gototop
09.04.2014 Na jihočeské Portě zvítězil X-tet, překvapil písničkář Hans (Václav Koblenc)    Tisk
Reportáže

Jihočeské kolo folk a country festivalu zažilo 5. dubna ve Vlastiboři u Soběslavi rekordně nízký zájem: přijelo jenom šest soutěžících.

Ještě než v sobotu ve 14.10 zazněla trampská hymna Vlajka, vtipkoval jeden muzikant: mohlo se to udělat korespondenčně, stejně vyhraje X-tet. Měl pravdu. Z jihočeského kola festivalu Porta v kulturním domě ve Vlastiboři u Soběslavi poslala porota do národního semifinále v Řevnicích jindřichohradeckou vokální pětici. Ta získala i cenu diváků, o kterou se dělí s triem Art&Fact.

X-tet si tak zopakoval loňský rok, kdy zvítězil a prošel do finále. Protože byl ale letos rekordně nízký zájem kapel– jen šest soutěžících – jde teď do semifinále. Stejně se ale těší. „V Řevnicích je skvělá atmosféra a báječní lidé. A jedeme tam s vědomím, že budeme reprezentovat Jihočeský kraj,“ řekl šéf X-tetu Štěpán Štrupl.

Zatímco jejich vítězství se čekalo, Jan Vlažný z Českých Budějovic, jemuž se přezdívá Hans, překvapil. Přijel stopem, nasadil černou čepici, projevem připomínal Xaviera Baumaxu i Xindla X a přimrazil při autobiopísni Dialogy, v níž zpíval i o pobytu v léčebně. „Porta byl můj sen od 14 let," říkal 30letý Hans, který vzal po soutěži kytaru a začal hrát chlapům v hospodě. Porota ho ale diskvalifikovala, protože si vypomohl elektronikou, čímž porušil soutěžní řád. Rozhodnutí je to rozporuplné: s 'krabičkami' pracují Glen Hansard, Žamboši a mnozí jiní…

Na diváky Hans zapůsobil. Zmínil se o něm například 52letý Pavel Harvalík z Volar, který v 80. letech jezdíval na Portu do Plzně. „Je to nostalgie, jako bývalý traper a vandrák mám touhu si to připomenout. Jsem spokojený, jen je tu méně lidí, pamatuji si plný Lochotín i okresní Porty. Svým způsobem mě zaujal Honza Vlažný, bylo to zvláštní a něco jiného,“ líčil divák.

Hanse jmenovala i 59letá Jaroslava Nováková z Českých Budějovic. Do Vlastiboře dorazila s přítelem, s nímž chodívá také na koncerty písničkářů v Českém rozhlase. „X-tet obdivuji, jak zpívají bez nástrojů, ale na Portu mi nesedí. Hlas bych dala Art&Fact, ti se mi líbili moc, a skvělý byl chlapec v té čepici,“ popsala své dojmy.

Zajímavostí přinesla Porta několik. Patrik Kotrba, který hrál poslední čtyri roky na ulicích v Evropě, pobavil písní o tom, jak ho v Barceloně navštívila matka; v Art&Fact se jako nový člen objevil Pavel 'Králík' Zajíc, syn kapelníka Nezmarů, který má zjevně folk v krvi; mimo soutěž hrál dudák Michael Cwach, Čechoameričan z Dakoty, jenž v závěru chodil po sále a zpíval Ach synku, synku.

Předseda poroty Petr 'Balík' Vohnout nicméně volil přísná slova. Jediným, kdo podle něho snesl hodnocení, byl X-tet. Vadilo mu, že někteří muzikanti měli rozladěné nástroje. „Motám se kolem této muziky dlouho, hrál jsem dost let se skupinou Máci, leccos už jsem slyšel a viděl a byla to letos dost bída. Že to bylo od písničkářů plné emocí, ale neobratně podaných, to je tím, že ještě neumí řemeslo. Ale když hrají na nenaladěnou kytaru, to opravdu docela bolí,“ shrnul porotce.

Jihočeská Porta letos zažila propad zájmu – jen šest soutěžících. Přitom kraj folku a spol. vždy přál: Minnesengři, Bobři, Žalman, Nezmaři, Pavlína Jíšová, Epydemye… A ještě před pár lety se hlásilo na Portu tolik kapel, že ve Strakonicích hrály dva dny.

Opravdu nevím, co se děje, jestli v Jihočesku vymřeli muzikanti. Neumím si to vysvětlit a mrzí mě to. V republice kapel naopak trošku přibylo a okrajový žánr nejsme: kdo vyprodá Lucernu jako teď Věra Martinová?“ řekla organizátorka Anna Roytová.

Vyšlo 7.4.2014 na  http://ceskobudejovicky.denik.cz


Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky Mezinárodního finále Porty v Ústí n/Labem (Džexna)

» Republikové finále 29. ročníku Dětské Porty bude (Organizační štáb Dětské Porty a Brigita Kytka Vidimská)

» Výsledky předkol Porty v Praze ()

» 47. ročník Porty v Řevnicích se blíží (FOLKtime.cz)

» Západočeské oblastní kolo Porty (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib