gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.10.2010 Jaký byl Svojšický Podzim 2010 (Tomáš Majk Vyhnálek)    PDF Tisk Email
Reportáže

Nádherné babí léto provázelo 10. ročník Svojšického Podzimu. 11. září, krátce po 13. hodině zahájil přehlídku trampských a country skupin již tradičně Country Colaps - Pardubice. Letos jsme nehráli tolik vlastních písniček, ale vsadili jsme na několik známějších hitů. Jako první soutěžní skupina vystoupila skupina Naopak - Dobříš a hned na začátek překvapila kvalitním vystoupením, které nasadilo laťku úrovně zúčastněných kapel dost vysoko.
Podruhé se Svojšického Podzimu zúčastnila skupina Struna z Hronova. Skupina balancuje v žánrech country - folk a trampské písně a na festivalových pódiích se tak trochu hledá. Po 15. hodině zpestřilo program Svojšického Podzimu vystoupení dětské taneční skupiny Rošťáci z Pardubic. Zatancovali několik country tanců a roztleskali tak zvolna se zaplňující hlediště.
Jako další vystoupila skupina Víceméně - Pardubice. Loňský vítěz během roku pilně koncertoval a bylo to znát i na jejich výkonu. Velice zvědavý jsem byl na Standu Mrázka a Přátelé z hor. Kapela hraje převážně písničky Mirka "Skunka" Jaroše a nebojí se trochu tvrdší country, včetně bicích. Naopak. Začínající skupinou je Chvíle - Hronov. Jádro kapely je společné se skupinou Struna. Na rozdíl od Struny hrají více folk, a pokud jim to vydrží, určitě budou lepší a lepší. Velice profesionální výkon předvedl ostravský Bruno Unit. Letos jediný zástupce bluegrassových kapel si vysloužil uznání nejen diváků, ale i účinkujících. Možná, že jen díky tomu, že zpívali výhradně anglicky, se neumístili mezi prvními třemi kapelami.
Další hronovskou skupinou je Kamion. Svojšického Podzimu se zúčastnili již popáté a zrají jako víno. To je znát také na jejich výsledcích z ostatních festivalů. Popáté přijela do Svojšic na Podzim také Chrpa - Chrudim. Festival se dostával do časového skluzu a bohužel na to doplatily ty nejlepší skupiny. Samozřejmě, že Chrpa patří mezi ně a jako jediná ze soutěžících skupin, která zastupovala žánr trampské hudby, by si zasluhovala více prostoru. To samé platí i o skupině Hluboké nedorozumění - Praha. Tato skupina patří již 10 let mezi špičku mezi mladými trampskými a folkovými skupinami. O jejich kvalitě vypovídá řada ocenění, která získali na různých festivalech.
Skoro s hodinovým zpožděním začalo vystoupení hosta letošního Svojšického Podzimu, legendární trampgrassové skupiny Paběrky - Praha. Naštěstí divákům, kterých na letošní festival dorazilo kolem tří set, to snad nevadilo. Historie skupiny Paběrky sahá do roku 1985 a za jejím vznikem stojí legendární banjista a kreslíř Marko Čermák. Ten v letošním roce oslavil 70. narozeniny. Paběrky mají na svém kontě 12 alb a nespočetnou řadu vystoupení u nás i v zahraničí.

Během jejich vystoupení počítala děvčata v zákulisí divácké hlasy, které nakonec rozhodly o konečném pořadí:

1. místo - VÍCEMÉNĚ - Pardubice
2. místo - CHRPA  - Chrudim
3. místo - NAOPAK  - Dobříš

Po vyhlášení výsledků zahrály Paběrky písničku, kterou byl Svojšický Podzim oficiálně ukončen.

Také 10. ročník uváděl Ota Kolář "Tíno" a o perfektní zvuk se tradičně postaral Lukáš Faltus "Ášek".

Večer pokračoval country bálem, na kterém v tomto roce hrál pořádající Country Colaps. Kapela letos oslavila 10 let své činnosti a postarala se o důstojný začátek i konec festivalu, který si již nachází své místo mezi ostatními letními festivaly jak u diváků, tak u účinkujících.

Naopak - Dobříš
Naopak - Dobříš
foto: Ivan Konecčný
Rošťáci z Pardubic
Rošťáci z Pardubic
foto: Ivan Konecčný
Bruno Unit - Ostrava
Bruno Unit - Ostrava
foto: Ivan Konecčný
Hluboké nedorozumění - Praha
Hluboké nedorozumění - Praha
foto: Ivan Konecčný
Paběrky - Praha
Paběrky - Praha
foto: Ivan Konecčný
Večerní countrybál - Country Colaps
Večerní countrybál - Country Colaps
foto: Ivan Konecčný

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib