gototop
09.06.2010 O démantech před prahem apatie (Pan Chanson)    Tisk
Reportáže

 

Stranou kulturních přehledů, mimo zaběhlé kulturní chrámy a stánky, bez velké propagace odehrál se v deštivou první červnovou středu v Liberci koncert dvou písničkářských osobností. V příjemně zaplněné liberecké Čajovně 82 vůní vystoupil v rámci svého Tea-tour australský písničkář Jamison Young a spolu s ním v jednom večeru domácí Jan Ostrov.

 

Pánové Ostrov a Young zvolili nepříliš obvyklý formát koncertu – střídali se na jevišti vždy po několika písních. Svým osobitým stylem, nadhledem a šarmem překonali riziko násilných přechodů a ztráty individuální atmosféry. Během několika okamžiků vytvořili celistvý prostor, ve kterém se čeština a angličtina i osobitý styl interpretů namíchaly v mistrovsky kořeněnou, pikantní lahůdku.

 

Jamison Young je archetypem nezávislého umělce. Nepodléhá fóbii z malých akcí, nenechá se natlačit do zaběhlého řetězce show-byznysu, mega-managementu, nákladných studiových nosičů a kampaní, neživí „kulturní“ molochy. Váží si svého posluchače; nenabízí ohnivou show, ale lidské setkání, energeticky nabíjející hudbu, příjemnou až to hladí.

 

Jan Ostrov patří k osobnostem, kterým velmi sluší komorní prostředí. Pouští se s kolumbovskou troufalostí do nových vod a nedbá protivětrů. Svou originálně proklamovanou orientací chanson d! grunge definuje jinou tvář tvorby a interpretace písní. Rouhavě a svatokrádežně zavírá kapitolu tradičního pojetí chansonu a píše kapitolu zcela novou a dlužno říci, že respektu hodnou. Chybějící stylotvornou teatrálnost lze hodnotit jako živoucí plus. Jan Ostrov zaujme původními silnými písněmi vyznačující se citem, syrovostí i poetikou.

 

Pro oba interprety platí jedno: Báseň jako ctnost, píseň jako šperk.

Překvapení, jako diamant v krabičce od sirek. Nic pro nedvědovské folkomily, nic pro slavíky bez křídel. Tento koncert je pro mne potvrzením, že drahokamy je třeba hledat. Nekřičí z billboardů. Dnešní virtuální všedostupnost a „kdykoli k mání“ snadno přerůstá v apatii, kdy stačí natáhnout ruku a před aplikací leda přečíst příbalový leták. Ačkoli instantní uspokojovače chutnají všechny stejně. Neboli nijak.

 

Nebojme se překročit práh. Drahokamy leží před prahem apatie.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib