gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.12.2021 Loes van Schaijk pokřtila na Dobešce album All I Ever Really Seem To Say (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
Pokřtěno, uprostřed Pan Koza - Zdeněk Vaňura
Pokřtěno, uprostřed Pan Koza - Zdeněk Vaňura
Skladatelka, zpěvačka a instrumentalistka Loes van Schaijk pochází z Nizozemska, ale již několik let žije v Praze (a předtím na Slovensku). Letos se jí splnilo přání natočit svou autorskou tvorbu uplynulých let na desku. Album s názvem All I Ever Really Seem To Say vyšlo nedávno a v sobotu 27. listopadu bylo pokřtěno na koncertě v pražském Divadle Dobeška za účasti mnoha hudebních přátel. Kmotry alba byli Pan Koza známý nejen v bluegrassovém světě a Paul van Vlodrop, spoluhráč z nizozemské kapely Red Herring.
Paul van Vlodrop a Radek Vaňkát v roli tlumočníka
Paul van Vlodrop a Radek Vaňkát v roli tlumočníka
Předskokankou koncertu byla písničkářka Blondýna, která uvítala česky i anglicky diváky v sále i doma u monitorů (koncert byl streamován). Blondýna (Eva Suková) před několika dny pokřtila své album Nevolej mi do nebe!. S ženskostí a vtipem sobě vlastním pár písní z alba zahrála a prokládala je jazykově hravými a vtipnými veršíky.
Pak přišla Loes van Schaijk s kontrabasem a pódium už neopustila. Vystoupila v duu s houslistou Honzou Bartoškem, pak se připojil na kytaru  Paul van Vlodrop. Po trojici písní se k Loes a Honzovi přidali spoluhráči z domovské kapely Lu's &, tedy Anna Marie Hradecká na klávesy a multiinstrumentalista Michal Rudolf Cádra. Bluegrassovkou Cactus Connection, ke které je natočený také roztomilý animovaný klip, nás dovedli ke křtu.
Samotný křest proběhl jednak na holandský způsob, kdy Paul van Vlodrop cédéčko posypal Mikulášskými sušenkami, a pak po česku - Pan Koza křtil šampusem. Sušenky i pokřtěné cédéčko přistály u diváků a přípitek poslal abum All I Ever Really Seem To Say do světa. Ať se líbí!
Na lodi byla skvělá  nálada, zejména na levoboku a pravoboku.
Na lodi byla skvělá nálada, zejména na levoboku a pravoboku.
Po přestávce Loes s kapelou Lu's & pokračovala v představování svých písniček z desky, i k Simon Say měl nový klip ten večer premiéru. Lu's & je tvořena skvělými instrumentalisty, blýskli se několikrát, úžasně se vydařila převzatá Don’t Dream It’s Over! Do několika písniček se zapojil  host Radek Vaňkát, který na desce hraje na dobro, a opět Paul van Vlodrop na kytaru, mandolínu a posléze i na banjo. Loes mluvila hlavně česky (a obdivuhodně dobře!), občas i anglicky pro diváky streamu, zpívala anglicky, ale v několika písních zazněla i čeština. V Being Here, úvodní skladbě alba ("o tom, jaké to je hledat v cizí zemi nový domov"), české sloky zpívala Anna Hradecká a česká je i Princezna Michala Rudolfa Cádry, kterou autor zazpíval sám.
Loes měla nedávno narozeniny!
Loes měla nedávno narozeniny!
Lu's & zahráli obě písničky i na Portě v Řevnicích (kam jsme je poslali z pražského kola!) a zvítězili! Jako jednu z cen získali nahrávací čas ve studiu v Řevnicích, kde jmenované písničky právě natočili. A my získali kódy na přednostní poslech. Na koncertě nechyběla ani třetí z Porty, energická Love Can Be z pokřtěného alba. 
Jedna píseň v češtině je i tam, už zlidovělá Lohonkova Já, písnička. A právě touto klasikou za účasti všech účinkujících koncert vyvrcholil.
Na úplný závěr zazněla píseň Basa má čas, v originále se jmenuje Reasons to Rhyme, kterou přeložil do češtiny Jan Řepka. Loes ji napsala v době dlouhého covidového lockdownu. Píseň s něžnou melodií o stesku a naději zakončila skvělý večer s báječnou muzikou. 
Album All I Ever Really Seem To Say je plné úžasných melodií. Na desce jsou natočené v minimalistickém obsazení a vynikly i v kapelním provedení na koncertě. Hlas Loes má v sobě vřelost a její způsob zpěvu s citem pro náladu písní je obdivuhodně přirozený. Loes van Schaijk a její album určitě stojí za vaši pozornost.
Já, písnička a Anna Marie Hradecká, Radek Vaňkát, Blondýna, Honza Bartošek, Loes van Schaijk, Paul van Vlodrop a Michal Rudolf Cádra
Já, písnička a Anna Marie Hradecká, Radek Vaňkát, Blondýna, Honza Bartošek, Loes van Schaijk, Paul van Vlodrop a Michal Rudolf Cádra
Mobilofota: Jana Tippmanová - Džexna

Pokud jste nesledovali přímý přenos, který vznikl v režii Víta Klusáka, podívejte se na záznam. Doporučuji, "ostrý obraz a dobrý zvuk" je zaručen.
 
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib