gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

21.02.2013 VLNY KÁVY zaplavily Olomouc (Lucie Přikrylová)    PDF Tisk Email
Reportáže
Olomouc až doposud nebyla příliš příznivým městem pro folkové publikum. Čas od času sice přijelo nějaké známé hudební uskupení či písničkář, s mladými kapelami bylo možné setkat se při živých přenosech z Českého rozhlasu, ale chyběly pravidelné klubové koncerty. Nyní je ale vše jinak a folkaři mají důvod k zajásání. Nedávno se totiž do Olomouce přestěhovali Kofe a Vlna z bývalé kapely I.C.Q. a s nimi i frýdecko-místecký hudební pořad Čajfolk. Ten se však přejmenoval na VLNY KÁVY a usídlil se v příjemném nekuřáckém Café & baru Mezi světy.
VLNY KÁVY
VLNY KÁVY
foto: Tereza Holubová
První večer tohoto cyklu, který bude mít pokračování v dubnu, říjnu a prosinci, se uskutečníl v pondělí 11. února. Jako hosta si pánové pozvali osmnáctiletou písničkářku ze Znojma, Terezu Holubovou. Tereza už má vzhledem ke svému mládí mnoho hudebních zkušeností. Všiml si jí Jaromír Nohavica i Tomáš Klus, který ji vybral jako předskokanku na jeden ze svých koncertů. Píše většinou o lásce, avšak texty nejsou úplně prvoplánové. Ráda si hraje se slovy a často se soustředí na jejich libozvučnost. Také melodie písní zní hravě. Ačkoliv Tereza nemá příliš výrazný hlas, k jejím písním se hodí a celkově se dobře poslouchá.
Po Tereze Holubové už přišlo na řadu duo KOFE @ VLNA, rozšířené v několika písních o flétnistku Marii Jihlavcovou.Vlna a Kofe berou své hudební večery natolik vážně, že pro ně složili i novou píseň. „Píseň Vlny kávy je určena přímo pro tyto koncerty. Až je přestaneme pořádat, skončí i tato píseň,“ uvedl před začátkem hraní Vlna. Píseň je opravdu povedená, živá, rytmická, plná slovních obratů souvisejících s interprety a místem konání. Významnou roli v ní hrají také Maruščina originální flétnová sóla. Velká část následujících písní pocházela ještě z kapely I.C.Q.
Kofe, Maruška, Vlna
Kofe, Maruška, Vlna
foto: Tereza Holubová
Pánové však výrazně propracovali kytarové doprovody, v některých písních drobně upravili melodii, v jiných celkově změnili strukturu. Zazněly osvědčené hity Příroda, Do soboty či oblíbené Vrať se nám Slunce nebo Modrý pták. Diváci se tradičně přidali do zpěvu Abrakadabra. I v novějších kouscích se propojují slovní a hudební hříčky s vážnějšími i romantickými tématy. Před písní Čepice se Kofe i Vlna převlékli do starých kabátů a v posmutnělém valčíku okomentovali život bezdomovců. Musím říci, že potkat na ulici Kofeho v tomto převleku, obešla bych ho největší oklikou...
Hudba dua KOFE @ VLNA má energii a „šmrnc“. Kofe je výborný kytarový sólista, Vlna zase excelentní zpěvák. To vše příjemně dokresluje Maruška s příčnou flétnou. Vlna se představil také jako hráč na xylofon, nazývaný „vlnofon“.
I když tímto večerem byl pravidelný hudební pořad teprve zahájen, účinkující si nemohli stěžovat na prázdné hlediště. Kavárna byla téměř přeplněná. Snad je to znamením zájmu o něco takového a hojná účast se bude opakovat i při dalších koncertech. Ten nejbližší se uskuteční 17. dubna a hosty budou A.M. Úlet a Vojta Jiříček.
Písničkářka Tereza Holubová
Písničkářka Tereza Holubová
foto: Vlna
Vlna
Vlna
foto: Vlna
Kofe
Kofe
foto: Vlna
Marie Jihlavcová
Marie Jihlavcová
foto: Vlna
KOFE @ VLNA
KOFE @ VLNA
foto: Tereza Holubová

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Vlna   |94.113.168.xxx |21.02.2013 15:19:14
VLNY KÁVY č.2 budou také v březnu 27.3. a to s kapelou EPY DE MYE ;)
davy   |Registered |21.02.2013 16:17:29
Jestli sem někdy zavítá Plíhal a přečte si úvodní větu tohoto článku...
Lucie Přikrylová   |Registered |21.02.2013 19:13:35
No jo, mohla jsem napsat "v poslední době" (tak to bylo myšleno )
davy   |Registered |21.02.2013 19:42:21
Tak to potom ano. Právě v Olomouci jsem roku 1977 poprvé zhlédl celostátní finále Porty a zrovna tehdy folk silně převažoval. (Ale zmíněný Plíhal tehdy ještě byl v menšině a hrál swing s Falešnými hráči na zcela nefolkové tenorové banjo. )

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib