gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.04.2013 Žalman & Spol.: Chvilky v Rajské zahradě hudby (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
V pondělí 25. března v pražském Divadle Gong pokřtila nová sestava skupiny Žalman & Spol. své nové CD + DVD Živě v Telči 2012 se záznamem loňského prázdninového koncertu na zaplněném nádvoří telečského zámku. A jak je to běžně zvykem u začínajících mladých a perspektivních folkových kapel, i začínající mladá a perspektivní skupina Žalman & Spol. si natočení i vydání nosiče pořídila na vlastní náklady.

Ty přívlastky jsou samozřejmě nadsázka, Pavel Lohonka začínal před 45 lety s legendárními českobudějovickými Minnesengry a první Žalman & Spol. zazářil na Portě již v roce 1982.
Schyluje se ke křtu CD a DVD Živě v Telči, které natočila kapela Žalman a Spol již v novém složení
Schyluje se ke křtu CD a DVD Živě v Telči, které natočila kapela Žalman a Spol již v novém složení
foto: Lucy
I když je pravda, že po velkém třesku, kdy se Žalman na začátku loňského roku rozloučil se zpěvačkou Jindřiškou Brožovou, a skupinu opustil i její manžel Honza Brož, vznikla opravdu sestava nová a perspektivní. K Žalmanovi a Petrovi Novotnému, věrnému kapele již dvacátý rok, přibyl zkušený multiinstrumentalista Pavel Malina a po čtrnácti letech se vrátila zpěvačka Míša Hálková (dříve Krmíčková). Asi si vzpomenete na vzrušené debaty spojené s touto změnou, a já patřila mezi ty, kteří se na nový „spol“ těšili. Na Portě v Řevnicích jsem je slyšela poprvé a byla jsem nadšená, vlastně i dojatá. Barevné vokály, čistý a zářivě milý zpěv Míši Hálkové a přitom inovativní zvuk kapely, obohacený o irské flétny a elektrickou kytaru Pavla Maliny, vrátily Lohonkovým písničkám zadumanou a romantickou tvář a jihočeským lidovkám až Minnesengrovskou průzračnost, což jsem v předcházející sestavě postrádala. Další shlédnuté koncerty, včetně křestního v Gongu, viditelná pohoda na podiu i spokojenost v hledišti umocňují mé přesvědčení, že se Pavel Lohonka rozhodl správně. A že je pro něj tato sestava inspirativní a nabíjející, dokládá chuť k psaní nových písní. Jedna z nich, Poslední vlak do Rájova, na koncertě také zazněla.

Kmotr Jiří Tichota dílko pokřtil šampaňským a popřál mu zdar
Kmotr Jiří Tichota dílko pokřtil šampaňským a popřál mu zdar
foto: Lucy
Kmotry nového DVD a CD se stali Jiří a Zdena Tichotovi ze Spirituál Kvintetu. Žalman zavzpomínal, jak poprvé slyšel Spirituál Kvintet v roce 1964, kdy prý ještě neměl o folku ani páru. Navíc na koncertě s americkým písničkářem Pete Seegerem. Panu Jiřímu Tichotovi vyslovil velké uznání za vysoko nastavenou laťku, kterou si Spirituál Kvintet obdivuhodně drží již přes padesát let. Kmotr Jiří Tichota se přiznal, že čerstvě vyrobené CD a DVD ještě neslyšel, ale půl svého života poslouchá Žalmanovu muziku a jména kolegů na podiu jsou pro něj známkou nejvyšší kvality. A protože folková hudba nemá dnes na růžích ustláno, poděkoval všem, kteří si CD a DVD koupí a popřál jim, aby s písničkami skupiny Žalman & Spol. prožívali chvilky v Rajské zahradě hudby.

Pokřtěný nosič Tichotovi dostali darem a věřím, že jim udělá stejnou radost, jakou popřála kapele i divákům Zdena Tichotová. A jaký je obsah DVD a CD? Najdeme tu celkem 18 písní, Žalmanových starších v nových aranžích, většinou dobře známých anebo léta nehraných, z jihočeských lidových například Padly vody, z převzatých melodií Vítr z hor, většinu z nich jsme v Gongu slyšeli. U písní v závěru záznamu zpívají sbory členové skupiny Marien, jejich tři písně jsou na discích jako bonus. Živě v Telči 2012 vydal Pavel Lohonka ve spolupráci Universal Music s.r.o a agenturou FOLK ŽIJE! v produkci Petra Michala (MK Production CZ) a Petra Novotného, kteří se postarali o zvuk, režii a střih obrazu měl Jakub Vlachynský (Blackspot).
Žalman a Spol se v Gongu  několikrát na jeviště vraceli, nakonec přidali i zcela novou píseň
Žalman a Spol se v Gongu několikrát na jeviště vraceli, nakonec přidali i zcela novou píseň
foto: Lucy
Nový produkt se ihned s úspěchem prodával
Nový produkt se ihned s úspěchem prodával
foto: Lucy


Po doznění potlesku za posledním z přídavků Míša Hálková otevřela obchod a kupující se jen hrnuli. Takoví, kteří chtějí s novým albem prožívat chvilky v Rajské zahradě hudby.

P. S.: Tři písně z DVD jsou již nyní umístěny na stránkách FOLK ŽIJE!

Sdílet na...
Kam dál?

» Pernštejská Fortuna poprvé.... (Pavla Hartmanová)

» Žalman a spol.: Buh žehnej tomu domu (Tomáš Pohl)

» Folkové Chvojení 2013 – velké chvíle se známými i neznámými jmény (Jana Štěpánková)

» 21. Folkový kvítek rokvete 12. května (FOLKtime.cz)

» Jak, kdy a proč na FolKaliště (Lucy)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Stranďa   |89.24.15.xxx |11.04.2013 06:35:58
Chci popřát této mladé a perspektivní sestavě, ať se daří...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib