gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.11.2008 Feeer deska Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Všechna potřebná varování jsou na obalu desky na rovinu obsažena, pokud ji tedy někdo vloží do přehrávače a bude se cítit poškozen, je to jen jeho nebezpečí: 12 ze 13 písní si interpretka sama složila, otextovala a nazpívala. Od dob Mozarta se takový génius, který by toto zvládl v takovém počtu kvalitně, nenarodil.
 
22.10.2008 Vít Sázavský: Nerez1982 - Neřež2007 Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Vít Sázavský: Nerez1982 - Neřež2007Když má Vřešťál výběr z Nerezu-Neřeže, tak já taky. Jinak se existence výše uvedeného titulu zdůvodnit nedá. Snad možná ještě touhou mít taky svůj profil za ta vyznačená léta. Ale pak bych se moc na ten Nerez-Neřež neodkazoval. Síla Nerezu-Neřeže spočívala právě v tom kolektivu, do kterého všichni zúčastnění přispívali podle svých nemalých sil a schopností.
 
02.10.2008 Žlutá smečka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Další album skupiny Žlutý pes je na světě, jmenuje se Mellow yellow, a pokud máte předchozí alba skupiny, musíte tohle mít také. Bude se vám líbit, ničím podstatným nevybočuje z produkce Žlutého psa za posledních 20 let. Pokud Žlutého psa neznáte (čemuž nevěřím),
 
25.09.2008 Černobílá Paleta Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Paleta je skupina, která natočila album Za kanálem, před kanálem. Paleta je také nástroj malířův, na němž bývají barvy a těmito barvami září. Proto termín "pestrá paleta". Když se kapela takto pojmenuje, může se snadno stát terčem laciných vtipů, pokud k rozmanitosti její produkce budou nějaké výhrady. Strašně to svádí?
 
08.09.2008 Úvaha recenzní Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pro účely hvězdičkování na http://desky.ifolk.cz/ poslouchá člověk trochu jinak, než pro účely recenze. Občas se ale stane, že ani poslechem pro recenzi neobjeví víc, než poslechem pro hvězdičky. Pokud se to stane v několika případech za sebou, nutí to recenzenta k zamyšlení.
 
02.09.2008 Duende - Za branou Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pro mě úplně neznámé jméno desky i interpreta. Původně jsem měl tendenci to laskavě podcenit jako soukromý projekt nadšené skupiny. Po vložení do přehrávače mě to ale okamžitě zaujalo. Chyběl amatérský upozaděný plochý zvuk, kňouravý do sebe obrácený zpěv a nicotná témata. Všechno bylo obráceně.
 
26.08.2008 Chlebíčková pochoutka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ten název mě nejprve trochu zarazil. Chlebíčky jsou taková česká, trochu umolousaná, leč populární kulinářská specialita a jsou nedílnou součástí jakýchkoliv oslav či tryzen - tak co to bude za spotřební komerci, říkal jsem si. Spousta asociací mě napadla - a hle, ony jsou všechny taky v titulní a úvodní písničce alba bratrů Ebenových obsaženy!
 
20.08.2008 Stálice Hana Horecká Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Název článku jsem použil po zralé úvaze. Stále jsem si nebyl jist, zdali zpěvačce lépe sedne členství v kapele, nebo sólová činnost, zdali nemá touhu čas od času "emigrovat" k jiným hudebním žánrům, jako některé její kolegyně a v poslední době jsem si nebyl ani jist, diky několika roztodivným kompilacím, zdali ještě jde umělecky dál.
 
01.07.2008 Deska jako malina Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ivan Hlas je už léta zárukou jednak kvality, jednak i snadno rozpoznatelného soundu. Kvalita je dána hanspaulskými kořeny, délkou působení, věrností jednomu žánru, střídmostí v kvantitě produkce a prožitými tématy, transformovanými do nadosobních pocitů. Soundem pak mám na mysli jak hlas Hlase,
 
23.06.2008 Nebyli jen Hammel a Varga Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Dobře se pamatuji na svou první cestu na Slovensko po rozdělení státu v roce 1993. Připadalo mi divné dávat celníkovi v provizorní boudě k nahlédnutí československý pas. Uplynulo patnáct let a hranice zmizela, stejně jako ty další. Položme si otázku: Co zná většina obyvatel České republiky ze slovenské hudby, konkrétně z žánru zvaného bigbít?
 
10.06.2008 Poklusem do záhuby Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Už sám název a obal CD Tomáše Kluse Cesta do záhu(d)by charakterizuje celé album a cíl tohoto počinu. Tomáš je typ, který se v určité společnosti označuje jako "diskant", nebo "šampón", a tomu také odpovídají obrázky na bookletu. Pro pamětníky, kteří se ve slangu dnešní mládeže neorientují, mám jiné přirovnání: Sagvan Tofi před třiceti lety a po použití kysličníku. Na polovině z obrázků v bookletu sedí na bicyklu v oblečení do baru
 
09.06.2008 Bigbítová šlechta Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Není to tak dávno, co jsem v Balbínově poetické hospůdce fascinovaně sledoval hru prstů Radima Hladíka na strunách kytary. S Hladíkovým jménem jsem se poprvé setkal v pubertálním věku ve spojení s kapelou The Matadors. Tahle kapela, byť existovala relativně krátkou dobu, patřila k vrcholům české bigbítové scény druhé poloviny šedesátých let.
 
03.06.2008 Tři kompilace Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Opět se mi sešly na stole tři kompilace, které přinášejí i nepřinášejí něco nového, a tak si zaslouží zmínku, ale nevydají na recenzi samostatnou. První je hned dokonce dvojalbum Rangers Live 1970-1971. Toto je mimořádně rozporuplný počin. Kladně lze hodnotit
 
06.05.2008 Orli opět vzlétli Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Celých 27 let museli fanoušci čekat na nové album skupiny Eagles. Na podzim loňského roku se dočkali hned dvojalba Long Road Out of Eden, a nakonec se svým způsobem dočkala i skupina - nové album okamžitě zaujalo nejen posluchače, ale i odborníky a stihlo ještě dosáhnout ocenění za rok 2007.
 
05.05.2008 Bejbypank I.: Točící se Kašpárek Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze
Loni v prosinci jsme si s mým desetiletým bráškou Martínkem udělali radost a pořídili si desku Bejbypank od umělecké skupiny Kašpárek v rohlíku. Ačkoliv jde převážně o písně k divadelní hře pro děti, dospělý posluchač nepřijde zkrátka.
 
22.04.2008 Časy flámu nekončí? někde jinde Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Název není hříčkou, ale kompilací. Opět se totiž dopustím dvojrecenze - dvě CD se mi totiž dostala do ruky prakticky současně, společně se pohybovala v pořadu Folkmenu Countryradia a vykazovala i další společné znaky: 11 písniček, délka těsně pod 50 minut, folkrockový zvuk na obou deskách a také moje první setkání s CD příslušných skupin.
 
10.04.2008 12. duben není jen Gagarin Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Dne 12. dubna 1961 vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Dne 12. 4. 1944 se v Kroměříži narodil v rodině knihaře syn pokřtěný Karel Jan. Pradědeček pokřtěného chlapce se psal původně Krill, ale později změnil jméno na Kryl. Dědeček novorozence založil v Novém Jičíně s Ferdinandem Scottim jednu z nejslavnějších a nejkvalitnějších knihtiskáren.
 
21.03.2008 Nylonová muzika, aneb století odchází Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Miluji spisovatele Stefana Zweiga. Jedna z jeho knih se jmenuje Století odchází a autor v ní popisuje, a v podstatě se loučí s devatenáctým stoletím, se všemi jeho jistotami, skutečnými i domnělými. Snad na tu dobu myslel, když si sám, uprostřed Druhé světové války, vzal na Jihoamerickém kontinentu život.
 
05.03.2008 Křehkým mužům ztuhne úplně vše Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Neustále se snažím pochopit, proč Jan Burian své texty zhudebňuje (lze - li tak nazvat melodramatický přednes bez rytmu a melodie za doprovodu jakýchsi scénických tónů). Jistá částečná schopnost formulovat některé své názory způsobem, který na první poslech zarazí a tím upoutá pozornost, kterou u sebe Jan Burian kdysi objevil,
 
25.02.2008 Guitariano band IM Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nějak se mi v posledních recenzích scházejí dvojice či trojice desek. Ale ono je dobře dávat do kontextu a hledat souvislosti. Každé samostatné dílko pak vypadá hned trochu jinak, když víte, co interpret spáchal skoro současně s ním. I když v tomto případě slovo "spáchal" má příznivý kontext. Leckdo může mít výhrady k tvorbě Ivana Mládka,
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 10 z 21

Kalendář

<< Listopad 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1 2 3 4
 5 6 7 8 91011
121618
19
262728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 142. ŽIVĚ...

Kdo: TERRAKOTA Praha
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 14.11. 2018 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 143. ŽIVĚ...

Kdo: LENKA SLABÁ se skupinou
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 12.12. 2018 20:00