gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

15.11.2016 Listopadová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Listopadová čtyřkaKaždou neděli po jedenadvacáté hodině můžete v rámci Nedělního prodlouženého tříhodinového (20-23 hod) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní šest písniček - první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce. Po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Poslední neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.

 
02.11.2016 Yantar Za trest Mezi planetami aneb Moje noci O pár kroků dál Nikdy více. Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Yantar Za trest Mezi planetami aneb Moje noci O pár kroků dál Nikdy více.Neberte titulek doslova, je složen z názvů kapel a desek, o kterých bude řeč. Na podzim jsem konstatoval, že musím splatit dluhy, které mám v recenzní oblasti, a tak se mi tato trojice sešla na stole a poté i v kompu. Yantar natočil desku Moje noci a přináší na ní sebevědomý folkrock, s plným a barevným zvukem a texty přesahujícími běžný rámec žánru. Hned úvodní Ptáci ve vás evokují kanadské rockové kapely osmdesátých let v tom nejlepším slova smyslu.

 
26.10.2016 Šanson, folk a folklór Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Šanson, folk a folklórSpolečným jmenovatelem následujících desek je to, že soutěžily společně v jiné hudební soutěži Countryradia než je Folkmenu, o kterém jsem již dvakrát psal, a to v Bonanze (neděle 18 - 19 hod.). A tak jsem se rozhodl, že je nechám pohromadě i pro článek. Ostatně, nejméně o dvou jste se již zde dočetli podrobněji, a tak budiž tento text spíše pro srovnání.

 
18.10.2016 Říjnová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Říjnová čtyřkaKaždou neděli po jedenadvacáté hodině můžete v rámci Nedělního prodlouženého tříhodinového (20 - 23 hod.) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní 6 písniček, první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce a po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Poslední neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.

 
04.10.2016 Spolektiv dal nejen tvar, ale i barvy Napsal uživatel Honza Hučín    PDF Tisk Email
Recenze

Spolektiv dal nejen tvar, ale i barvyV něčem jsme na tom s touhle partou podobně. Oni dlouho nehráli a já dlouho nepsal recenzi. Nejspíš toho v blízké budoucnosti odehrají mnohem víc, než já napíšu, ale nevadí, pojďme na to. O rekordně dlouhé pauze mezi spolektivními deskami už byla mnohokrát řeč. U sourozenců je vypozorované, že při víc než pětiletém odstupu mezi dětmi máme vlastně dva jedináčky.Proto jsem zkusil na druhou desku nahlížet jako na nový debut – však taky mezitím dorostla celá jedna posluchačská generace.

 
13.09.2016 Zářijová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Zářijová čtyřkaKaždou neděli po 21. hodině můžete v rámci nedělního prodlouženého tříhodinového (20 - 23 hod) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní 6 písniček, první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce a po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Poslední neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.

 
05.09.2016 3 x Slávek Janoušek Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

3 x Slávek JanoušekHned trojice CD se mi sešla na redakčním stole, kde hlavní roli hraje Slávek Janoušek. Ale nejsou to sólové písničkářské desky, ale Slávek Janoušek ukazuje, jak umí spolupracovat s ostatními. První CD je deskou k Slávkovým šedesátinám. A tak se tam střídají Slávkovy písničky v jeho podání, v podání jeho přátel a také písničky – dárky (Píseň pro S. J. – Honza Brož). Nahrávky vznikly na sérii koncertů, kde vystupovali ještě i další umělci.

 
30.08.2016 Pětkrát stejně a přece pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pětkrát stejně a přece pokaždé jinakMám před sebou pětici CD, která mají jedno společné – natočili je písničkáři. Původně jsem chtěl komentovat každé to CD zvlášť, ale to bych se asi opakoval, podobně, jako se některá témata opakují u každého z nich jednotlivě i vzájemně mezi nimi. A nakonec nejlépe vyniknou ve srovnání s kolegy – jak jejich klady, tak i třeba některé nedostatky. Jedno lze konstatovat hned v úvodu – na mužské folkové scéně máme celkem silnou a původní sestavu.
 
24.08.2016 Radosti a bolesti v hlbinách a jedna k tomu Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Radosti a bolesti v hlbinách a jedna k tomuO některých deskách lze psát hned, u jiných musíte počkat, zda se poselství dostaví, nebo zda poselství vydrží. U následující trojice vydrželo. Pavla Marianová (ex Klíč, nyní Klíč-kvartet) natočila sólovou desku, tentokrát sestavenou výhradně z vlastních písní. Sama je v bookletu nazývá „šansonově laděnými“ , ale to je jen nejstručnější charakteristika. V písních jsou slyšet i „klíčovské“ ozvěny, i ozvěny předchozí desky Pavly Marianové.

 
22.08.2016 Pestrá trojka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Pestrá trojkaNová sekce, Fregata a Herky se mi sešly ve studiu a utvořily docela příjemnou kombinaci různých přístupů k muzice. I rozhodl jsem se o nich napsat také společně.
Nová sekce přináší devítipísňové album standardního vyspělého bluegrassu, zahraného s nadhledem, lehce a svižně i v pomalejších skladbách. Není to sice převratné CD z hlediska hudebního, ale poctivá solidní jistota, že uslyšíte vše, co k bluegrassu náleží a taky jistota, že budete ušetřeni přílišných experimentů.

 
30.05.2016 Tak to je ta alternativa Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tak to je ta alternativaMimořádně nesourodá směs halekání, vydávaná za folklor nebo aspoň za inspiraci folklorem, blábolivě se potácející bez melodického nápadu (základního pro každý folklor) a zaštiťující se nesrozumitelným jazykem a snad folklorními nástroji na CD Tři hlasy / Three Voices (Šuranská, Lovász, Kamal). Nesourodé anglické počítání s balkánským textem ve třetí skladbě v tempu fotbalových roztleskávaček je donebevolající.
 
24.05.2016 Ohlédnutí za hvězdičkami Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ohlédnutí za hvězdičkamiLhůta hájení opozdilců (aby dohodnotili rok 2015) v dubnu již uplynula, a tak můžeme uzavřít rok 2015 v našem bodovacím – hvězdičkovém hodnocení malým souhrnem a statistikou. Dostali jsme k hodnocení 50 titulů, což je o cca 20 méně než loni a cca polovina nejlepších let. Plně platí, že o kom se nemluví, jako by nebyl. Kdo není v žebříčku, nemůže si pak stěžovat, že o jeho desce nikdo neví.
 
19.05.2016 Třikrát folk Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Třikrát folk„Jedinou desku“ natočil Qjeten, na kotoučku vyvolávajícím reminiscenci na staré šelakové desky. Deska samotná však přináší relativně moderní folkový zvuk, relativně proto, že tak Qjeten hraje od svého vzniku a pouze jej piluje a cizeluje. Najdeme tu dynamicky pulsující melodie s proplétajícími se sólovými nástroji a hlasy. Inspirují se trochu u Nerezu, trochu i obecně u latinskoamerických rytmů.
 
14.03.2016 Trampové ze všech stran Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Trampové ze všech stranNěkolik desek inspirovaných trampskou muzikou ke mně dorazilo a je to zajímavé srovnání. Asi nejvíce ke country z této oblasti inklinují Romantici. CD se jmenuje Jedenácté přikázání a autorsky je dílem Karla Šabaty ml. Na to, že napsal všech osmnáct skladeb na albu to není špatný výsledek. Většinou se autor, při takovémto počtu skladeb na desce, začne od půlky opakovat, ne-li dokonce nudit. Tady je ale znát cit pro melodický nápad a z hlediska provedení pak zjevná praxe z hospod a venkovských countrybálů.
 
07.03.2016 Směrem k rocku Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Směrem k rockuNěkolik příjemných alb s rockovými názvuky mi přistálo na stole. Jakkoliv to není úplně šálek čaje většinového zdejšího čtenáře a posluchače, doporučuji právě níže uvedené tituly neodzívnout. Prvním z nich je deska Libora Pavlaty Nic nemusíš a je taky asi nejméně komplikovaná, ovšem právě proto i hodně pohodová – standardní osmdesátkový rock, který dneska stále uslyšíte na venkově, je ozvláštněn jednak sólovými vokálními hosty
 
29.02.2016 Prvotiny a maxisingly Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Prvotiny a maxisinglyZačněme těmi maxisingly. Tuším, že už druhý dodali Choroši. Demo 2016 obsahuje pět skladeb a svůj moderní svěží trampský zvuk ještě od dob Výhybkáře (jakkoliv na CD je taky) vypilovali a zdokonalili. Získali další jistotu a rutinu v dobrém slova smyslu. Jejich texty zůstávají vtipné (Stopař, Atmosféra malých vsí - zde dojde i na příjemnou instrumentální „dobešovskou“ mezihru), přibyla ale i romantika a hlubší, byť odlehčená výpověď (Pátek odpoledne).
 
23.02.2016 Historizující muzika dvakrát Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Historizující muzika dvakrátDvě historickou muzikou inspirovaná alba jsem dostal a tak si obě můžeme porovnat. Tu první desku natočilo Zpětné zrcátko Petra Traxlera. Druhá deska je dílem Ginevry a jmenuje se Na ostří meče. Kromě výchozí inspirace mají obě desky společné i to, že jsou na nich písničky umělé, a že to jsou desky takřka autorské. V prvním případě Petra Traxlera a v druhém Václava Plecitého. Ani v jednom případě se autoři nevyhnuli jistému sebevykrádání a opakování, v obou případech je zachraňuje to...
 
28.01.2016 Tři písničkářky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tři písničkářkyPodobně jako u písničkářů, se mi sešly i tři interpretky. Tereza Balonová natočila osmipísňové CD Alchymie a vybrala zjevně to nejlepší ze své produkce. Přesněji řečeno ze své, je autorkou hudby a několika textů, a Terezy Mrňavé, která textovala většinu písní. I tak občas prosvítá jistá melodická bezradnost. Tenhle rozdíl je trochu znát. Na hit aspirující úvodní Píšu ti totiž zaujme prvoplánovými naivními verši – ale možná, že to tak mělo být a je to parodizující záměr.
 
25.01.2016 Pětkrát folkaři Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pětkrát folkařiNěkdy se vyplatí počkat si s recenzí, až se nashromáždí několik žánrově a výrazově podobných počinů. Srovnání je totiž důležité pro zasazení do kontextu současné (folkové) muziky. A to se mi přes léto stalo s folkovými písničkáři. Pojďme se tedy podívat , jak je naše folková mužská scéna pestrá. Jirka Řehulka je postavou známou ze základních pražských kol Porty, obvykle vyvolal pozornost a někdy i postup.
 
21.01.2016 Jak bych hlasoval do anket Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Jak bych hlasoval do anketKdyž se tak ohlížím za rokem 2015, zůstává mi v popředí pozornosti hromádka pěti CD, ke kterým se budu vracet asi hodně dlouho i v roce 2016 , a mnohá z nich se jistě objeví i v nejrůznějších hlasováních, která po novém roce každoročně vypukají. Na prvním místě je to Kotlina od Epydemye. Jak už jsem několikrát napsal, projektu jsem zpočátku nevěřil, především proto, že autoři znají popisované události přinejmenším z druhé, ale spíše třetí ruky. Skutečnost ale je taková, že...

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 2 z 21

Kalendář

<< Listopad 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1 2 3 4
 5 6 7 8 91011
121618
19
262728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 142. ŽIVĚ...

Kdo: TERRAKOTA Praha
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 14.11. 2018 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 143. ŽIVĚ...

Kdo: LENKA SLABÁ se skupinou
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 12.12. 2018 20:00