gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.12.2011 ... Hrát před vyprodanou Lucernou (Tomáš Pohl)    PDF Tisk Email
Reportáže
(reportáž z koncertu k 35. výročí kapely Asonace)
Titulek jsem si vypůjčil z jedné starší písně Petry Janů. Nejprve je třeba položit otázku: „Mohou biolog, mikrobiologové, lékařka, kantoři z Matfyzu, inženýr ekonomie a lidé dalších profesí, které je živí, vyprodat pražskou Lucernu?"
Na první pohled zní taková otázka nesmyslně, zejména jedná-li se o lidi provozující hudbu řazenou do žánru folk. Jenže dne 20. listopadu 2011 v 19 hod hlásila Lucerna vyprodaná všechna místa k sezení. Ti lidé, o nichž byla shora řeč, tvoří pražskou kapelu Asonance, slavící 35 let svého trvání. V roce 1976 kapelu založili na slavném pražském gymnáziu Jana Nerudy bratři Jan a Pavel Lašťovičkové spolu Milanem Štěrbou a Františkem Koreckým. Z těch čtyř jmen se dnes na jevišti vyskytuje pravidelně jen Honza Lašťovička, kapelník, autor všech českých textů a hráč na irské loketní dudy, kytaru a irské buzuki. Podle kapelní statistiky prošlo kapelou od jejího založení 27 lidí. Dnes Asonance pokaždé zaplní pódium a stejně tak i hlediště. Když jsem byl na loňském křtu zatím poslední desky Království Keltů, stála před KC Vltavská dlouhá fronta diváků, což u folkové hudby, s výjimkou několika na prstech spočitatelných jmen, nebývá již delší dobu zvykem.
Pětatřicetiletá Asonance v Lucerně
Pětatřicetiletá Asonance v Lucerně
foto: Zdenek Lefan
Samozřejmě se logicky dere na jazyk otázka: „Proč mívá Asonance pořád vyprodáno?“ Odpověď lze shrnout do věty: „Lidé mají hudbu Asonance rádi bez ohledu na generace.“ Jenže je za tím vším spousta příčin, mimo jiné výběr skladeb pocházejících z Britských ostrovů, kongeniální texty, co zachovají původní obsah, perfektní ovládání nástrojů a aranže, krásné vícehlasy i sóla a zcela jistě i pevná ruka kapelníka a citlivé uši nenápadné altistky a kytaristky Denisy Vondráčkové, která se zcela jistě hudbou odreagovává od svých pacientů. Dochází i na přísloví o jablku a stromu - do kapely se skvěle zařadily i dcera houslisty Honzy Rába Anička a dcera kapelnické dvojice Klárka. Ten večer Aničku velmi dobře zastala hráčka na příčnou flétnu Anežka Kufová.
Nebývá zvykem chválit mluvené slovo na koncertu, které bývá až na výjimky průměrné a někdy i horší kvality. V případě Asonance drží vysoko úroveň umění moderovat hráč na basovou kytaru a buzuki Luboš Pick, v civilu profesor matematiky na Karlově univerzitě v Praze. Bohužel, dnes je moderování do značné míry v úpadku. Humor je nahrazován hranou bodrostí, obhroublými vtipy a smíchem moderátora ukazujícím, že to co říká je veselé. Luboš Pick svým suchým humorem, slovními hříčkami a nadhledem ukazuje, že dobrý moderátor, či jak se kdysi říkalo konferenciér, ještě žije. Ne náhodou jsem si vzpomněl na jednoho z nejlepších konferenciérů - Vladimíra Dvořáka. Kvůli Luboši Pickovi bych byl ochoten se u něj učit i matematiku, o níž se mi dodnes zdají hororové sny.
Asonance má z čeho vybírat a ten večer kapela čerpala pokud možno ze všech časových pásem své tvorby. Jako hosté vystoupili bývalí členové, ať již výše jmenovaná čtyřka zakladatelů, tak i Petr Vacek, muž s velmi pěkným a zajímavým hlasem, kterého z kapely kdysi odvedla emigrace do USA. Krom tradičně krásného zpěvu „frontwoman“ Hanky Horké, jíž by publikum neodpustilo absenci písně Zelené francouzské pláně nebo závěrečně přídavkové Čarodějnice z Amesbury, se stále lepší i Klárka Laštovičková s krásným hlasem a vynikající hrou na příčnou flétnu. Již je to pár let, co Asonance získala citlivého hráče na bicí, Aleše Zimolku a neprohloupila. Bicí v Asonanci nejsou laciným podbízením, ale novým a dobrým zvukem kapely bez toho, že by hráč na bicí prosazoval, jak to někdy bývá, hlavně sebe. Mužské hlasy zastupuje Roman Slaboch, který k mé velké radosti zpíval Ptákům křídla nevezmou a pochopitelně i přídavkovou Alisson Gros a Petr Bohuslav s dojemnou baladou Kilkelly z poslední desky, či ze stejné desky se stejně  krásnou písni MacPherson. Nemá zde význam přepisovat seznam skladeb - „česky“ playlist, ale důležitější je poznatek, že Asonance nežije z podstaty, byť rozsáhlé a kvalitní. Jako ochutnávka zazněly i dvě nové písně Bitva u Arsufu, podle Luboše Picka zatím držící rekord v počtu mrtvých a Já s tebou nepojedu v podání Klárky Laštovičkové, písně která je pro její dívčí projev a půvab jako stvořená.
Protože je kapela sama sobě vydavatelem, došlo i k neobvyklému předání Zlaté desky z rukou „vydavatele“ Mirko Rokyty do rukou kapelníka. Podle statistiky prodala Asonance 30 000 desek, což je v dnešní době více než mnoho. Čas letěl, byť většina písní má spoustu slok a po doznění čtvrtého přídavku nezbylo, než se těšit na další setkání s folkovou kapelou, která hrála před vyprodanou Lucernou. Vždyť co je 35 let?

Sdílet na...
Kam dál?

» Bleskovka o 2 vstupenky na Asonanci v Třeboni (FOLKtime.cz)

» Telč bude hostit letošní Svátek keltské kultury Beltine 2013 (Ivan Krejza)

» 35 let Asonance v Lucerně (Tomáš Hrubý)

» Asonance: Bohatý život na vzdálených ostrovech (Tomáš Hrubý)

» Asonance na Musilce (Vladimír Béďa Halm)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Paja Lisak   |193.165.2.xxx |01.12.2011 15:03:40
no jo, pekne to bylo

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib