gototop
29.01.2014 Corpus Delicti: Místo činu Carpe Diem (Džexna)    Tisk
Reportáže

Skupina Corpus Delicti v devadesátých letech patřila k tomu nejlepšímu, co jste na folkové scéně mohli slyšet. V roce 1992 získala autorskou Portu za píseň Doma v pokoji, v roce 1994 si odvezla Krtečka z festivalu Zahrada, písničky se ozývaly i z vysílání Country Radia. Začátkem nového tisíciletí skupina usnula k zimnímu spánku, naštěstí známé písničky Dávno tě znám, Tak se dívej, Dopisy… zněly dál v různých hudebních projektech zakládajícího člena skupiny, kytaristy a hudebního pedagoga Tomáše Berky.

Tomáš Berka, „stíny rozpustí, když začne hrát“
Tomáš Berka, „stíny rozpustí, když začne hrát“
foto: Jirka Esser

V loňském roce se shodou různých událostí Tomáš rozhodl Corpus Delicti probudit. Tentokrát jako trio, kdy se k němu přidal baskytarista Jiří Šorna a výtečná multiinstrumentalistka a zpěvačka Anička Drábková. V tomto obsazení jsme slyšeli Corpus Delicti i v pražském Carpe Diem v úterý 14. ledna.

Písně Corpus Delicti, ačkoliv jsou již notně „vousaté“, jsou nadčasové a v komorní interpretaci zní současně a moderně. Od vyloženě folkových věcí až po ty countryrockové. Anička Drábková, drobná usměvavá „Beruška“, střídala flétnu s violoncellem, usedla i ke klavíru nebo se chopila akordeonu. Hláška „Kdo nehraje s Aničkou Drábkovou, je vůl!“ se stala heslem dne. Anička totiž dobývá zasloužené úspěchy i v několika dalších uskupeních.

Večer příjemně plynul s melodickými romantickými písněmi a zhudebněnou autorskou poezií v precizním podání. Do dvou písní si přizvali hosta Kamila Kaisera na tenorsaxofon. Ačkoliv nejsem příznivkyní dlouhého průvodního slova mezi písněmi, pochopila jsem, že to ke kapele patří a vtipné glosy všech tří protagonistů jsou nedílnou součástí jejich koncertu. Večer uváděl Jiří Šorna, prý aby se hlavně hrálo, neboť výřečný Tomáš Berka posledně mluvil moc dlouho. Tomáš se samozřejmě slova nezdržel, ale hlavní „slovo“ patřilo jeho kytaře a písním, které s citem interpretoval. Prostě „dlouhý vlas a dlouhé monology“ … „a stíny rozpustí, když začne hrát“. Tato charakteristika z písně Adama Pavlíčka, Tomášova žáka hry na kytaru, na něj sedí přesně. Rozpustí i vaše stíny.

Tomáš Berka založil Corpus Delicti se spolužákem na chmelové brigádě, psal se rok 1984. Tedy před třiceti lety! Obnovenou skupinu letos můžete slýchat v Carpe Diem jednou měsíčně a pokud jste pamětníci anebo jste jejich písně ještě na živo neslyšeli, chcete se zasnít a přitom dobře bavit, určitě je vyhledejte.

Jiří Šorna
Jiří Šorna
foto: Jirka Esser
Anička s violoncellem
Anička s violoncellem
foto: Jirka Esser
Anička za klavírem
Anička za klavírem
foto: Jirka Esser
Anička s akordeonem
Anička s akordeonem
foto: Jirka Esser
Úspěšná Anička dostala diplom od spoluhráčů
Úspěšná Anička dostala diplom od spoluhráčů
foto: Jirka Esser
Kamil Kaiser
Kamil Kaiser
foto: Jirka Esser
Vzpomínka na vánoční koncert
Vzpomínka na vánoční koncert
foto: Jirka Esser
Corpus Delicti
Corpus Delicti
foto: Jirka Esser

Fotogalerii z Carpe Diem si můžete prohlédnout zde.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib