gototop
09.09.2008 Folková pohlazení na Příhrádku letos již počtvrté (Jana Štěpánková)    Tisk
Reportáže
Předposlední srpnovou neděli pardubický Příhrádek opět ožil folkovou muzikou. Kapela Marien tentokrát pozvala dokonce tři kapely. Počasí bylo lehce vrtkavé a těžko se dalo usoudit, jestli sprchne, nebo ne, ale risk zůstat na čerstvém vzduchu a neprchnout do galerie se ukázal jako správný, protože po celé hraní nespadla ani kapka, spíš se vyčasilo.
Jako první nastoupila na scénu domácí Pavučina, kterou není třeba, zejména v Pardubicích a okolí, nějak výrazně představovat. Měla zde spoustu příznivců a známých. Nicméně toto hraní bylo posledním pro zpěvačku Renču Juráškovou, jak
Marien na ilustračním snímku Oliny Harfelové ©
Marien na ilustračním snímku Oliny Harfelové ©
foto: Olina Harfelová
jsem se později dočetla. Poprvé v nové sestavě by měla Pavučina vystoupit na Bradelské skleněnce.
Jako druhé zahrálo Trdlo - kapela, která v loňském roce po delší odmlce vstala z mrtvých a zároveň oslavila 25 let své existence. Její sestavu tvoří členové minulých sestav. Repertoár kapely je složen zejména z lidových písní, jejichž kořeny nejsou jen v našich zeměpisných šířkách, ale např. i v Holandsku a východní Evropě. Oproti Pavučině, která mě doslova a do písmene folkově pohladila po duši, u Trdla jsem měla chuť rozhýbat boky, ale jelikož v tanci nejsem zrovna přeborník, zůstala jsem radši jen u tichého poslechu.
Sdružení čtyř učitelek, kapela Přelet M. S., je důkazem toho, že čtyři hlasy a kytara někdy bohatě stačí, vezme-li se to za správný konec. Jen jsem s údivem zírala, co se dá udělat z obyčejné písně "Pec nám spadla", nebo jak lze zazpívat nezmarovské "Žárlím". Naprosto mě dostala píseň, která plně vystihovala, jak si některé slečny a paní hlídají své miláčky. Text: "?na vodítku ho mám já?," je naprosto přesný. Musela jsem se smát, protože se mi rázem vybavili někteří mí kamarádi a známí, které jejich vyvolené drží zkrátka. Člověk se někdy diví, kam až láska, nedůvěra a žárlivost může zajít. Ale to teď velmi odbočuji? Přelet M. S. se mi velmi líbil, říkala jsem si, že energii, která z holek vyzařovala, bych chtěla mít a jakožto dcera učitelky jsem si nemohla nepředstavit svou maminku na jejich místě.
Akci uzavírala hostitelská kapela Marien, která se vrátila z neuvěřitelného maratónu koncertů, avšak únava nebyla téměř znát, když si odmyslím, že někteří nejmenovaní jedinci mají místo podzimu plného kaštanů a hub, kaštan plný žaludů. Ale takové přeřeky se dají pochopit a koneckonců slouží k všeobecnému veselí i k veselí dotyčného, který je jejich autorem. Naproti tomu některé písně mi přijdou koncert od koncertu lepší, např. z písně "Ulice" - název nemá nic společného s nekonečným "nováckým" seriálem - mi tentokrát naskočila dokonce husí kůže. A takový "Mejdan v hlavě" - ryze chlapská píseň - je při každém hraní něčím jiný, zejména svým závěrem.
Přijďte se podívat, další možnost se nechat folkově pohladit - pro letošek bohužel poslední - bude 21. září na stejném místě.

Sdílet na...
Kam dál?

» Do Náměšti za Folkovým špízem (Marek Kamínek)

» Folk žije! (Ivan Kurtev)

» Předvánoční Folkový klub s Píďou a Marien (Jana Štěpánková)

» Co nabízí listopadový F-klub? (Jana Štěpánková)

» V nejlepších letech Marien přibrzdili (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib