gototop
01.07.2010 Hlavně ne klid! (Tomáš Pohl)    Tisk
Reportáže
(reportáž z koncertu Ireny Budweiserové v Chodovské tvrzi)
V pražském sídlišti Jižní město žije tolik obyvatel jako v krajském městě. Když se sídliště stavělo, sloužilo jako exteriér k filmu Věry Chytilové Panelstory, aneb jak se staví sídliště. V nové zástavbě stála zanedbaná Chodovská tvrz. Sídliště od té doby zarostlo stromy a z rekonstruované Chodovské tvrze se stalo místo pro příjemná kulturní setkání.
Ve středu 23. června 2010 se zaplnilo atrium tvrze těmi, kteří přišli na koncert zpěvačky
Ireny Budweiserová na nádvoří Chodovské tvrze
Ireny Budweiserová na nádvoří Chodovské tvrze
foto: Tomáš Pohl
í kapely Fade in.
Irena Budweiserová je vnímána zejména jako zpěvačka našeho nejstaršího folkového ansámblu, Spirituál kvintetu. Mnozí z fanoušků tohoto souboru by se zcela nepokrytě přiznali, že čekají zejména na její spirituálová a gospelová sóla.
Irenu Budweiserovou nelze přehlédnout. Mění barvu vlasů, chodí elegantně oblečená a běžící čas na ní není znát. Stvořitel jí věnoval nádherný hlas, dravost projevu a zejména všestrannost. Nestor české hudební publicistiky pan doktor Lubomír Dorůžka o ní napsal: Irena Budweiserová se dokáže přenášet přes stylové a žánrové hranice, aniž by přestávala být vlastní vyhraněnou osobností. Není proto divu, že při „hlavním pracovním poměru“ ve Spirituál kvintetu, uzavírala zpěvačka i „vedlejšáky“, v nichž mohla prosazovat jen sama sebe. Výsledkem je zatím sedm alb, počínaje deskou Blue soul z roku 1993 a konče O Vánocích zpívám z roku 2008. Samozřejmé je, že špičková zpěvačka je obklopena špičkovými hudebníky. V roce 1988 se poprvé setkává s kontrabasistou Vítkem Fialou, který snad hrál téměř se všemi jazzmany, mimo jiné s paní Vlastou Průchovou. Již řadu let doprovází zpěvačku trio s názvem Fade in. Kromě vystudovaného právníka Vítka Fialy, kterého vždy s chutí zdravím: „Pane kolego“, v ní hraje na elektrickou kytaru Jaroslav Šindler (dlouholetý spoluhráč Jiřího Stivína a profesor na Konzervatoři J. Ježka) a na akustickou a elektrickou kytaru Miroslav Linka, krom jiného i skvělý aranžér.
Večer v Chodovské tvrzi byl déšť někde daleko, o čemž svědčil i vytrvalý ptačí zpěv, kompars bez honoráře, s neúspěšnou snahou přehlušit slovní doprovod zpěvačky.
Koncert zahájil spirituál I want to be ready, zpívaný i Spirituál kvintetem pod názvem Být tak jednou bouří. Jenže spirituály, známé důvěrně z repertoáru Spirituál kvintetu, znějí s doprovodnou kapelou jinak. Irena Budweiserová je v nich mnohem dravější, než je tomu s doprovodem chóru. Zkrátka a dobře, zpěvačka si svou sólovou dráhu dopřává za odměnu, je znát z každého její gesta a výrazu, jak jí to dělá dobře. Někteří posluchači, ale i kritici, mohou zpěvačce vytýkat přílišnou expresivitu výrazu, jakoby prezentovanou na efekt pro publikum. Tento názor nesdílím a domnívám se, že právě souhrn hlasu, projevu, gest a výrazu dělá z Ireny Budweiserové nesrovnatelný pěvecký solitér. Jen občas žasnu, co všechno její hlasivky vydrží. Velmi výrazná je píseň Black Maria, kdy zpěvačka zhudebnila báseň Langstona Hughese. Hughes lákal a láká ke zhudebnění. Známé je například Mišíkovo blues Sladké je žít s překladem Jiřího Valji. Při písni Chci hořet jsem měl chvílemi strach, zda jeviště skutečně nezačne doutnat. Spirituál Nobody´s Fault but Mine dal i název předposlednímu zpěvaččinu albu, na němž je i zmíněná píseň o černé Marii. Angličtinu střídala čeština v písni Hejno havranů s textem Dušana Vančury, tentokrát bez obvyklých perkusí. Spirituál o valící se řece Jordán - Roll Jordan Roll není rovněž třeba představovat. Proud obou jazyků přerušila španělsky zpívaná píseň Alcoba azul z filmu Frida, nazpívaná Lilou Downs. Nádherné tango, vystihující atmosféru kolem legendární malířky, zamrazilo. Cashovu píseň Wayfaring Stranger má v repertoáru mnoho zpěváků i kapel, u nás zejména Robert Křesťan. Bez dobra zněla píseň v jiné dimenzi. Poslední píseň před přídavkem měla název Hlavně ne klid a je v podstatě zkratkou povahy a postoje zpěvačky. Jako přídavek zněl anglicky zpívaný spirituál Meeting at the Building. Ptáci zpívali dál, protože koncem června je nejdelší den, prodloužený letním časem. Červnové večery jsou krásné a ten v Chodovské tvrzi k nim bezesporu patřil.

Sdílet na...
Kam dál?

» Irena Budweiserová: Nelze se zavděčit všem (Tomáš Pohl)

» Křídla Ireny Budweiserové a Jakuba Racka (FOLKtime.cz)

» Částečné ohlédnutí (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib