gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

04.05.2011 Hudbosvod Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
HudbosvodCD Hromosvodu mám od loňského podzimu a střídavě putuje mezi rádiem a domovem. Od počátku jsem měl v úmyslu o CD něco napsat, od počátku jsem byl přesvědčen, že se jedná o desku na naše poměry ve folkovém rybníčku či folkrockové bystřině nadprůměrné, ale stále bylo pro mě nějak neuchopitelné. CD bylo i jedním z mých tipů při hlasování o folkovém Andělovi, ale jeho nešťastné načasování na podzim (jakkoliv se jmenuje Zimní čas) zřejmě způsobilo, že si ho moji kolegové nepovšimli a volili tradiční a vyzkoušené hodnoty.
 
21.03.2011 Lahodný i pichlavý (J)ananas Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
 Lahodný i pichlavý (J)ananasTeď skoro lituji, že jsem desku Jananasu hodnotil bezprostředně hned po prvním poslechu. I tak jsem mu dal 8 bodů a tak bych asi moc možností přidávat neměl. Teď bych byl tak na 12-13 bodech. Z deseti. Má vůbec cenu po tomto úvodu v psaní pokračovat?
 
09.03.2011 Ztuha Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
ZtuhaTuhle desku jsem vzal do ruky několikrát, několikrát naposlouchal, několikrát začal psát recenzi a několikrát obojí odložil. Pořád jsem si nebyl jist, jestli slyším to, co na desce má být, jestli neslyším třeba jen základy a někdy zmizely dvě až tři další stopy záznamu, které se nesmíchaly, nebo co. Ale asi to tak opravdu je, jak má být.
 
01.03.2011 Jananas Jananas Jananas Napsal uživatel Belmondo    PDF Tisk Email
Recenze
Jananas Jananas JananasAlbum Jananas získalo přívlastek přelomové. Vydalo se totiž do světa na Silvestra loňského roku. Přineslo to dvě zajímavé skutečnosti. Jednak folková sekce Akademie populární hudby ve folkovém žánru stihla Jananas nominovat do trojice nejúspěšnějších desek roku 2010 a jednak je to zřejmě poprvé, kdy nominaci na Anděla získala deska v okamžiku, kdy ještě nebyla ani pokřtěna.
 
24.02.2011 Gracia Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
GraciaKatka Garcia bývá vydávána za, svým způsobem, jistý zjev na naší folkové scéně. Popravdě řečeno, není to ani tak Katkou G., jako spíš stavem naší folkové scény. Tento hudební „zjev“ u nás v současnosti trochu chybí, její předchůdkyně (jakkoliv na ně nenavazuje) jsou již v důchodovém věku (umělecky i fakticky) a navíc stejně plagiovaly převážně české hudební kořeny.
 
14.02.2011 Bongobongo Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
BongobongoNazvat album písniček pro děti Bongo BonBoniéra je opovážlivost hraničící s popotahováním za náznaky mravního narušování. Děti nejsou pitomé a vtip, ve kterém se tento výraz používá, si bleskově vygůglí. CD je ovšem kompilací 17 písní 17 interpretů, kteří ve svém repertoáru nějakou dětinskou píseň mají. Ano, není to překlep, opravdu ne dětskou nebo pro děti, ale dětinskou.
 
02.02.2011 Království krásné hudby Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Království krásné hudbyPříznivci irské a skotské muziky se dočkali. Album Království keltů avizované skupinou ASONANCE již při vystoupení na letošním Beltinu se stalo skutečností. Je na něm třináct novinek a jako bonus čtyři již dříve nahrané písně s malými změnami v aranžích, v případě Alison Gross i v osobě hlavního zpěváka. Pokud jde o témata, zpívá se tu o padlých ve válce, trestancích, popravách, potopených korábech, následcích lidské zloby a dalších tragédiích, včetně
 
27.01.2011 Písně pestré jak barevná sklíčka Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Písně pestré jak barevná sklíčkaDorota Barová a Andrea Konstankiewicz neboli TARA FUKI vydaly u Indies Scope Records své čtvrté album nazvané SENS, což v češtině znamená smysl. Vedle dvou skladeb se zpěvem beze slov tu je šest písní s polskými texty Doroty, v písni Pragnienia (Touhy) byly využity verše básníka Baczyňského, jehož další text slyšíme v Andreině úpravě v závěrečné Spiew do snu. Na skládání hudby se podílejí obě, stejně tak na zpěvu
 
25.01.2011 Prakomlaš Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
PrakomlašPokud si pustíte jen krátkou ukázku z desky, tak řeknete, že posloucháme klasickou čistokrevnou rockovou desku se stylem tak z dobrých osmdesátek, a co že to tedy má dělat na folkovém serveru. Pokud známe vývoj kapely, víme, že se k tomuto zvuku dopracovala postupně, vývojem, patrným třeba při soutěžení na folkových festivalech – dnes tam již jezdí jako hosté. Oni by totiž dnes asi porotci měli k žánrovému vyhranění připomínky. Právě ten vývoj je ale
 
20.01.2011 Hořkosladká Karolína Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Hořkosladká KarolínaDívčí duo Sestry Steinovy se odmlčelo, ale jen částečně. Starší ze sester, Karolína Kamberská se vydala na sólovou dráhu a své nové písně už stačila nahrát a u Indies MG vydat na albu HOŘKOSLADCE. Pokud se někdo obává, že poloviční obsazení bude znamenat také poloviční hudební zážitek, bojí se zbytečně. Při koncertech dokáže Karolína svým šarmem i tanečním pohybem zcela uhranout publikum, a pro zvukové album, kde zrakový vjem chybí,
 
18.01.2011 Pestré a příjemné vřeštění Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pestré a příjemné vřeštěníTrocha smůly provázela rekapitulační album Zdeňka Vřešťála – schválnost s obalem moc nevyšla a jako na potvoru se ještě do seznamu skladeb vloudila chyba a muselo být prostě přelepeno. Dost špatný start a někteří moji kolegové ho nerozdýchali. Pokud si odmyslíme obal, zůstane to nejdůležitější – vnitřek, tedy CD s písničkami. A to napravuje dojem z nepovedeného bookletu naplno a řekl bych, že i úspěšně. Samozřejmě, úspěšně pro toho, kdo je otevřen
 
13.01.2011 Katka má zpěv pod kůží Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Zpěvačka Katka García vydává u Indies Happy Trails své druhé sólové album. NazvalaKatka má zpěv pod kůží ho Before Dawn a nahrála s multiinstrumentalistou Lubošem Malinou, kytaristou Petrem Košumberským, basistou Adamem Stivínem a perkusistou Davidem Landštofem. Bylo přizváno i několik hostujících instrumentalistů a ve dvou písních si s Katkou zazpívala i její mladší sestra Bára. Z deseti zařazených písní je pět tradicionálů pocházejících z Irska, Skotska, š
 
10.01.2011 Javory stále kvetoucí Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Javory stále kvetoucíZajímavé kompilační, a přitom originální album natočily Javory, respektive Hana a Petr Ulrychovi. Dali mu název Javory Beat a vracejí se v něm nejen ke svým kořenům a svým prapůvodním nahrávkám, ale i k hudební atmosféře konce šedesátých let jako celku. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to jen další výběr z hitů, možná remastrovaných a s nějakými bonusy. Nikoliv – všechny písničky byly nově natočeny, se vzácnou směsicí piety
 
06.01.2011 Traband – Domasa Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Traband – DomasaMám několik indikátorů kvality/nekvality desky. Někdy mě už při poslechu napadají formulace a slovní spojení, jindy jsem deskou beze slov nadšen/pohoršen, jindy poslouchám mnohokrát dokola za sebou i ve větších časových odstupech a stále nevím nejen co, ale i jak to napsat, jindy si při poslechu píšu poznámky
 
29.12.2010 Stará dobrá Chmelnice Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Stará dobrá ChmelniceDo roku 1989 nás vrací nové album z vydavatelství Supraphon, které na dvou discích uvádí záznam vystoupení čtyř známých osobností v Junior klubu Na Chmelnici. Album se jmenuje Večírek rozpadlých dvojic a těmi osobnosti jsou pánové Petr Skoumal, Jan Vodňanský, Jan Burian a Jiří Dědeček.
 
27.12.2010 Pasáž nepříliš osvětlená Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pasáž nepříliš osvětlenáSkupina Passage zaslala čtyřpísňové CD, měl bych ji podle svých zásad pochválit za přísnou selekci. Zařadili na své album tedy zjevně to nejlepší. (Vidíte, jak jsem pln dobré vůle vidět či slyšet situaci z toho lepšího úhlu? Mohl bych taky napsat: Zařadili všechno, co mají.) I přesto jsem však z desky trochu v rozpacích – ano, to je to správné slovo1.
 
20.12.2010 Čistý byl svět. Co se změnilo? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Čistý byl svět. Co se změnilo?Jan Řepka natočil CD Čistý byl svět. Celkem jsem se na album těšil, pro dvojici Nestíháme, jejíž byl Honza jednou polovinou, jsem měl (a mám) neutuchající slabost, a tak jsem si říkal, že dostanu další várku písní buď prostě melodických, nebo textově naléhavých, bezprostředně reflektujících pocity a problémy současného mládí, toho mládí, které alespoň občas a trochu přemýšlí nejen o konzumu a zábavě, ale i o sobě a o světě okolo.
 
10.12.2010 Smutná euforie není totéž co veselá melancholia Napsal uživatel Klokan    PDF Tisk Email
Recenze
Smutná euforie není totéž co veselá melancholiaPražská skupina MY3.AVI letos v květnu uvedla do života své druhé CD. Svým názvem Smutná euforie se jasně hlásí k prvotině nesoucí jméno Veselá melancholia. Muzika, kterou z nového CD můžete slyšet, však hned po prvním poslechu dává najevo, že se kapela nezasekla hudebně na místě a neomílá tatáž témata a postupy jen z jiného úhlu pohledu.
 
06.12.2010 Minaret Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MinaretMinaret jsem měl nějak zafixován jako bluegrassovou kapelu, a tak jsem s recenzí CD Minaret 2 trochu otálel, protože o bluegrassu už bylo napsáno tisíckrát všechno zepředu i zezadu a píše se o tom (alespoň pro mě) dost těžko. Že budu muset změnit názor mi bylo jasné hned po prvních dvou písničkách a na konci prvního poslechu alba jsem si byl jist, že se na psaní recenze docela těším – a to z dobrých i špatných hledisek.
 
23.11.2010 Labyrint k nezaplacení Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Labyrint k nezaplaceníDlouho jsem přemítal, na kterém slově z názvu kapely (Knezaplacení) a desky (Labyrint přání) recenzi postavit. Jestli je to spíše labyrint přání, někdy nesplněných, nebo spíše k nezaplacení. Od obojího asi trochu. Primárně je z desky znát nadšení z hraní, nadšení tak opravdové a upřímné, že se přenáší i na ostřílené matadory naší hudební scény a ti ochotně a se slyšitelným potěšením se skupinou spolupracují (Jitka Vrbová).
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 7 z 21

Kalendář

<< Září 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1 2
 3 4 5 6 7 8 9
10111213141516
17181920212223
2425

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 141. ŽIVĚ...

Kdo: DEVÍTKA Čechy
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 10.10. 2018 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 142. ŽIVĚ...

Kdo: TERRAKOTA Praha
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 14.11. 2018 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 143. ŽIVĚ...

Kdo: LENKA SLABÁ se skupinou
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 12.12. 2018 20:00