gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.01.2010 Dysgrafik fik fik v Akropoli (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže

(reportáž ze křtu klipu Dysgrafik)

Xindl X předloni na podzim pokřtil CD Návod ke čtení manuálu, za které získal nominaci na Anděla 2008 v sekci F&C. Rozhodl se muzikou živit, pilně koncertuje na folkových a multižánrových akcích, festivalech i po klubech, podílel se na scénáři a dvou písničkách k televiznímu seriálu Comeback, otextoval a nazpíval písničky k filmu Vy mě taky , šéfe… Vydařený klip k hitu Anděl a úspěch v hitparádách na Óčku a Nově písničce otevřel cestu do rotací na rozhlasových stanicích. Xindlovi X, folkovému raperovi s kytarou, se podařilo během relativně krátké doby proniknout do širšího podvědomí diváků a posluchačů. A bez podpory velkého vydavatelství. Ve středu 2. prosince Xindlovi příznivci zaplnili sál pražské Akropole, aby si nenechali ujít jeho poslední pražský koncert s kapelou. V průběhu večera proběhl i křest dalšího klipu, tentokrát k písničce Dysgrafik v kapelním provedení, který si již několik týdnů vede úspěšně v hitparádě na Óčku. Klip opět natočil Jakub Sommer a v choreografii Dory Hoštové v něm spolu s Xindlem účinkují herci Martin Dejdar, Matouš Ruml a Jakub Žáček. Vy jej můžete vidět zde. Užijte si to. :-)

 

Koncertu Xindla X předskakovali letošní držitelé Krtka ze Zahrady, pražští Jananas. Xindlovo nefolkové publikum si již zvyklo poslouchat texty, a proto i na vtipu a humoru založená muzika Jananasu v Akropoli sklidila příznivý ohlas. Jananas jsem neslyšela od Zahrady a zaznamenala jsem již i nové písně. U publika největší úspěch sklidil Model a píseň o bloudění s navigací GPS.

Xindl X s výtečně vyhranou kapelou Xindlů kromě známých věcí z desky představil i novější věci (např. „film“ Hollywood), nechybělo ani sólové písničkářské okénko. Refrény si už s ním zpívali všichni v Akropoli, nejen v tanci se svíjející mladičké ctitelky pod podiem. :-) Naprosto strhující výkon v nasazení, pěvecké kvality, osvěžující pozměněné drobnosti v textech, odlehčující parodie, krátké ironické glosy…Navenek je to jiný Xindl X než ten, který před dvěma lety nemilosrdně drtil posluchače množstvím slov ve svých textech. Profesionálně vyrostl, naplno rozvíjí všechny své talenty, aniž by jakkoli opustil hloubku a naléhavost témat života v dnešních kulisách. Vnitřně zůstává svůj, „furt stejnej“ Ondřej Ládek - Xindl X.

Klip k písničce Dysgrafik pokřtil dysgrafik Jakub Žáček, v klipu ten vpravo nahoře, ne dole, vlastně vlevo, i když… však uvidíte. Martin Dejdar a Matouš Ruml pozdravili diváky alespoň z plátna. Choreografie ztvárnění je nakažlivá, při promítání ji napodobovala už řada diváků v hledišti.

Od listopadu nabízí nahrávku Dysgrafika Xindl X v kapelní verzi jako singl ke stažení na http://www.t-music.cz/special/xindl-x/. Stahovat můžete, pokud ještě nemáte, i Návod ke čtení manuálu, a jestliže album již vlastníte, můžete stáhnout i novinku, unplugged verzi desky. Všechny písně jsou nahrané jen s kytarou, jak je znáte ze sólových koncertů.

A ještě poznámka závěrem: Xindl X byl vloni nominován na cenu Anděl v kategorii Folk & Country. Síla originálního klipu k napadnuté písni letos přinesla Xindlovi X i nadžánrový úspěch a nominaci na Hudební ceny Óčka http://ocko.idnes.cz/ hned ve dvou tuzemských kategoriích, jako Objev roku a s písničkou Anděl na Klip roku. Jak uspěje, bude už jen záležet na sms hlasování posluchačů a diváků.


Sdílet na...
Kam dál?

» Xindl X vydává osvětový videoklip Růžový brejle... (Zdena Selingerová)

» F**k není sprostý sprostý slovo…! (Lukáš Rychtařík)

» Xindl X dává nahlédnout do světa za displejem (FOLKtime.cz)

» Xindl X a Jananas napsali novou hymnu Světlušky. Videoklip k písni ZZZ spojil mnoho známých osobností (FOLKtime.cz)

» Xindl, Radůza (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib