gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.05.2016 Tak to je ta alternativa (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze
Mimořádně nesourodá směs halekání, vydávaná za folklor nebo aspoň za inspiraci folklorem, blábolivě se potácející bez melodického nápadu (základního pro každý folklor) a zaštiťující se nesrozumitelným jazykem a snad folklorními nástroji na CD Tři hlasy / Three Voices (Šuranská, Lovász, Kamal). Nesourodé anglické počítání s balkánským textem ve třetí skladbě v tempu fotbalových roztleskávaček je donebevolající. Teprve ve čtvrté skladbě zazní srozumitelná řeč, aby dosud pochybující byl utvrzen, že je to fakt echt etno - a to včetně „lidového“, ve skutečnosti prostě jen blbého textu. Patrně se dotkneme i cikánských houslí, jidiš a Moravy. Pokud celá tato směska zazněla jednou živě na jakémsi vystoupení, byl by to super odvaz a milosrdně bychom na to ráno zapomněli. Bylo to však z nepochopitelných důvodů zaznamenáno na nosič a všechny nonsensy tak zvěčněny.

Jitka Šuranská & Irén Lovász & Michal Elia Kamal - Tři hlasy / Three Voices
Jitka Šuranská & Irén Lovász & Michal Elia Kamal: Tři hlasy / Three Voices
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2015
Hodnocení desky: 7,38/10
Seznam písní: Tři hlasy • Csak azt szánom-bánom • Bursa´nın Ufak Tefek Taşları • Fuč větříčku • Hej, Jancsika, Jancsika • Shecharchoret • Indulj el egy úton • Hava Nagila • Za vodů
Co o albu napsal Miloš Keller: "Tři hlasy, tři body. další pseudocimbálovka. dostalo mě anglické odpočítávání ve třetí skladbě a následný jazyk textu :-D" (3 body)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Pravděpodobně kvůli Květům byl vytvořen termín alternativa. Ovšem alternativa k čemu? K hudební inspiraci, nápadům a invenci? Květy opět přicházejí s várkou pseudointelektuálních textů. (Ne, nebudu citovat, musel bych opsat booklet, nedokázal jsem si zvolit jednu ukázku. Pokud vršíte slova do skupin bez smyslu a tvrdíte, že pokud tomu někdo nerozumí, tak je chyba u něj a ne v sestavě slov, pak je to deska pro vás.) Muzika trochu nakynula díky instrumentaci, chvilkami si hraje až na rock (sbohem alternativo), ale rockeři mají jasný tah na bránu a drive. Tady je vidět, že po pár taktech dojde síla a spadne řemen a muzika se začne blekotavě utápět v bahně nesourodých tónů a ve zbytku se topí i v bezradnosti – typicky druhá skladba Cizinec nebo Opičí král. Jedinou výjimkou je skladba Věrka. Nedovedu si představit, že přehrání dvanácti věcí z CD Miláček slunce někdo absolvuje v kuse a bez usnutí.

Květy - Miláček slunce
Květy: Miláček slunce
Vydavatel: Indies Scope Records
Vydáno: 2015
Hodnocení desky: 7,50/10
Seznam písní: Je podzim • Cizinec • Syn • ČKNO • Uklízím pokoj • Věrka • Opičí král (ještě přece je čas) • V jezeře mléka a mlhy • Kočičí dům • Ty • Jablka • Psi
Co o albu napsal Miloš Keller: "Tudy cesta už po několikáté nevede. kolektivní zmatek maskovaný repetitivností prázdna. ale chápu, že se kvůli tomu vytvořila škatulka "alternativa"" (2 body)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Skupina Hrozen přinesla CD Z pouti. Skupina nevykrádá cizí zdroje jako prvně jmenovaní, ani nepřehání intelektuálno a metaforično v textech jako druzí jmenovaní. Její texty zůstávají popisné, skoro černobílé, jednoduše rýmované, což je v tomto případě kladné minimalistické plus. I muzika moc nezakrývá minimální hudební nápad a jen střídmě ho rozvíjí a instrumentuje. Celkově muzika působí skromně a komorně, možná až intimně. Místy ale jako by si nebyla jistá dostatečným důrazem a přidává zbytečné efekty. Celkově to ale je uvěřitelná výpověď textová i hudební. Vybočuje Pesah 007 pokusem o středověký recitativ, dále skladba Hadi se skoro diskotékovým nábojem a skladby O věrnosti a Genezaretské jezero výrazně citlivým zpracováním tématu i hudebního doprovodu. Bohužel jsou na samém konci desky a hrozí že posluchač podlehne tak v půli pocitu, že skupina již využila vše co umí nebo chce využít. Tak tuhle desku před koncem nevzdávejte.

Hrozen - Z pouti
Hrozen: Z pouti
Vydavatel: Rosa Music
Vydáno: 2015
Hodnocení desky: 7,00/10
Seznam písní: Z pouti • Ve snu • Vlastně • Pesach 007 • Den přípravy • Monstrance • O secím stroji • Hadi • Neovládám se • O věrnosti • Genezaretské jezero
Co o albu napsal Miloš Keller: "Příjemné softrockové názvuky a pestré a moderní aranže" (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností 2/4 (Marek Kamínek)

» Hrozen o víně i o vine (Dušan Trličík)

» Výroční koncert 25 let Indies (Přemysl Štěpánek)

» NAPŘÍČ 2012 – komorní festiválek s podtitulem „S písničkou napříč žánry“ (Martin Holan)

» Na Prázdninách v Telči vystoupí přes sto kapel v čele s Tommym Emmanuelem (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Slávka Vytisková  - šťavnatá diskuse   |194.228.232.xxx |31.05.2016 11:31:25
Na fejsbůku se rozběhla velmi bohatá diskuse, maně mi připomněla některé, které tu bobtnaly před pár lety. A taky jsem si vzpomněla na "barda" naší folkové scény, Frantu Nedvěda, který ve zdravici natočené pro Country Radio veřejně vyzýval, aby odpovědní pracovníci vyhodili toho děsnýho Kellera, co se odvážil o něm napsat něco, co mistr neskousl...
přestože mně osobně Květy nic neříkají, líbí se mi postoj pana Kyšperského - stojí si za svým, ale nevolá po krvi, na rozdíl od mnohých folkařů v oné diskusi.
MK   |213.195.200.xxx |31.05.2016 13:14:31
Pan Nedvěd starší si předevšim strašně plete profese - v jeho podání bych nesměl dělat ani popeláře. Rád bych mu ukázal jak jsem rozdělen - moderátor, publicista, skaut, šotouš a podobně. Bohužel mám jen dvě půlky.
jonatán   |62.201.24.xxx |01.06.2016 17:39:02
Diskuse je opravdu bohatá. Pro ty, kdo nemají čas, sílu nebo žaludek se jí probírat, si dovolím vytáhnout příspěvek Jakuba Königa:
"Já ti řeknu jak to je - ty jseš prostě jen konformní a šedivě průměrnej, píše pan Miloš Keller. A tím vlastně definuje základní problém svého článku.
Říká všem, jak to je.
Neříká, jak to vnímá. Nepíše, že mu Květy přijdou pseudointelektuální, protože mu způsob psaní textů, tak jak k němu přistupuje Martin Kyšperský, nesedí. Ale napíše, že KVĚTY jsou pseudointelektuální. Že text písně z desky Tři hlasy je "ve skutečnosti" jen blbý. Že se nesourodá směs halekání blábolivě potácí.
Místo argumentů uráží. Místo vlastního názoru prezentuje svoje pocity jako objektivní pozorování pravdy. Jako by to potřeboval natřít lidem, kteří jsou úspěšní, ale jejichž úspěchu nerozumí, protože mu tahle "alternativa" nejde pod nos. A tak to raději označí za blbé. A každého, kdo se odváží podotknout, že kritizovaní mají očividné kvality, které spousta lidí oceňuje a považuje za důležité... každého takového nakonec setře další urážkou.
A tím, podle mne, diskvalifikuje sám sebe.
Jediný dojem, který jsem si z článku i následných příspěvků pana Kellera odnesl, je shovívavé pohrdání alternativou, oponenty, shovívavé pohrdání, které zakrývá neporozumění a neochotu se otevřít novým věcem.
Je v pořádku, že se Květy nebo deska Tři hlasy autorovi recenze nelíbí.
Není v pořádku pohrdavě urážet lidi, kteří tvoří hudbu, ať už alternativní, folkovou, nebo prostě jenom hudbu. To je porušení základní lidské slušnosti, stejně jako novinářské etiky. A o autorovi recenze a jeho profesionalitě to vypovídá možná víc, než by si přál."

Přesné...
Vašek Müller  - jen doplnění   |82.142.102.xxx |02.06.2016 09:47:57
Jen doplním, že konformní a šedivě průměrnej jsem dle charakteristiky já, a že Jakub König, pod jménem Kittchen vydal (podle mě) nejlepší desku loňského roku Kontakt.
A také jsem moc rád, že kromě něj se proti této bulvární podlosti, kterou pro své sebezviditelněnní vypotil Miloš Keller vyjádřila spousta dalších osobností jako třeba Milan Tesař, Martina Trchová, MArie Puttnerová nebo Antonín Kocábek a mnozí další, všichni ostře a jasně
MK   |213.195.200.xxx |02.06.2016 11:16:05
Jakube, velmi sprostě informujete od diskusi z poloviny, z té která se vám hodí. Jste lhář. Protože každý, i ten kdo se mnou bytostně nesouhlasí, z diskuse pozná, že první, kdo převedl slova o hudbě do roviny osobní byl právě Vašek Muller, který první začal psát o mých charakterových vlastnostech, místo aby se věnoval tématu, tedy hudbě. Měl jsem to nechat být? Tak ok, nahradím to jiným slovem: je to názorovej zbabělec (přizdis*áč) a podlejzavej patolízal, vyděšenej z jakýhokoliv jinýho než všeobecnýho názoru, a člověk kterej se nezmuže na vlastní samostatnej názor a dovolává se zbaběle druhejch - viz text, kterym vám lichotí. Oba jste si o to řekli.
Jan Klein  - Něco o rovině osobní   |198.90.66.xxx |02.06.2016 12:22:23
Viz výše
"...A každého, kdo se odváží podotknout, že kritizovaní mají očividné kvality, které spousta lidí oceňuje a považuje za důležité... každého takového nakonec setře další urážkou..."

Jen ať se lidi podívaj do té debaty na Facebooku, ať si udělají obrázek sami.
MK   |213.195.200.xxx |02.06.2016 12:59:12
Kleine nelžete. Setřu každého, kdo od hudebních kvalit recenzovaných zamíří k přetřásání kvalit mých. Každýho, kdo nemá názor nebo si ho neumí zdůvodnit a místo toho začne urážet mě. Já taky neurážím interprety, ale píšu o hudbě. Ještě by šlo rozebrat mou recenzi z hlediska gramatického, jazykového a podobně. Ale ani to nikdo tady neumí.
Jan Klien   |198.90.66.xxx |02.06.2016 14:57:00
Vy máte odvahu napsat že někdo lže a přitom děláte přesně to, co napsal Kittchen? To chce hodně tlustou hroší kůži tohle napsat. Já vůbec neřeším kdo si co začal, všiml jste si? Tady se řeší vaše projevy. Nikdo vás nekritizuje za váš názor, všiml jste si toho vůbec? Řeší se vaše reakce když se někdo ozve že se mu ta recenze zdá dost hnusně napsaná. A ty reakce jsou stejně napsaný jako ta recenze, prostě na hrubý pytel hrubá záplata. A vy chcete, aby na vás lidi reagovali mírně? S tím jak vystupujete? A pak ještě všechny sepsujete že se do vás naváží. To chce HODNĚ tlustou hroší kůži.
MK   |213.195.200.xxx |02.06.2016 17:48:03
Ne, Kleine, nic takového se tu neřeší. Jediný co se tu má řešit je 1) napsat svuj názor na desku a maximálně při mé velké toleranci napsat 2) že Kellerův styl není muj šálek čaje. Ale psát o člověku se tu nemá a nebude. A pokud to někdo začne, PAK TEPRVE ode mě dosztaně hrubou záplatu.
jan klein   |83.240.124.xxx |02.06.2016 18:41:47
Sorry, ale pokud se někdo projevuje jako blb, tak si sám říká o to, aby mu to bylo sděleno.
MK   |213.195.200.xxx |03.06.2016 13:02:11
To jsem taky udělal , Kleine. A stačí. Nemám jen vás.
MK   |213.195.200.xxx |02.06.2016 11:45:38
Omluva Jakubovi a oprava - oslovení v mm příspěvku mělo znít: Jonatáne.... Dál už vše beze změn.
paulie z malého města   |46.39.169.xxx |05.06.2016 10:57:04
Mimořádně nesourodá směs sarkasmů, vydávaná za recenzi, blábolivě se potácející bez informační hodnoty a zaštiťující se jízlivým jazykem a snad osobními názory na webu folktime.cz. Pokud vršíte slova do skupin bez smyslu a tvrdíte, že pokud tomu někdo nerozumí, tak je chyba u něj a ne v sestavě slov, pak je to recenze pro vás. Pokud celá tato směska zazněla jednou někde u piva, byl by to super odvaz a milosrdně bychom na to ráno zapomněli. Bylo to však z nepochopitelných důvodů zaznamenáno na web a všechny nonsensy tak zvěčněny.

MK   |213.195.200.xxx |05.06.2016 16:12:31
Čeu přesně tam nerozumíte, Paulí? Možná to bude tim, že jste z malého města. Ne neodpovídejte, tejden starej článek na webu už je pasé a nebudu ho dál rozpatlávat.
Jan Klein   |83.240.124.xxx |06.06.2016 09:55:07
Klid Paulie, tohle von dělá vždycky, když ho někdo začne parodovat:

1- akcent na zaostalost "venkovanů," případně jiná forma dokazování si nadřazenosti
2- moderování diskuze tak, aby nikdo ensměl říct, co MK nechce slyšet (ne neodpovídejte, raději zavřete oči, odcházím...)
3- reakce na to, na co se ho nikdo neptal

A tak se tu žije
Renata   |188.175.229.xxx |06.06.2016 11:16:23
By mě zajímalo, jestli se zvedl prodej
MK   |213.195.200.xxx |06.06.2016 13:16:50
Renata: Zvedla se čtenost FT. To celkem stačí.
Klein: Myslíte si že když důsledně na všechno odpovídám, že je to znakem že nechci něco slyšet? Není to spíš tak že vy a nejen vy si melete svou bez ohledu na to co vám říkám? A tak, že když vám odpovím jinak než si představujete (a vy si představujete zřejmě omluvy , sypání si popela na hlavu a slibování že už budu psát jen jak chcete vy) tak to ignorujete? Dyť Kleine za tu dobu co si píšeme byste se už moh něco naučit (třeba co je to recenze, jak se liší recenze od píár a že napsat "blbá písnička" neni totéž co napsat "blbej člověk"? A nic čoveče, nic.
Tomáš Hrubý  - Co na to my v redakci   |Manager |10.06.2016 06:52:58
Vážení čtenáři,
muzikanti alternativní i zcela jiní. Nefejsbůkuji. Nicméně z ohlasů, jaké již dlouho nevybuchli (a jsem tomu rád, myslím, že na internetu by se měli vést diskuse k žhavým problémům žánru, jenom prostě z osobních důvodů, na jejichž probrání zde není místo, nefejsbůkuji), jsem usoudil, že nevyjádřit se k bitvě o alternativu je minimálně špatně. Tak tedy. Za á: jak vyplývá z Hodnocení desek 2015 (Čtěte Hodnocení desek! Málokde se dozvíte tak rychle, co si který publicista o čem myslí.), Tři hlasy i Miláček slunce patří mezi má rozhodně nejoblíbenější alba loňského roku. Zejména Tři hlasy mě velice potěšily: takhle má vypadat live deska; podle mě hned po Linhartově Rozhledně to nejlepší, co loni vyšlo. Květy obdivuji celou dobu jejich existence pro jejich invenci, hravost, poetičnost, osobitost. Ale je pravda, že Miláček slunce se mi líbí ze všeho, co nahrály, asi nejméně. Přijde mi, že o část toho, co jsem jmenoval, přišly snahou „bejt velký rokeří“. Že „velkých rockerů“ je dvanáct do tuctu a Květy jsou jedny, takže je to škoda. Nicméně i tak se jedná o dílo mimořádné, za 8 bodů.
Tolik za mě. A teď je třeba říct za bé, tedy že prostě v jedné redakci může být více názorů, mohou to být názory i velmi protichůdné. Víc se mi líbí, když nějaké médium má zřetelnější „ksicht“, víc by se mi to líbilo i u našeho FOLKtimu, ale svoboda projevu je pro mě víc. Musím deklarovat, že mám hodně jiný názor na způsob psaní recenzí a zejména na muziku, než kolega MK, mohu dokonce říct, že jeho pojetí mě dost zlobí, ale svoboda projevu je důležitější.
Takže moji milí čtenářové, neblázněte. A čtěte FOLKtime, třeba ho ještě někdy budete potřebovat. Díky.
-toh-
Jan Klein   |198.90.66.xxx |13.06.2016 11:44:35
Tak já to napíšu velmi jednoduše. Když je teda svoboda projevu tak důležitá, proč bych teda nemohl napsat do komentářů, že mi přijde že MK je blb co se bezdůvodně naváží do kapel a do lidí?
MK   |213.195.200.xxx |13.06.2016 12:15:05
Neslíbilste Kleine, že už dáte pokoj? Ale to víte že to mužete napsat, ale nepište to pod článek, kde se hovoří o uplně něčem jiném. A nelžete, že někoho napadám bezdůvodně. Vše jsem v článku vždy zdůvodnil a popsal. Jen se vám to prostě nelíbí, to je celý. Máte svatý právo napsat článek o mě a pod ním mužou lidi do sytosti přispívat. Ale nepište pod článek o mrkvi o kapustě, ano? Kdy už to čoveče pochopíte?
Jan Klein   |198.90.66.xxx |13.06.2016 14:28:35
Ale já se vůbec neptal vás.
MK   |213.195.200.xxx |13.06.2016 17:17:00
A já vám odpověděl. Zjevně jsem jedinej, kdo se Váma ještě zabejvá.
Tomáš Hrubý   |Manager |18.06.2016 09:54:06
Ale vždyť můžete. Nejpozději právě teď (tedy 13. 6. v 11:44) jste to udělal. Nikdo Vás nemazal, neokřikoval, země nepukla. Ani já si nervu vlasy, neboť oproti (zvláště současné) úrovni "diskuse" na všemožných sítích jsou naši diskutéři, včetně Vás, noblesní jak anglický lord (nehovořím o FB). Samozřejmě, byl bych ještě o něco radši, kdybyste nemusel hovořit o blbech. V jednom má kolega MK naprostou pravdu: zatímco jeho vyjádření (a vůbec nehodnotím, jestli jsou fundovaná, rozumná, vyargumentovaná atp.) jsou (snad) vždy "k dílu", to Vaše (a některých dalších diskutérů) je "k osobě". Proč to neděláte jako on?
-toh-
MK   |213.195.200.xxx |19.06.2016 15:54:11
Děkuju náčelníku, žeses mě zastal už podruhý (citace Cimrman: Dobytí severního pölu)
Jan Klein   |83.240.124.xxx |19.06.2016 20:46:25
Zdá se mi ta recenze dost hnusně napsaná. Hnusně ve smyslu jako když je člověk na někoho hnusnej, ne ve smyslu recenzentskejch kvalit. Kdo chce něco bít, hůl si vždycky najde, tenhle pocit z toho mám.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Srpen 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1 2 3 4
 5 6 7 8 91011
12131415161718
19202122
26 

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection timed out in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 150. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.09. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00