gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.05.2010 První máj v Olomouci: Ekologie a hudba (Lucie Přikrylová)    PDF Tisk Email
Reportáže

Sluňákov, Centrum ekologických aktivit města Olomouce, každoročně pořádá Ekologické dny. Jejich součástí je prvomájový ekojarmark na olomouckém Horním náměstí, který bývá doprovázen hudební produkcí, z pohledu posluchače folku a příbuzných žánrů velmi kvalitní.
V dopolední části programu vystoupily skupiny Po obědě a Tomáš Kočko & Orchestr. Já jsem se zúčastnila až odpoledních koncertů, proto se více rozepíšu až o následujících interpretech.
Pražští Hm… nadchli přítomné směsicí různorodých písní. Ukázali, že vynikají jak ve hře na nástroje, které si mezi sebou všelijak střídali, tak i ve zpěvu. Několik písní bylo čistě vokálních a je třeba uznat, že všechny hlasy do sebe krásně zapadaly a byly na poslech velmi příjemné. Hm… jsou také rození komici. Pauzy mezi písněmi, především jednu obzvláště dlouhou, ve které Marek Doubrava vyměňoval prasklou strunu, vyplňovali vtipnými historkami a narážkami. Dalo by se říct, co píseň, to hit, ale největší úspěch sklidil „Můj příběh“ o tom, že „já chci repovat v hustý repový kapele, jenže ten můj blbej kukuč vypadá tak nesměle…“
Žamboši neměli tak obrovskou diváckou podporu jako Hm…, ale i během jejich vystoupení se prostor pod pódiem docela slušně zaplnil. Přítomní měli možnost slyšet písně především z čerstvě oceněného andělského alba Přituhuje. A aby to Marku Doubravovi z Hm… nebylo líto, i Honzovi Žambochovi se podařilo prasknout strunu. A tak dostal prostor Juří Nedavaška se svým proslovem na téma „šúbysnys“ (tentokrát měl zakázáno mluvit o politice).
Hrdza, která přijela z východního Slovenska, zahrála folkrockové úpravy lidových písní. Po technické stránce dobré vystoupení, ale ve srovnání s ostatními kapelami byl jejich výkon slabší. Zpěvačku Veroniku Šoltysovou – Rabadovou zastupovala Tatiana Hicová, v jejímž podání nezní písně tak živě jako od Veroniky.
Radim Hladík s Blue Effectem předvedli profesionální vystoupení, které přilákalo asi nejvíce fanoušků. Střídali vlastní písně se sériemi melodií nejznámějších světových hitů. Plynule navazovali od jednoho ke druhému a mezi motivy písní od Pink Floyd či Deep Purple se zatoulala například i melodie z večerníčku Bob a Bobek. Hladíkovy prsty běhaly po hmatníku, zpěvák Honza Křížek zkoušel, kam až sahá jeho hlasový potenciál a v publiku to vřelo.
Budoár staré dámy má v Olomouci pravděpodobně věrné fanoušky. Během jejich hraní se i z publika ozýval zpěv a diváci přemlouvali kapelu, aby zahrála jejich oblíbené písně. Alternativní zvuk kapely i jedinečný způsob zpěvu v podání Marty Svobodové společně s živým projevem zaujaly i náhodné kolemjdoucí, kteří buď pozorně poslouchali, nebo tančili.
Celý hudební maraton zakončil Traband, který s sebou přivezl novou desku Domasa. Koncert byl poskládán z několika prověřených hitů, následovala série písní z nového alba a nakonec zazněly opět nejznámější kousky jako Černý pasažér, Lano, co k nebi nás poutá nebo Krasojezdkyně. Nadšení diváci odmítali pustit kapelu z pódia a díky tomu, že se během celého dne nenabral téměř žádný skluz, mohli Trabandi přidat asi 4 písně.
Celá akce byla velmi povedená, co se týče dramaturgie, dodržování času i skvělého zvuku (František Petřík). Každá kapela měla k dispozici 1,5 hodiny, což umožňuje odehrát téměř regulérní koncert.
Závěrem malý postřeh: Folkaři mají v oblibě hip hop. Rapované písně zazněly od Hm... (Můj příběh), Žambochů (S_p_a_m_p_a_p_a_m) a Trabandu (Tichý muž).

Hm...
Hm...
foto: Lucka Přikrylová
Žamboši
Žamboši
foto: Lucka Přikrylová
Hm... Žamboši
Hrdza
Hrdza
foto: Lucka Přikrylová
Budoár staré dámy
Budoár staré dámy
foto: Lucka Přikrylová
Hrdza Budoár staré dámy
Traband
Traband
foto: Lucka Přikrylová
Traband

Sdílet na...
Kam dál?

» Na olomouckém Open mic zahraje trio Šarivary (Tomáš Krejčiřík)

» Irský bard Bob O Keeffe představí album The Longest Wait (Tomáš Krejčiřík)

» Olomoucký Březňáček aneb folková noc v U-klubu (Lucie Přikrylová)

» Jan Řepka na open mic zazpívá písně Mattera a Gundermanna (Tomáš Krejčiřík)

» Národní finále Porty ’21 v Řevnicích na Českém rozhlase Olomouc (Sandy Nosek)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
hynek   |213.194.254.xxx |24.05.2010 09:57:57
:)

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib