gototop
19.04.2010 Folkové večery s Devítkou (Olina H.)    Tisk
Reportáže

Pokud jste byli zvyklí každou první středu v měsíci zamířit do pražské Malostranské Besedy, jistě víte o čem mluvím. Před její slavnou rekonstrukcí tu totiž v tuhle dobu koncertovala tehdy čtyřčlenná kapela Devítka a na každý večer si zvala nějakého zajímavého hosta. V Besedě se kapela loučila i se svými dvěma dlouholetými členy, Tomášem a Davidem Hoffrichterovými a začínala tu se svým působením ve třech, s Petrem Havrdou.Devítka, Pavlína Jíšová a Adéla Lounková

To vše se odehrálo téměř více než čtyřmi lety, na podzim roku 2005. O pár měsíců později se Devítka s Besedou rozloučila a od té doby hledala, kde by mohla své pražské příznivce potěšit koncertem. Začala vystupovat v hudebním klubu na Palmovce, ale nebylo to nějak ono. Beseda je prostě Beseda. Až letos v březnu jsme se konečně dočkali. Opět první středu v měsíci, vždy, když se rozezní sirény, znamená to pro všechny pražské Devítkovské příznivce jediné – večer se sejdeme v Besedě!

Ano, sešli jsme se. Jak první středu v březnu, tak první středu v dubnu a navázali na rekonstrukcí přetrženou tradici pravidelných shledávání. A koho si Devítka pozvala na obnovenou premiéru folkových večerů? Pavlínu Jíšovou s jejími přáteli. Nutno podotknout, že přijeli pouze dva ze tří muzikantů, kteří Pavlínu v současné době doprovází, a sice její dcera Adéla a kytarista Jakub Racek. Čtvrtý člen tohoto hudebního uskupení, Pavel Peroutka, měl zrovna nějaké povinnosti v divadle, a tak jsme se ho dočkali až v samém závěru večera. Celý koncert zahájila Devítka písničkou Podzimní víla, jejíž autorka, právě Pavlína Jíšová, se v závěru připojila a pak převzala vládu nad první polovinou večera. O měsíc později se této role hosta chopila další jihočeská hudební formace, Epy de Mye, po delší době opět v kompletní tříčlenné sestavě. Pardon, čtyřčlenné, ani kapelní pes Líza si nemohl nechat tuto štaci ujít a vychutnat si písničky starší i nové a hlavně tu radost z vystoupení a patřičnou odměnu publika.

Po přestávce nastoupila hostitelská kapela a po oba večery navázala na tradici nejen písničkami, ale i Honzovými fejetony a vtipnými glosami nad novinovými titulky. Také byla zavedena nová tradice písniček na přání. Po oba večery měli diváci možnost na lístečky psát skladby, které by rádi slyšeli za měsíc, a musím říct, že většina v březnu nejčastěji žádaných skladeb o měsíc později opravdu zazněla. Další novinkou a snad i budoucí tradicí je společný zpěv obou účinkujících v závěru koncertu. V březnu jsme si mohli vychutnat Devítkovskou Modlitbu a jihočeskou klasiku To ráno, o měsíc později Přišel jsi z dálky a Až budeš smutná.

Jaké uslyšíme písničky z těch, které si diváci přáli a jaká bude ta závěrečná společná s avizovaným hostem, pardubickou kapelou Marien, na to si budeme muset výjimečně z programových důvodů počkat dva měsíce. Tak až v červnu zazní sirény, ahoj v Besedě!


Sdílet na...
Kam dál?

» Předvánoční Folkový klub s Píďou a Marien (Jana Štěpánková)

» FolKaliště popáté (Pavel Novák)

» Folková tChýně nabídla muziku i divadlo (Jiří Esser)

» Sobota plná překvapení (Tomáš Pohl)

» MaPoŽa (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib