gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.11.2010 Studna objevná Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Studna objevná Studna neobjevená se jmenuje kompilační výběr, který sestavil Martin Hejnák. Nevím, jestli jej potěším, ale tohle je prostě to nejlepší, co od něj znám a moc bych chtěl, aby v této produkční práci pokračoval. Zcela nezištně tak totiž vykonává velký díl práce pro propagaci této části folkové scény. Vložit pak CD do přehrávače v rádiu je pak už ten nejmenší díl cesty interpreta k posluchači a já to v mnoha případech rád udělám.
 
29.10.2010 Greenhorni nám seslali celkem krásné CD Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Greenhorni nám seslali celkem krásné CDTitulek je parafrází na název zatím posledního CD Greenhornů Bůh mi seslal krásný ráno. Úplně se opičit po názvu nejde, několik výhrad a nedotažeností tam přeci jen je, ale v celkovém kontextu naší country se jedná o album pestré, hravé a vcelku i vtipné. Hlavně tu pestrost bych zdůraznil, a doufám, že je výsledkem vzájemného respektu a přátelského vymezení jednotlivých názorových proudů v kapele a ne obrazem nějakého boje.
 
20.09.2010 Dědeček Dědeček a dědek Burian Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Dědeček Dědeček a dědek BurianOpět se mi sešlo několik CD, která si přímo říkají o srovnání při hodnocení. Nakonec při každém hodnocení svým způsobem srovnáváme, a tady navíc jsou to dvě alba dvou písničkářů, kteří působili a byli slavní jako dvojice Burian-Dědeček. Jiří Dědeček natočil album Prší nám do campari. Už sám název dává najevo, že se autor zase až tak vážně brát nebude,

 
08.09.2010 Hanka, Martina a Důza Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hanka, Martina a DůzaZdá se, že nám tu roste celý regiment mladých pohledných mírně intelektuálně orientovaných písničkářek. Já vím, ti co sledují folkovou scénu detailně řeknou, že už tu jsou dávno – to je pravda, ale ještě donedávna nebylo patrné, co z nich bude, a zdali vůbec něco. Teď to již patrné je, zejména v kontextu srovnání.
 
30.08.2010 Nejezte to, teto Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nejezte to, tetoOlina Nejezchlebu jsem znal především jako zručného studiového a týmového hudebníka, a tak když vyšlo jeho sólové album, byl jsem zvědav a zvědavost byla ještě podporována našeptavači – užs´ to slyšel??? No, po poslechu musím říct, že se trošku bojím, až např. jiný zručný a obdivovaný spoluhráč slavných osobností Miloš Dvořáček své sólové album konečně dodělá.
 
19.08.2010 Smontováno Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
SmontovánoMontymu jsem dal 6 bodů za jeho CD Ryboloff hned po prvním poslechovém nástřelu, a ani po pozornějším poslechu a proběhlé diskusi mezi mnou a jím na tom nic nezměním. Diskuse mi ale pomohla mnohé v pochopení desky usnadnit. V duchu i jeho názoru, že v době netu se na něm dá všechno najít (najděte si to tedy za domácí úkol) jsem se neobtěžoval zjišťovat, je-li to Montyho prvotina či nikoliv, a jen usuzuji z intenzity, s jakou desku podsouval, že ano.
 
19.05.2010 Mošny - Nablýskaná jistota Napsal uživatel Klokan    PDF Tisk Email
Recenze

Mošny - Nablýskaná jistotaKoncem roku 2009 vyšlo pod názvem Kdyby zítra... páté CD brněnské skupiny Mošny. Proti předchozím počinům nehledejte revoluční změny a ani žádnou velkou evoluci. To beru spíše jako pozitivní zjištění. Z některých jiných kapel mám pocit, že se snaží za každou cenu experimentovat, aniž se zamyslí, zda to znamená také posun k lepšímu. Navíc letos plnoleté Mošny mají už věk na to, aby se více než na objevování nového pohledu na věc zaměřily na radost z muziky.

 
19.05.2010 Babylon-after Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Babylon-afterBabylon je písnička, kterou mám od Mošen asi zafixovanou nejvíce, je už obstarožní, ale protože ji máme i v playlistu Countryradia a hrajeme ji, stala se pro mě jakýmsi symbolem Mošen. A tak jsem byl trochu zaskočen jakoby mdlým a upozaděným projevem skupiny na jejich albu Kdyby zítra... Poučen od Žofky Kabelkové jsem ale ani zde nedal na první dojem a ten druhý už byl lepší

 
14.05.2010 Když se Hoboes jmenují Pekaringo Napsal uživatel Michael Antony - Tony    PDF Tisk Email
Recenze

Když se Hoboes jmenují PekaringoNa první CD nazvané Pohoda od bratislavské skupiny Pekaringo jsem byl dost zvědavý, neboť tahle sympatická, česky zpívající slovenská parta, patří mezi trampské hudební objevy posledních let a jen díky tomu, že jsou vlastně zahraničním seskupením, nejsou na českých pódiích příliš známí, ačkoliv už na sebe stačili upozornit například vystoupením v pořadu Pocta Wabimu Ryvolovi v Divadle ABC, společným hraním s Mikim Ryvolou na Stopách sešlapanejch bot,

 
26.04.2010 Peřina z hudby Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Peřina z hudbyPo prvním poslechu jsem byl připraven desku popravit. Po prvním poslechu mi přišlo, že zpěvačka samoúčelně protahuje slabiky na nepatřičných a nepřirozených místech, chybí jí melodická inspirace a tak se muzika převaluje v jakémsi hudebním rozcvičování, a co chybí na CD, to přebývá na obalu. Stále ale ve mně cosi hlodalo, cosi naznačovalo, že to přeci jen nebude tak jednoduché.

 
09.02.2010 Experimenty Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Čas od času se stane, že se mi některá díla našich umělců vysloveně asociují dohromady. ExperimentyTakto začínala jedna má recenze a tato věta se mi hodí znovu. V té recenzi to bylo o tom, jak dva interpreti nezávisle na sobě vyprodukují podobný výkon, v tomto povídání to bude spíše o srovnání.

 
21.12.2009 Tomáš Kočko - Koleda Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze

Tomáš Kočko - KoledaJe už takovou tradicí folkloristů, že se jim jednoho krásného dne sejdou jejich oblíbené koledy a vánoční písně na jediné desce. Na slezského písničkáře Tomáše Kočka došlo právě na podzim roku 2009 s nahrávkou prostě a velmi výstižně pojmenovanou Koleda. Čím více se nad tvorbou Tomáše Kočka zamýšlím, tím více si uvědomuji, že se stává sofistikovanější.

 
16.12.2009 Lidovky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Čas od času se stane, že se mi některá díla našich umělců vysloveněLidovky asociují dohromady. Obvykle se tak stane, když využijí nějaké populární téma bez znalosti díla (a chyb) svých předchůdců a myslí si, že objevili neorané pole. A pak zorají co mohou. Naposledy se to stalo hned třem interpretům – Tomáši Kočkovi, Čechomoru a sestavě Braagas.

 
24.11.2009 Přituhlo Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

PřituhloDocela jsem byl zvědav na druhou desku Žambochů. Dodnes totiž nejsem přesvědčen, že by si ta první Anděla zasloužila. Hned na úvod povídání ale musím přiznat, že mě Žamboši zaskočili a překvapili tím nejpříjemnějším způsobem, a že budu-li vybírat kandidáty na Anděle, budou jedním z nich. Žamboši využili první desku jako startovací plochu k desce druhé,

 
12.11.2009 Zhasni... Napsal uživatel Denny Newman    PDF Tisk Email
Recenze

Zhasni...Letošní rok byl bohatý na CD spřízněných kapel a muzikantů jako žádný jiný. Vydávali Žamboši, Lucka Redlová, Kosmonaut a Nevermore a také Zhasni. Na Facebook jsem jednou napsal, že Zhasni tvoří skinheadský básník Kuba Horák, prokletý básník Michal Vaněk a Irča Vaňková těm dvěma dává alespoň základní zdání solidnosti. Přesto jsou tihle tři

 
20.10.2009 Çava – čarodějové a čarodějky Napsal uživatel Martin Prusík    PDF Tisk Email
Recenze

Çava – čarodějové a čarodějkyKdyž na jaře vycházelo třetí řadové CD česko-slovensko-francouzské skupiny Çava, dohodli jsme se s Janou Žabkovou, že vám o něm trochu napíši. Jen tak, jednak protože jednoduše chci, jednak proto, že na minulé desce – Třinácti písních (2001) - jsem našel řádů zákoutí, kvůli kterým jsem se na koncerty Çavy vypravoval. Věřím, že nyní, na začátku klubové sezóny, je na recenzi nejlepší doba.

 
15.10.2009 Hobousárny - Písně bratří Ryvolů Napsal uživatel Boko    PDF Tisk Email
Recenze
Hobousárny - Písně bratří RyvolůS koupí tohoto titulu dostáváte do ruky dvě CD a brožurku s velice pěknými fotografiemi z historie Hoboes. Tamtéž najdete i pěknou vzpomínku Petra Náhlíka - Vokouna a dalších známých i méně známých osob na to, co se jim pod jménem Hobousárny vybaví (např. Kapitán Kid, Marko Čermák atd.). U písní je uvedeno, odkud jsou převzaty a kdy byly nahrány a kým.
 
08.10.2009 Valašský Dareband podruhé úspěšně Napsal uživatel Belmondo    PDF Tisk Email
Recenze

Valašský Dareband podruhé úspěšněNení příliš obvyklým jevem ani pro profesionální skupiny vyprodukovat každý rok novou desku. Podaří-li se to kapele, která je ještě na začátku cesty, jedná se o jev neobvyklý. V případě druhého CD Valaši sú chlapci pevní vsetínského Darebandu to s sebou nese klady i zápory. Kdo blíže zná výhradního autora písniček Juru Darebu Václavíka, překvapen jistě není. Tento autor chrlí hudební nápady v množství, v jakém by mu je jistě záviděl každý profesionál.

 
22.09.2009 Trochu méně navostro Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Trochu méně navostroSkupinu Navostro (s „v“ – pozor, existují ještě Nawostro) jsem podstatněji zaregistroval na letošní Zahradě – na jejích konkursech i ve finále. Zpočátku jsem si je zařadil do mírně pejorativní škatulky „rockoví folkloristé“, ale postupně, po dalších a dalších posleších jsem byl (rád) nucen zařazení zlepšit. Navostro jednak hrají skotskou, či lépe obecně řečeno ostrovní hudbu,

 
07.09.2009 Kapitán muziky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Kapitán muzikyZdá se, že Kapitán Kid začíná cílevědomě bilancovat – ostatně to na bookletu CD Dum dum dumky i uvádí a hned první píseň Má štreka taková je – naštěstí končí optimistickým předsevzetím (poslechněte si to). Když jsem CD dostal do ruky, říkal jsem si, že to bude podobné, jako s tím předchozím, sestaveným z trampských písniček – naprostou většinu jsem nejen znal, ale i měl na nejrůznějších jiných nosičích

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 8 z 21

Kalendář

<< Červenec 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
1617181920
30     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc