gototop
27.12.2011 Kytara Merty má stále mnoho barev (Jan Blümel)    Tisk
Reportáže

Legenda mezi českými písničkáři koncertovala v klubu Horká vana.

Písničkářská líheň přelomu šedesátých a sedmdesátých let zrodila nejednu pozoruhodnou osobnost. K těm nejzajímavějším patří bezesporu renesanční člověk a umělec mnoha tváří Vladimír Merta. Publikum se o tom mohlo přesvědčit během pátečního recitálu v Horké vaně, kde písničkář představil průřez svého rozsáhlého repertoáru. Originální poetika i pěvecký projev, ale hlavně působivá kytarová hra a vůbec muzikálnost udělaly dojem.

Zcela zaplněný sálek Horké vany potleskem přivítal Mertu krátce po osmé, což bylo více než půl hodiny po avizovaném zahájení koncertu. Drobný prostoj však v případě vystoupení komorního a kavárenského charakteru sedícím divákům nikterak výrazně nevadil.
Vladimír Merta na ilustr. snímku
Vladimír Merta na ilustr. snímku
foto: Vít Školník Urban
Zpěvák recitál zahájil lidovou skladbou z alba Svet zmotaný Keď puojďeš za Dunaj, zavolaj, zavolaj…, jíž předcházela typická 'mertovská' kytarová improvizace odrážející nesčetně hudebních inspirací od renesance po blues. Následovaly písně Černá známka či Chelsea hotel z aktuální studiové desky rockovějšího ražení, pojmenované Ponorná řeka. Vzhledem k tomu, že šlo o sólový koncert, Merta nové skladby, původně nahrané s kamarády z Etc., formálně poněkud rozvolnil, jak u něho bývá ostatně často zvykem. A nebylo to na škodu, neboť právě ona hudební svobodomyslnost a 'nedisciplinovanost' je ozdobou jeho sólových vystoupení.

Poté, co dozněla vánoční píseň Aj, růže rozvila se, gradační linie večera vzrostla. Merta ke krku připnul foukačku a do strunného nástroje se opřel o poznání více. Skladby jako Intuice ženy tak dostaly ten správný výraz; první část koncertu, v níž se písničkář dostával do tempa, byla přeci jen trochu unavená. Zvýšená zvuková hladina navíc do značné míry eliminovala nepříjemný hluk přicházející z vedlejší 'hospodské' sekce Horké vany, stejně jako občasné hlasitější vstupy přítomných dítek.

V druhé polovině koncertu se také více probudilo publikum, které do této chvíle pouze schematicky tleskalo a své emocionální rozjitření nedávalo příliš najevo. Fakt, že návštěvníci reagovali na zpěvákovy spontánní průpovídky ne zcela postrádající vtip o dětech hrajících si s klíči, Mazánkově alikvótním zpěvu, potřebnosti zelených bank či stavbě dálnic poněkud nesměle, vyprovokoval Mertu k zvolání: „Pijete vůbec? Mně se zdá, že jste nějaký slušný.“

K nejhezčím hudebním momentům koncertu patřilo provedení písní z dnes již klasického alba P. S. z roku 1978. Jednou z nich bylo Začouzené sklíčko, tou druhou pak Astrolog. Druhé jmenované skladbě předcházela delší předehra s flétnou a dvanáctistrunnou kytarou, v níž Merta potvrdil svoji muzikálnost a hráčskou kreativitu. Je až s podivem, kolik barev a nálad dokázal za pomoci rozmanitých prstových technik, perkusivního pojetí nástroje, citlivých kombinací hry u kobylky a nad hmatníkem, flažoletů, tremola apod. v této skladbě z akustické kytary vytěžit. To vše korunovalo charakteristické spojení melodických ornamentů, jaké známe z renesanční loutnové literatury, s typickými bluesovými vyhrávkami.

Na závěr diváci vytleskali a vyvolali Mertu ještě dvakrát na scénu. Jako první sadu přídavků zpěvák zařadil 'jednu romantickou a jednu dylanovku' – Pouličního písničkáře a skladbu Mistr Jin a mistr Jang. Koncert uzavřela pocta angloamerickým folkařům 60. let – píseň Chtít chytit vítr.

Je pravdou, že na nezaujatého posluchače mohla téměř dvouhodinová porce 'mertovských' šansonů, balad a volných improvizací působit poněkud monotónně. Dlouholeté písničkářovy příznivce stejně jako milovníky kytarové hry však musela plně uspokojit.

Reportáž byla napsaná pro Českobudějovický deník. Původní článek je zde. Autor je muzikolog.

Sdílet na...
Kam dál?

» Vladimír Merta oslaví pětasedmdesáté narozeniny koncertem se svými hosty v divadle Archa a vydá kolekci archivních nahrávek (Galén)

» Živé Skoky 2016, deváté léto v poutním kostele na hraně světa (Petr Linhart, spolek Pod střechou)

» Anděla 2017 v kategorii Folk získali Beránci a vlci (Džexna)

» Malý festival velkých osobností (Petr Linhart)

» Jan Řepka slavil padesátku! (Slávka-vy-)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib