gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.06.2011 Mezi ploty (Katka Esserová)    PDF Tisk Email
Reportáže
Poslední víkend v květnu ožila Pražská Bohnická léčebna již dvacátým ročníkem festivalu Mezi ploty. Areál, který je tak trochu městečkem sám pro sebe, se zaplnil hudbou, divadlem, tancem, výtvarnem a celou řadou stánků. Ve dvou dnech si návštěvník mohl vybrat mezi téměř 11 scénami, kde se střídali umělci všech žánrů. Velmi bohatý program nabízel pro každého něco. V prostorách léčebny, připomínajících obrovský park bylo příjemné i tak jen prostě být a courat se mezi stánky, zastavit se u jednotlivých scén a vybrat si, zdali vás láká spíše nějaké divadlo, taneční představení či vystoupení slavnějších i méně známých jmen hudebníků a skupin. Obsáhnout takto rozsáhlý prostor v jednom člověku a zároveň se alespoň na chvíli někde zastavit není zrovna jednoduché, takže nečekejte obsáhlý článek o tom, jak kdo hrál a který divadelní spolek mě zaujal. Spíše se budu věnovat celkovému dojmu z festivalu.
Festivalovou pohodu umocňovalo příjemné počasí
Festivalovou pohodu umocňovalo příjemné počasí
foto: Katka Esserová
Příjemným faktem je to, že v celém areálu není k mání žádný alkohol, což se značně projevuje na složení publika, ve kterém tak vidíte hodně rodin s dětmi a to i velmi malými. I na ně je tu myšleno a v programu byla i celá řada divadelních pohádek. Cestou mezi jednotlivými scénami se  můžete pokochat výrobky chráněných dílen a koupí drobností tak přispět na dobrou věc. Zajímavé bylo zkusit si projít překážkovou dráhu v roli nevidomého s bílou hůlkou a vodičem. Děti, ale i dospělí, se mohly zúčastnit výtvarných a bubenických dílen, vyzkoušet si žonglování anebo posedět v klidu v čajovně. Kromě stánků s nepřeberným množstvím jídla a pití, kde si opravdu mohl vybrat každý, se dalo i pokochat nejrůznějšími výrobky drobných výtvarníků. Od klasických triček až po vskutku originální šperky, módní doplňky a ručně malovaný textil. Kdo má rád poetiku kresleného humoru, určitě nepřehlédl stánek Honzy Volfa, básníka a kreslíře, známého zejména jako autora „sluníčkových“ kalendářů, plakátů a knížek.
Ač šlo o jubilejní ročník, nepřišlo mi, že by to bylo příliš dáváno na odiv, jak tomu u jiných akcí bývá zvykem. Možná proto, že na jednotlivých scénách nefunguje nikdo jako moderátor. Jednoduše nastoupí kapela, odehraje svůj blok, na nazvučení nastoupí další a hned se sama uvede. A dál je jen na ní, jak svůj vyměřený prostor využije. Všechno tak pěkně odsýpá a na časový rozpis se můžete stoprocentně spolehnout. Což je vcelku příjemné, protože přesně víte, že mezi jednotlivými vystoupeními máte čtvrt hodiny čas se jít projít. A co z programu vybrat, co bylo velkým zážitkem? Určitě Hradišťan, který trošičku obměnil složení a můžete tak slyšet zvuk obohacený o klávesy. Jananas, který nezklame ani vtipným průvodním slovem. Výborné bylo i vystoupení Trabandu, který si s sebou přivezl tlumočníky do znakové řeči. Na hlavní stage se tančilo na Sto zvířat a The Tap tap orchestra a nejen na ně. Škoda, že vystoupení Žlutého psa zkazil špatný zvuk, kde úplně zanikal zpěv a saxofon. Přibližně ve stejnou dobu jako Žlutý pes zněla areálem i kapela Clou. V neděli jsem si nenechala ujít Petr Kalandra memory bandRadima Hladíka a Blue effect, kteří zaplnili celé přírodní hlediště na jedné z nejvzdálenějších scén v areálu, a rozezpívaly ho. Stejně tak i Tomáš Klus. Někdo naopak vychutnával stínu pod stromy a sledoval divadlo. Další si vychutnávali úžasný hlas Dana Bárty  & Illustratosphere. Jak již jsem psala, v jednom člověku to nelze vidět všechno a tak jsem například nestihla vystoupení divadelního spolku Veselé skoky, blok Aulena Orfeuse a nebo kapelu Švihadlo. Ale s klidným svědomím bych vám i výše zmíněné doporučila.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib