gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

25.11.2022 Magický večer v táborské Univerzitě (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
Restaurace Univerzita
Restaurace Univerzita
Spadané listí
. Tohle může být popis současného stavu ve venkovních prostorách. Ale taky název táborské kapely, která nevystupuje až tak často a tentokrát byla jakýmsi předvojem mnoha Anděli zasažených Žambochů. Stalo se tak 22. listopadu v táborské restauraci Univerzita, jejíž hudební a kulturní popularita ve zdejší oblasti stále roste. Zpátky ke Spadanému listí. Historie kapely spadá do roku 2002, kdy se potkali Pavla Janková Kohelová (zpěv, perkuse) a Petr Novotný (zpěv, kytara a ten, co určitě nehraje se Žalmanem). Třetím členem této folk - akustické kapely je Josef Čechtický (piano, zpěv). Hrají pouze vlastní tvorbu.
Spadané listí - Pavla a její ´ruční práce´
Spadané listí - Pavla a její ´ruční práce´
Na úvod zazněl podmanivý romantický příběh z odpolední Francie Píseň starého listí, doplněný o skvělý trojhlas "padá, padá". Ona vlastně každá další písnička byla příběhem vtěleným do veršů a not. Jakoby lidovku pojatou moderním způsobem Letěl sokol kolem vody opět doplňoval sladěný trojhlas. Ocitli jsme se i v krajině Sudet, krajině zapomnění. A opět v tom měli "prsty" ptáci. Hodně zde byl cítit podtext padajícího listí. Inu podzim.
Svatá Cecilie, v jejíž sváteční den se koncert konal, nad nimi drží ochrannou ruku. Možná je to i tím, že během zpěvu Pavla pohybuje rukama přímo magickým způsobem. Její dcera Johanka je fantastickou tanečnicí.
Žamboši
Žamboši
Žamboši
. Ty snad není ani třeba představovat. Jan Žamboch (kytara a spousta šlapátek) a Jiří Nedavaška (bicí). Stáňa Žambochová se nemohla s vědomím pořadatele dostavit. V Táboře to pro ně byl jakýsi začátek krátkého turné od jižních Čech po Brno. Důraz na text a spousta emocí pouštěných do publika - to je jejich hlavní devíza.
Jura je brilantní hráč na bicí soupravu. Paličkami nastojato jemně ťuká na činel, používá i elektronický bubínek se zvukem ne nepodobným zvonku. Bylo velmi zajímavé jej pozorovat. Stejně tak Honzu s jeho spoustou krabiček vyluzujících všechny možné i nemožné zvuky. Jeho poučkou do současné doby je, že při dvouminutovém tleskání se zvyšuje teplota v místnosti o dva stupně. Takže tleskat, tleskat. Což vlastně zaslouží celý tento večer. Celkově shrnuto - příjemně magická Divočina. Dokladem je i přiložené žamboší video. 
Kdo by chtěl zažít atmosféru v táborské restauraci Univerzita na vlastní kůži, může se stavit třeba 2. prosince na AG Flek. V příštím roce sem zavítá třeba Lucie Redlová, Pavlína Jíšová nebo Nezmaři. Více podrobností na www.univerzitatabor.cz.
Foto i video dodal Standa Tošner.

Sdílet na...
Kam dál?

» Ples ve stínu potu, Sira Eltona a Mao Ce-tunga (Školník)

» Kapely oznamují konec činnosti (kapely)

» To se to hraje, když to umíš (Jeroným Lešner)

» Pernštejnská fortuna 2014 – pestrá, proměnlivá a překvapivá (Jana Štěpánková)

» Tajuplní Žamboši (Džexna)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib