé folkově alternativní CD. Občas jsou sice aranže až překombinované a neumožní tak vyniknout samotné písničce, ale celkově je to zkrátka dobré." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
VK  - Bonus blues   |195.191.204.xxx |04.03.2014 11:03:10
Ahoj Miloši. Bonus blues považuju za skvělou píseň, naprosto mě nadchla, je přesná v pojmenovávání, aktuální, má silný přesah... Opravdu netuším, jak jsi došel k tomu, že je to póza?! Nechce se mi (a nemám čas) polemizovat se všemi Tvými soudy, tak to ber jako část za celek.

Jinak aby bylo objektivitě učiněno za dost: ano, desku jsem navrhl jako jednu ze tří na Anděla. Ano, Kaluže mám rád. Ano, s Bonsai č.3 jsme je hostili v Solnici.
Martin Pachl  - Zpěvačka   |195.39.92.xxx |04.03.2014 11:12:11
"Lidově demokratická trochu překvapí"...mě zas překvapuje, že recenzent zjenvě nepoznal, že právě pěvecky výrazově odlišné písně např. "V kole", nebo "V pralese" zpívá úplně jiná zpěvačka..."Lidově demokratická" je pak jasný výsledek odlišného zpěvu dvou odlišných zpěvaček. Martin - Tlapo-Tup.
MK   |213.195.200.xxx |08.03.2014 12:29:00
Pokud posluchač nepozná bez podrobné studie bookletu, že se jedná o dvě zpěvačky, není to chyba posluchače, ale chyba zpěvaček. Doporučuji jednu propustit.
Martin Pachl   |195.39.92.xxx |10.03.2014 09:21:29
Ale lidi to běžně poznávají i bez studie bookletu...dokonce i ty jsi na to tak trochu kápnul ...jen ti to nedošlo úplně.
Rudy  - MK   |46.135.85.xxx |07.05.2014 16:44:45
clovek ktery nepozna rozdil mezi irskou a ruskou hudbou stezi pozna rozdilne hlasy zen.
Posluchač z Prahy   |Registered |04.03.2014 12:40:21
Keloš Miller (Posluchač z Prahy)

Ne, v názvu není překlep, to je jen slovní hříčka recenzenta recenze. Rád bych tak vzdal hold autorovi, který přehozením pouhých dvou písmen dokázal vytvořit dvě zcela nová slova (Tlupa tlap – Tlapa tlup). To se mně povedlo jen z poloviny (miller – anglicky mlynář). Název recenzované recenze tak patří k jejím nejoriginálnějším místům , a ukazuje na literární mistrovství pisatele.
Opravdová pecka následuje hned vzápětí, neboť volbu pseudonymu považuji za nejsilnější místo celého hodnoceného textu. Křestní jméno Miloš odkazuje k významným postavám naší nedávné historie (Zeman, Jakeš, Nesvadba) a příjmení Keller pak evokuje anglického „killera“ (tj. vraha) a zároveň vtipně parafrázuje příjmení Kellner, patřící jednomu z nejbohatších Čechů.
(Pokud se nejedná o pseudonym, nevadí. Podle mě nepatří k povinnostem recenzenta si to zjišťovat.)
Další podobné vrcholy už pak v recenzi nenajdeme, ale není zkrátka každý den posvícení. Text celkem hladce a přirozeně plyne, ruší snad jen časté užívání slova píseň (celkem šestkrát). Kladem je obratné zacházení s odbornými termíny (limitující faktor, škála, recitativ, skandovaný), které potvrzují odbornou úroveň pisatele, a zřejmě i skutečnost, že uvedeným termínům sám autor rozumí.
Drobnou pihou na kráse je snad jen chybné použití anglismů („rappovaný“ místo správného „rapovaný“ a slovakismů (správně slovensky je „Čerešne“), které jinak ukazují na autorovu obdivuhodnou světaznalost.
Vtip o bačově substanci celý text pak humorně pointuje. Škoda jen, že si to recenzent mírně kazí překlepem a chybějící čárkou v samotném závěru recenze.

Závěrem bych rád požádal, aby o mých názorech nebyla vedena diskuze, protože mám zkrátka pravdu. Četl jsem skoro vše od Malého Bobše po tiráž Haló novin a asi čtrnáct dní jsem pracoval ve vrátnici Památníku národního písemnictví, takže jsem prostě borec.
A kdyby náhodou někdo diskutovat chtěl, tak upozorňuji, že mám spoustu času sedět u počítače, a proto se hravě postarám o to, abych měl vždy poslední slovo.
Krtek   |83.208.89.xxx |04.03.2014 21:19:11

Asi začnu hledat něco o skupině Tlupy tlap, abych si udělal objektivní názor (teda pro ostatní subjektivní, ale pro mne objektivní, of course).
MK   |213.195.200.xxx |05.03.2014 11:45:49
CIT:"Drobnou pihou na kráse je snad jen chybné použití anglismů („rappovaný“ místo správného „rapovaný“ a slovakismů (správně slovensky je „Čerešne“), které jinak ukazují na autorovu obdivuhodnou světaznalost.
Vtip o bačově substanci celý text pak humorně pointuje. Škoda jen, že si to recenzent mírně kazí překlepem a chybějící čárkou v samotném závěru recenze."
MK: Vcelku snesitelný počet překlepů, beru to jako pochvalu.
Siegrfýdek Místek   |188.92.14.xxx |06.03.2014 14:50:55
+1
Миру мир
Mupy mup.
Tlupa   |90.181.71.xxx |08.03.2014 01:03:54
Škoda, že neznáme totožnost POSLUCHAČE Z PRAHY. Rádi bychom se s ním někdy setkali... - TLUPA.
Ondra Paděra  - Receszent   |37.48.38.xxx |05.03.2014 22:15:32
Taky na to nemám moc času,a tak stručně:Miloši...přece Sníh a Zimoděj jsou jsou dvě rozdílné písničky,a ten datum 15týho nebo kolikátýho není vůbec podstatný(na koncertech ho měním dle libosti a nervozity).A jaká hystorye,normální strach ze SOUČASNÉHO, nastupujícího nacismu,a ještě plno jinejch věcí...Já fakt nevím jak ti pomoct...snad...dej tomu ještě jenu šanci a poslechni ještě jednou (s obalem v ruce). Myslím to vážně a nemyslím to zle! Ondra Paděra
davy   |Registered |06.03.2014 11:18:02
Klasický případ, kdy by se hodilo mít více recenzí na jedno CD.
Ondra Paděra  - ds c coo?   |37.48.35.xxx |08.03.2014 20:04:17
ááách jo,nepřeceniljsi základka,dějepis atd. jen jsou tam důležitější věci. možná jen pro mě a ani né nějak zvlášť hluboký,ale důležitější!
MK   |213.195.200.xxx |08.03.2014 12:31:02
To je škoda, že nevíte o významu 15.března. Přecenil jsem vás. To je tak, když se člověk pokouší najít nějakou hloubku v písních. Obvykle tam nebývá, nebo jen předstíraná. Nebudu příště hledat, pokud to nebude zjevné.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Červen 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1 2
 3 4 5 6 7 8 9
10111213141516
171820
262728

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection timed out in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc