gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.06.2013 Nečekané objevy na Písničkářích sobě č. 23 (Jana Štěpánková)    PDF Tisk Email
Reportáže
Ve středu 12. 6. v AC klubu v Hradci Králové proběhlo již 23. pokračování akce Písničkáři sobě. Už dlouho přemýšlím, jestli podávat nějaký report, protože akci sama pořádám a chlubit se vlastním peřím se mi příčí. Nelze ale přehlédnout, že Písničkáři sobě od svých počátků udělali obrovský krok kupředu a jednotlivé večery se v posledním roce velmi daří.
Jako první vystoupil domácí písničkář Venca Audrlický zvaný Mlsnej tramp. Téma svých písní čerpá ze svých životních zážitků a z prožitků s kamarády. Zachytil tak např. zkušenosti s tanečními hodinami, s oblastním kolem Porty, či z hraní v hospodě „U placatého potkana“ (jistě vás napadne, podle jakého nálezu tato restaurace dostala své přízvisko).
Jirka Hurych Alfíkovi vypomohl u písně Jeřabiny bubínkem
Jirka Hurych Alfíkovi vypomohl u písně Jeřabiny bubínkem
foto: Jana Štěpánková
Po Mlsném trampovi začala patřit scéna zkušenějšímu písničkáři Davidu Alfíkovi Dewetterovi. Alfíka jsem poprvé slyšela hrát kdysi na koncertě Wabiho Daňka. Tenkrát jsem ještě neměla ani potuchy, že někdy přijede hrát na koncert, který pořádám. Byla jsem překvapená, co to je za písničkáře a proč jsem ho ještě dřív neslyšela. Alfík je písničkář velmi tvůrčí. Nejen, že hraje a zpívá, ale také v Praze na Vyšehradě pořádá akci podobného typu s názvem Zašití písničkáři. Řekla bych, že jeho vystoupení bylo vyvrcholením první půlky Písničkářů sobě. V poslední písni Jeřabiny ho dokonce doprovázel na bubínek písničkář Jirka Hurych.
Posledního půlroku se stává, že se během večera objeví posluchači, kteří ke mně přicházejí, že by si rádi zahráli. Už jsme tam měli tichého hocha, který tvoří vlastní skladby pro klasickou kytaru. Objevila se i dredařka Bára s kamarádem Viktorem, kteří za naprosté improvizace vystřihli několik Bářiných písní. Příjmení obou muzikantů bohužel nevím. Ale co přišlo tento večer mimo program, bylo naprosto ojedinělé.
Nejprve si písničkář Jirka Štěpánek (podobnost s mým jménem je čistá náhoda) přivedl na scénu svou dceru Kateřinu Štěpánkovou a zazpívali spolu několik „ježkovek“, písniček Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha a také píseň od královéhradecké kapely Nadoraz Už máme basy píva koupený. Přidal ještě píseň Eta rap, kterou napsal společně s písničkářem Jirkou Votypkou. Píseň má pro někoho kontroverzní text o depilaci a doprovod se skládá pouze z rumba koulí a afrického bubínku, sklízí ale za ni asi největší úspěch.
Jirka a Kačka Štěpánkovi zpívající píseň od Nadorazu Už máme basy píva koupený
Jirka a Kačka Štěpánkovi zpívající píseň od Nadorazu Už máme basy píva koupený
foto: Jana Štěpánková
Druhým nečekaným hostem byl Jiří Šámal, který nepřijel jako jediný s kytarou. Jeho hudební nástroj vypadá jako plechové UFO, gril, nebo cosi placatého kovového… Tento nástroj se jmenuje Hangdrum a vyluzují se z něj zvonivé zvuky pomocí prstů a dlaní. Kdo jste neslyšel, doporučuji rozšířit si obzory. Jirka na něj hrál všechno možné od lidovek až např. po píseň Muchomůrky bílé.
Poté následoval opět program avizovaný plakátem. Na scéně se objevil písničkář Jindra Černohorský, kterého jste nedávno mohli vidět v pořadu „Můj příběh, má píseň“ jedné televize. Tento písničkář je pastor, poloprofesionální sportovec, věnuje se sólové tvorbě i tvorbě v hudebních uskupeních Gabriel a Grace. Řekla bych, že stejně jako Alfík a posléze Jirka Hurych předvedl profesionální výkon.
Posledním oficiálním hostem byl Jirka Hurych z Lanškrouna, který nejen k mé potěše dorazil na Písničkáře sobě již poněkolikáté. Jirka Hurych je také jako jeden z mála pamětník úplných začátků této akce, protože účinkoval na úplně prvním setkání. Na jadrné texty na vážná témata ve vtipném podání nemohlo reagovat publikum jinak než kladně.
Po skončení oficiální části vystoupil ještě písničkář Jirka Kulka, který o sobě říká, že je obyčejný kluk z vesnice, z davu vyčnívá nejen zjevem, ale také lechtivou tématikou svých písní.
Večer se opravdu vydařil, snad u všech písničkářů si publikum vytleskalo přídavek. Problém byl jen ve zkrocení některých návštěvníků klubu, kteří si přišli hlavně pokecat. Mluvení samozřejmě umělce rušilo, ale to už je bohužel někdy riziko klubů, zde zejména proto, že se po desáté hodině večerní schází po florbalovém tréninku sportovci. Zvuk a občerstvení zajišťoval všemožně Písničkáře sobě podporující Ivan Škaloud.
Jindra Černohorský - pastor, poloprofesionální sportovec, který oslnil výbornou hrou na kytaru
Jindra Černohorský - pastor, poloprofesionální sportovec, který oslnil výbornou hrou na kytaru
foto: Jana Štěpánková
Další pokračování Písničkářů sobě s pořadovým číslem 24 bude ve středu 18. září od 19:00 na stejném místě v AC klubu. Přijďte se podívat a můžete hrát i vy. Těšíme se!¨

Sdílet na...
Kam dál?

» Písničkáři sobě vol. III – mrazivý večer s hřejivou hudbou (Jana Štěpánková)

» Jindra Černohorský: Řekni mi... na Startovači (Folk žije!)

» Živelní Písničkáři sobě (Jana Štěpánková)

» Trojice sólistů na konec léta (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib