gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.12.2010 Pasáž nepříliš osvětlená Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pasáž nepříliš osvětlenáSkupina Passage zaslala čtyřpísňové CD, měl bych ji podle svých zásad pochválit za přísnou selekci. Zařadili na své album tedy zjevně to nejlepší. (Vidíte, jak jsem pln dobré vůle vidět či slyšet situaci z toho lepšího úhlu? Mohl bych taky napsat: Zařadili všechno, co mají.) I přesto jsem však z desky trochu v rozpacích – ano, to je to správné slovo1.
 
20.12.2010 Čistý byl svět. Co se změnilo? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Čistý byl svět. Co se změnilo?Jan Řepka natočil CD Čistý byl svět. Celkem jsem se na album těšil, pro dvojici Nestíháme, jejíž byl Honza jednou polovinou, jsem měl (a mám) neutuchající slabost, a tak jsem si říkal, že dostanu další várku písní buď prostě melodických, nebo textově naléhavých, bezprostředně reflektujících pocity a problémy současného mládí, toho mládí, které alespoň občas a trochu přemýšlí nejen o konzumu a zábavě, ale i o sobě a o světě okolo.
 
10.12.2010 Smutná euforie není totéž co veselá melancholia Napsal uživatel Klokan    PDF Tisk Email
Recenze
Smutná euforie není totéž co veselá melancholiaPražská skupina MY3.AVI letos v květnu uvedla do života své druhé CD. Svým názvem Smutná euforie se jasně hlásí k prvotině nesoucí jméno Veselá melancholia. Muzika, kterou z nového CD můžete slyšet, však hned po prvním poslechu dává najevo, že se kapela nezasekla hudebně na místě a neomílá tatáž témata a postupy jen z jiného úhlu pohledu.
 
06.12.2010 Minaret Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MinaretMinaret jsem měl nějak zafixován jako bluegrassovou kapelu, a tak jsem s recenzí CD Minaret 2 trochu otálel, protože o bluegrassu už bylo napsáno tisíckrát všechno zepředu i zezadu a píše se o tom (alespoň pro mě) dost těžko. Že budu muset změnit názor mi bylo jasné hned po prvních dvou písničkách a na konci prvního poslechu alba jsem si byl jist, že se na psaní recenze docela těším – a to z dobrých i špatných hledisek.
 
23.11.2010 Labyrint k nezaplacení Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Labyrint k nezaplaceníDlouho jsem přemítal, na kterém slově z názvu kapely (Knezaplacení) a desky (Labyrint přání) recenzi postavit. Jestli je to spíše labyrint přání, někdy nesplněných, nebo spíše k nezaplacení. Od obojího asi trochu. Primárně je z desky znát nadšení z hraní, nadšení tak opravdové a upřímné, že se přenáší i na ostřílené matadory naší hudební scény a ti ochotně a se slyšitelným potěšením se skupinou spolupracují (Jitka Vrbová).
 
16.11.2010 Jen lehká esence Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Jen lehká esenceObvykle pranýřuji interprety, kteří na CD, na které se vejde 70 minut hudby, natočí obvyklých totalitních a LPčkových 40 minut. V poslední době jsem se ale přistihl, že jsem u některých děl konstatoval, že méně je více a doporučoval spíše ubrat. Nu, a nyní se mi dostává do ruky CD skupiny Esence, na kterém je pět písní. To je naopak spíše maxisingl, a zase u tohoto množství nelze hovořit o nějakém celkovém záměru a duchu desky.
 
09.11.2010 Studna objevná Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Studna objevná Studna neobjevená se jmenuje kompilační výběr, který sestavil Martin Hejnák. Nevím, jestli jej potěším, ale tohle je prostě to nejlepší, co od něj znám a moc bych chtěl, aby v této produkční práci pokračoval. Zcela nezištně tak totiž vykonává velký díl práce pro propagaci této části folkové scény. Vložit pak CD do přehrávače v rádiu je pak už ten nejmenší díl cesty interpreta k posluchači a já to v mnoha případech rád udělám.
 
29.10.2010 Greenhorni nám seslali celkem krásné CD Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Greenhorni nám seslali celkem krásné CDTitulek je parafrází na název zatím posledního CD Greenhornů Bůh mi seslal krásný ráno. Úplně se opičit po názvu nejde, několik výhrad a nedotažeností tam přeci jen je, ale v celkovém kontextu naší country se jedná o album pestré, hravé a vcelku i vtipné. Hlavně tu pestrost bych zdůraznil, a doufám, že je výsledkem vzájemného respektu a přátelského vymezení jednotlivých názorových proudů v kapele a ne obrazem nějakého boje.
 
20.09.2010 Dědeček Dědeček a dědek Burian Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Dědeček Dědeček a dědek BurianOpět se mi sešlo několik CD, která si přímo říkají o srovnání při hodnocení. Nakonec při každém hodnocení svým způsobem srovnáváme, a tady navíc jsou to dvě alba dvou písničkářů, kteří působili a byli slavní jako dvojice Burian-Dědeček. Jiří Dědeček natočil album Prší nám do campari. Už sám název dává najevo, že se autor zase až tak vážně brát nebude,

 
08.09.2010 Hanka, Martina a Důza Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hanka, Martina a DůzaZdá se, že nám tu roste celý regiment mladých pohledných mírně intelektuálně orientovaných písničkářek. Já vím, ti co sledují folkovou scénu detailně řeknou, že už tu jsou dávno – to je pravda, ale ještě donedávna nebylo patrné, co z nich bude, a zdali vůbec něco. Teď to již patrné je, zejména v kontextu srovnání.
 
30.08.2010 Nejezte to, teto Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nejezte to, tetoOlina Nejezchlebu jsem znal především jako zručného studiového a týmového hudebníka, a tak když vyšlo jeho sólové album, byl jsem zvědav a zvědavost byla ještě podporována našeptavači – užs´ to slyšel??? No, po poslechu musím říct, že se trošku bojím, až např. jiný zručný a obdivovaný spoluhráč slavných osobností Miloš Dvořáček své sólové album konečně dodělá.
 
19.08.2010 Smontováno Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
SmontovánoMontymu jsem dal 6 bodů za jeho CD Ryboloff hned po prvním poslechovém nástřelu, a ani po pozornějším poslechu a proběhlé diskusi mezi mnou a jím na tom nic nezměním. Diskuse mi ale pomohla mnohé v pochopení desky usnadnit. V duchu i jeho názoru, že v době netu se na něm dá všechno najít (najděte si to tedy za domácí úkol) jsem se neobtěžoval zjišťovat, je-li to Montyho prvotina či nikoliv, a jen usuzuji z intenzity, s jakou desku podsouval, že ano.
 
19.05.2010 Mošny - Nablýskaná jistota Napsal uživatel Klokan    PDF Tisk Email
Recenze

Mošny - Nablýskaná jistotaKoncem roku 2009 vyšlo pod názvem Kdyby zítra... páté CD brněnské skupiny Mošny. Proti předchozím počinům nehledejte revoluční změny a ani žádnou velkou evoluci. To beru spíše jako pozitivní zjištění. Z některých jiných kapel mám pocit, že se snaží za každou cenu experimentovat, aniž se zamyslí, zda to znamená také posun k lepšímu. Navíc letos plnoleté Mošny mají už věk na to, aby se více než na objevování nového pohledu na věc zaměřily na radost z muziky.

 
19.05.2010 Babylon-after Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Babylon-afterBabylon je písnička, kterou mám od Mošen asi zafixovanou nejvíce, je už obstarožní, ale protože ji máme i v playlistu Countryradia a hrajeme ji, stala se pro mě jakýmsi symbolem Mošen. A tak jsem byl trochu zaskočen jakoby mdlým a upozaděným projevem skupiny na jejich albu Kdyby zítra... Poučen od Žofky Kabelkové jsem ale ani zde nedal na první dojem a ten druhý už byl lepší

 
14.05.2010 Když se Hoboes jmenují Pekaringo Napsal uživatel Michael Antony - Tony    PDF Tisk Email
Recenze

Když se Hoboes jmenují PekaringoNa první CD nazvané Pohoda od bratislavské skupiny Pekaringo jsem byl dost zvědavý, neboť tahle sympatická, česky zpívající slovenská parta, patří mezi trampské hudební objevy posledních let a jen díky tomu, že jsou vlastně zahraničním seskupením, nejsou na českých pódiích příliš známí, ačkoliv už na sebe stačili upozornit například vystoupením v pořadu Pocta Wabimu Ryvolovi v Divadle ABC, společným hraním s Mikim Ryvolou na Stopách sešlapanejch bot,

 
26.04.2010 Peřina z hudby Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Peřina z hudbyPo prvním poslechu jsem byl připraven desku popravit. Po prvním poslechu mi přišlo, že zpěvačka samoúčelně protahuje slabiky na nepatřičných a nepřirozených místech, chybí jí melodická inspirace a tak se muzika převaluje v jakémsi hudebním rozcvičování, a co chybí na CD, to přebývá na obalu. Stále ale ve mně cosi hlodalo, cosi naznačovalo, že to přeci jen nebude tak jednoduché.

 
09.02.2010 Experimenty Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Čas od času se stane, že se mi některá díla našich umělců vysloveně asociují dohromady. ExperimentyTakto začínala jedna má recenze a tato věta se mi hodí znovu. V té recenzi to bylo o tom, jak dva interpreti nezávisle na sobě vyprodukují podobný výkon, v tomto povídání to bude spíše o srovnání.

 
21.12.2009 Tomáš Kočko - Koleda Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze

Tomáš Kočko - KoledaJe už takovou tradicí folkloristů, že se jim jednoho krásného dne sejdou jejich oblíbené koledy a vánoční písně na jediné desce. Na slezského písničkáře Tomáše Kočka došlo právě na podzim roku 2009 s nahrávkou prostě a velmi výstižně pojmenovanou Koleda. Čím více se nad tvorbou Tomáše Kočka zamýšlím, tím více si uvědomuji, že se stává sofistikovanější.

 
16.12.2009 Lidovky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Čas od času se stane, že se mi některá díla našich umělců vysloveněLidovky asociují dohromady. Obvykle se tak stane, když využijí nějaké populární téma bez znalosti díla (a chyb) svých předchůdců a myslí si, že objevili neorané pole. A pak zorají co mohou. Naposledy se to stalo hned třem interpretům – Tomáši Kočkovi, Čechomoru a sestavě Braagas.

 
24.11.2009 Přituhlo Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

PřituhloDocela jsem byl zvědav na druhou desku Žambochů. Dodnes totiž nejsem přesvědčen, že by si ta první Anděla zasloužila. Hned na úvod povídání ale musím přiznat, že mě Žamboši zaskočili a překvapili tím nejpříjemnějším způsobem, a že budu-li vybírat kandidáty na Anděle, budou jedním z nich. Žamboši využili první desku jako startovací plochu k desce druhé,

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 8 z 21

Kalendář

<< Září 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
16171822
2329
      

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection refused in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00