gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.09.2012 Orlice stále šumí s Janouškovým Ústím (Karel Fred Vodňanský)    PDF Tisk Email
Reportáže
Janouškovo Ústí, Muzikanti na plovárně, Muzikanti v Cakli – mnoho názvů měl a má festival konající se tradičně v Ústí nad Orlicí, avšak jméno nejméně, sedm a dvacetiletá tradice již o kvalitách tohoto podniku něco vypovídá. Posledních několik let, kdy se ještě koná ve sportovním areálu Cakle, je velmi vstřícný vůči dětem, které se mohou vyřádit na rozličných atrakcích a dávají tak možnost rodičům alespoň občasně si koncert nerušeně užít.
Letošní ročník byl opětovně dvoudenní a konal se 17. a 18. srpna. Slávek Janoušek letošní dramaturgii zajímavě postavil na vystoupení členů volného sdružení kolem jeho „textové dílny“.
Marek Vojtěch (Divadlo Harmonika) vypráví a hraje pohádku o písničce
Marek Vojtěch (Divadlo Harmonika) vypráví a hraje pohádku o písničce
foto: Kateřina Vodňanská
V pátek vystoupili jako písničkáři či ve skupině tři z nich. Festival otevřela již ověřená formace Zhasni v čele s frontmany Jakubem Horákem a Michalem Vaňkem, letošní sezónu vystupující již bez zpěvačky, ale navíc s houslemi, baskytarou a bicími. Ženský hlas v produkci sice vyloženě neschází, avšak ukazoval rozhodně zajímavější tvář repertoáru, než nově přibyvší osazenstvo, ale třeba to bylo způsobeno jen často skřehotající aparaturou. Bodří bardi Marek Vojtěch a René „Pomlčka“ Souček předvedli každý se svým specifickým přístupem a nástrojem hravé vystoupení, jež dokázalo vtáhnout i diváky, kteří nebyli znalí jejich textů a písní. Skupině Stráníci s výborným i speakery proklamovaným trojhlasem, žel tentokráte tento snad v celé první třetině více než nesouzněl. Možná pak ještě o to více, jde-li to vůbec, vyznělo finále v podání top folkrockové skupiny Jarret. Výborný drive, vtáhnutí, život na i před pódiem, a to všechno přesto, že tentokráte nemohl Marek Štulír skákat.
Druhý den začal krátce po poledni textovým workshopem samotných přítomných členů „textové dílny“ a otevřený byl komukoli z diváků či jiných hostů. Později odpoledne pak mnohé jednotlivé textové výplody předvedla většina jejích členů zhudebněné v improvizovaném vystoupení přímo na pódiu. K výčtu festivalu dětem příznivého významně přispěl Marek Vojtěch se svým Divadlem harmonika a odpoledním loutkovým představením Pohádka o písničce. Hlavní sobotní program otevřel Láďa Zítka, který již na předešlém pátečním koncertu přispěl svými harmonikami ke zvuku snad všech vystoupivších.
textová dílna Slávka Janouška v akci
textová dílna Slávka Janouška v akci
foto: Kateřina Vodňanská
Samotný zněl hlavně bluesově a vytvořil tak příjemně melancholickou náladu. Další dvě vystoupení byla překvapivým a očekávaným zklamáním. Jinak výborné Ladě Šimíčkové vůbec nesedl hlas a vystoupení se tak neslo ve znamení mnohých ujetí. Arnošt Frauenberg naopak předvedl svůj tradiční výkon, stále více než dobré texty provázela nedobře deklamovaná interpretace. Vystoupení členů textové dílny zakončil stále výborný a nedoceněný Slávek Janoušek v doprovodu Luboše Vondráka. Po nich se již v nočním osvětlení vystřídali festivalům známí doprovodní hosté Quanti Minoris, Petr Bende a Pavel Helan s Kolotočem a výborně na kytaru hrající a hrůzně zpívající Justin Lavash. Z průměru tak ve finále vystoupila jen skupina Neřež, jež v obměněné formě, ale stále výborně brázdí třicet let vody hudebního moře. I ta Zuzana jako by zůstávala s námi a tak „Orlice zas šumí nad splavem, odpusť mi modlím se, ať všechno přestanem…

Sdílet na...
Kam dál?

» Tohle je vzkaz Slávka Janouška je nejlepším albem roku 2018 na FOLKtime.cz! ()

» Pocitem přitiskni (Karel Vodňanský)

» Plnoleté Vítání jara v Nížkovicích (Vladimír Béďa Halm)

» Co je nového u ... Indies? (FOLKtime.cz)

» Jarret vydává nové CD Za hrany (Eska)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib