gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
11.12.2008 Xindl X - Návod ke čtení manuálu (Lukáš Vořech Pokorný)    PDF Tisk Email
Recenze

Před nedávnem vyšlo CD folkového rappera Ondřeje Ládka. Jmenuje se Návod ke čtení manuálu a v celkem čtrnácti písních nám jako Xindl X nabízí moře sexu, jinakosti a morální kritiky.

Už na Portě svými prvními tóny písně Dysgrafik zapůsobil a o jeho vítězství se nedalo pochybovat. Kluk se schopností zaujmout textem, jeho interpretací i nábojem ohromil celou scénu. I přesto se díky modernímu teenagerovskému slovníku stal pro konservativní část folkového publika i kritiky jemně nestravitelným. Kluk s kytarou, co rapuje, do všech a všeho se naváží! Kombinace stylu amerických černošských komunit nižší vrstvy a akustického vyjádření ve stylu písničkářů tu v takové míře ještě nebyla. Připomeňme si jen, že mnohem dříve se rapu a folku zároveň na své desce Nebezpečné síly věnovala kapela Neřež.

Hip hop (a to zejména ten současný) je značně egoistickým a často vulgárním způsobem vyjádření myšlenek a názorů určité komunity. V 90. letech byl zesměšněn řadou DJ´s a mainstreamových projektů, z nichž jen několik málo si udrželo nálepku buřičství jako například nejznámější bílý rapper Eminem. V době hudebních fúzí prostupuje hip hop naskrz dalšími méně elektronickými žánry. Vstoupil do umělotiny zvané worldmusic společně s Gipsy.cz a nyní s Ládkem i do českého folku.

Xindl X neremcá proti společenskému útlaku komunity, za níž stojí (tedy folkovou komunitou). Zesměšňuje základní lidské vlastnosti, které z morálního hlediska považujeme za zápory, tím, že je tvrďácky vyzdvihuje. Tím jaksi stojí nad folkovou scénou. Hned v první písni se nebojí použít jako metaforu křesťanské nebe i s jeho andělským obyvatelstvem. Sex jako fyzickou potřebu nadřazuje lásce a schopnosti si pomáhat. Peníze a prospěchářství staví nad lidskou solidaritu. Milostné písně v klasickém romantickém schématu tu chybí.

Po aranžérské stránce díky dechovým nástrojům vzpomínám na první desky Kryštofů, byť Krajčova surrealistická poetika působí proti Xindlovi spíše jako patetická romance. A to mám první dvě desky Kryštofa doopravdy rád. Z otěží folku se svými pompézními bluesrockovými aranžemi poněkud vymyká. Písničkářský základ se ztrácí a najednou je tu celý kapelní projekt. Hodnotného duetu s hostující frontmankou Jananasu Janou Infeldovou se tu dočkáte jen v písni Čert nás vem. Jinak dobarvuje svojí hlasovou osobitostí - ženskostí.

Jedinou skutečnou obavou, která u Xindla X vytane, je budoucnost. Je mi vskutku jedno v jakém rybníčku bude dál zkoušet dělat tempa a držet hlavu nad hladinou. Spíš mne zajímá, jaký plavecký styl si zvolí. Jestli se po druhé desce začne znovu hledat jako Radůza, nebo už předvádí hotový produkt své invence, v jehož vývoji nás již nečekají razantní zvraty.

Desce dávám v Hodnocení desek "pouze" 9 bodů. Po technické stránce bez negativní kritiky. Taktéž bych zůstal pochvalný i v aranžích. O textech i průrazném novátorství jasně bez diskuse! Ale jako písničkář s akustickou kytarou nabízí na koncertech větší náboj, než je k poslechu na aktuální nahrávce. I přesto je v seznamu desek k hodnocení sakra málo takových, které by dosáhly v této disciplíně alespoň poloviny pomyslného energetického žebříčku.


Sdílet na...
Kam dál?

» Xindl, Radůza (Miloš Keller)

» Třetí soutěž o dvě vstupenky na koncert Xindla X (FOLKtime.cz)

» Xindl X hrál v Jablonci naplno (Tomáš Hrubý)

» Dýchánek v Bluessklepě aneb Jsem to já (Džexna)

» Xindl X: Narozeninová oslava XL! (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Exod  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.111.8.xxx |11.12.2008 12:18:00
Ne jemně, ale totálně nestravitelným. Co má tahle podivná existence společného s folkem?!?
PJ   |90.179.218.xxx |19.09.2009 20:27:31
S folkem má společný hlavně to, že vyhrál Portu. Pak taky zpívá a hraje na kytaru, což je základ (moderní) folkové muziky – tzv. anglosaský folk. To, že tam přimíchává hip-hopové prvky je prostě dáno vývojem. Zkouší něco nového, nic proti. Spíš bych se razatněji opřel do jeho textů. Nic proti tématu - vadí mi jeho účelové rýmy.
Bormanová  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |195.113.8.xxx |11.12.2008 12:21:00
Jasně, on je hodně exodickej. Es lebe unser Volk a Unser Kulturtrager !
babka  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |88.100.35.xxx |11.12.2008 14:06:00
Pokud se CD jemnuje "Návod ke čtení manuálu", působí celkem povrchně, když recenzent píše "Návod na použití manuálu".
Klára  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |194.228.197.xxx |11.12.2008 15:11:00
Exode, dobrý, ale nějak jsi zaspal - měl ses mě zastat už dřív v jiný diskusi Jestli je to folk mi je srdečně jedno, ale poslouchat se to nedá, to je fakt ;-)
Exod  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.111.8.xxx |11.12.2008 15:46:00
Poslouchej, pipino, jestli mi něco chceš, tak pod přezdívkou, pod kterou jsi identifikovatelná. Mě jako Exoda na Internetu snadno najdeš.
Exod  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.111.8.xxx |11.12.2008 15:47:00
Poslouchej, pipino, jestli mi něco chceš, tak pod přezdívkou, pod kterou jsi identifikovatelná. Mě jako Exoda na Internetu snadno najdeš.
Redakce  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |89.235.36.xxx |11.12.2008 19:03:00
Název alba opraven.
Vořech  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |88.100.18.xxx |11.12.2008 19:26:00
Sám chlapec s akustickou kytarou vystoupal na pódium, stejně jako toho roku desítky jiných...

Svým způsobem ho za folkaře označil každý divák, který mu dal hlas, každý porotce, který ho posunul k vítězným metám na Portách a Zahradě. Nebo, že by Porta se Zahradou už nepatřily mezi folkové festivaly?
Bormanová  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |11.12.2008 20:00:00
Jako Exoda možná a jako hulváta ještě líp. Jsi chytrej jak rádio.
Exod  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.111.17.xxx |11.12.2008 20:49:00
To je otázka. Abych pravdu řekl, spíš si myslím, že ne. Mám to zdůvodňovat? To by asi bylo na dýl.
Exod  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.111.17.xxx |11.12.2008 20:53:00
No samozřejmě, že jsem, a vždycky budu hulvát na někoho, kdo můj komentář k nějakému muzikantovi začne doprovázet urážkami ve stylu Třetí říše. Jo, a mimo jiného, tvoje němčina je zoufalá :o)
Siesta  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.80.86.xxx |11.12.2008 21:03:00
Pod tohle se plně připojuji
Bormanová  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |11.12.2008 21:33:00
Tvá češtin taky, mimo jiné, ty mimo jiného
Vořech  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |88.100.18.xxx |11.12.2008 21:37:00
Myslím, že není třeba vytvářet tu diskusi na téma, co je a není folk. Ostatně jsem svým článkem výslovně dal najevo, že je mi to v případě Xindla vlastně fuk. Protože mě zaujala řada soukromých diskusí i těch veřejných, které svými texty i způsobem jejich prezentace, vyvolal.

A za druhé: protože v takové diskusi bychom se vždycky na něčem shodli a na něčem ne. Folk je dnes velmi těžko definovatelný pojem!
Tomáš Pohl  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |11.12.2008 21:41:00
Je tak důležité, zda Ondřej Ládek je folkař, raper, hipo hoper či něco jiného? Kdy skončí ty nekonečné diskuse o to, zda je někdo tramp, netramp, folkař? K čemu to je dobré? Ondřej Ládek se někomu líbí a někomu ne, to je všechno. Zase se o tom tady bude nekonečně tlachat. Vaše starosti na moji hlavu, pane Načeradec !
Exod  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.111.17.xxx |11.12.2008 21:42:00
Já vím, ale když mě to nepřipadá ani jako hudba... Asi jsem úplně mimo, uznávám :o) Koneckonců, Bormannová už mi to vysvětlila :oD
Tomáš Pohl  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |12.12.2008 00:12:00
Jsou horší věci na světě, třeba trpaslíci.
Vašýk  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |82.99.152.xxx |12.12.2008 09:07:00
=o) Nikdy to neskončí. Ryvolové jsou dnes klasici, ale ve své době byli zjevením. Lístek se Sylvinou flétnou vyvolal u konzervativní části trampů také poprask. Abych se někoho nedotkl: Xindla X jsem neměl možnost slyšet, nemohu jej tedy hodnotit ( natož snad srovnávat s uvedenými! ). Ale nikoliv poprvé jsme svědky střetu strážců čistoty stylu - tentokrát folkového - s obhájci jeho progresivního pojetí. Jedna cesta znamená ( více či méně navštěvovaný )skanzen, druhá vývoj, o kterém až čas rozhodne, zda byl tím pravým směrem. Možná jsme svědky slepé uličky. Možná zrodu příštího klasika. Jeho odpůrci snad prominou =o).
MK  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |193.179.126.xxx |12.12.2008 09:45:00
Připomínám, že před měsícem vyšlo zde i moje povídání o CD Xindla X ("Ten Xindl") a byly tam podobné xenofolkofobní reakce. Exod se prostě jen pozdě probudil - což by byla vtipná asociace s tím, že obránci tzv."čistoty folku" prostě jen zaspali, kdyby nebylo k pláči, kam tito strážci čistoty žánru nakonec žánr dovedli.
Exod  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |212.111.17.xxx |12.12.2008 18:12:00
Vysvětlí někdo mně, člověku prostému, co to je "xenofolkofobní"? No a ten zbytek, to z dvovlením komentovat nebudu.
Otta  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |12.12.2008 20:38:00
Ten, který nemá rád folk
babka  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |62.24.94.xxx |12.12.2008 21:19:00
Prosím, nezaměňujte strážce s pátračem, nedejbože objevitelem.
Papin  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |12.12.2008 21:52:00
Zmizni, babo
Kaláb  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |77.78.67.xxx |14.12.2008 00:44:00
Folkáči sežrali všechnu moudrost světa!
Tak schválně, z čeho je todle, vy trulanti:

"Co dělat jde - nosí se dabllajf
Naród in the Night - Čeká nás šmudllajf
A styl somráků - Kráčíme na forhont
Zpraste se sami ­ amen

Amen ... se nechytám
Koukám jak se prase pase
Amen ? nic nenadělám
Když už žere ať aspoň nemlaská..."

Myslím, že pan Xindl na vaše ušmudlaný debaty z vysoka prdí. Folk is dead, Hrubíku
Pavel Rada - folkař  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |85.160.7.xxx |14.12.2008 03:19:00
Hm, i kdybych to neznal, stačí zadat první řádek do kamaráda Googla
Ale tohle znám, i když "novej" Pražskej výběr moc nemusím. Jo - a jmnuje se to Amen.
Vořech  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |88.100.132.xxx |14.12.2008 10:13:00
Nechci otevírat diskusi z předchozí recenze MK, ale dnes hraje Xindl X na společném koncertu s Martinou Trchovou a Cannym, frontmanem Obří broskve.

Koncert začíná v 18:00 a koná se v klubu Chapeau Rouge v Jakubské ulici 2 (na Starém Městě v Praze). Koncert má benefiční charakter. Vybírají se penízky na dětský domov v Krči (Nadace dětský úsměv). Tak to jen na okraj.
Tomáš Pohl  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |14.12.2008 11:53:00
Díky, Lukáše,
tahle fakta jsou lepší než to bezbřehé a nekonečné plácání a hledání "pravého čistého živého folku". My se tady jednou z té srdíčkové čisté výlučnosti , nechci říct co. Ale co se budu, já stará páka, opakovat?
Belgický obr  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |94.112.202.xxx |14.12.2008 11:54:00
A jak ti dupou králící?
Vořech :-D  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |88.100.132.xxx |14.12.2008 14:27:00
Stačí když řekneš, že na ten koncert jdeš dneska se mnou.
Petr Merxbauer  - Re: Xindl X - Návod ke čtení manuálu   |88.100.150.xxx |14.12.2008 22:35:00
Folk is not dead.
A člověk pod nickem Kaláb zbytečně zasviňuje mnohé debaty na tomto serveru

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Říjen 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1 2 3 4 5 6
 7 8 910111213
14
22
29   

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00