gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.10.2014 Přes Island na Setkání přátel Jizerské noty (Belmondo)    PDF Tisk Email
Reportáže

Jak jsme již uvedli v letošním roce, zejména finanční problémy dostihly další tradiční festival - Jizerskou notu. Jeden z nejlepších trampských festivalů konaný tradičně poslední zářijovou sobotu v Hejnicích si vzal roční pauzu. Tedy zatím to takto vypadá.

Protože se s touto skutečností nechtěla smířit část organizátorů a muzikantů, kteří si Jizerskou notu do svého podzimního kalendáře napevno zakotvili, dohodli se a svolali alespoň Setkání přátel tohoto festivalu v tradičním termínu, tedy 27. Září, na netradiční místo, byť s Notou přece jen spjaté.

Vzhledem k tomu, že program začínal ve 14 hodin, rozhodli jsme se na akci vyrazit z Hejnic přes kemp Island a aspoň tam krátce vzpomenout na Kapitána Kida. Chvílemi intenzivnějším deštěm, mrholením, později v mracích se odehrála cesta na Island. V horách se mraky postupně potrhaly, rozfoukaly a zbytek dne a tudíž i celý festiválek provázelo baboletní počasí. Hausmanku v Oldřichovském sedle proslavila (nejen) trampská hospoda U Kozy. Zde

Naopak
Naopak
foto: Belmondo
se většina účastníků Jizerské noty tradičně v neděli po festivalu setkávala, takže zvolené místo nemělo chybu. Venkovní přístřešek jako pódium, lavice a stoly na sezení pod střechou i mimo, se zázemím trampské hospůdky.

Dalo by se předpokládat, že má-li jít o pouhé setkání přátel, bude hlavní důraz na pohodovosti akce bez nějakých větších hudebních ambicí. Ovšem všech pět účinkujících to rozbalilo naplno a na své si mohl přijít každý. Milovník dobré tradičnější trampské muziky při vystoupení Cestářů, příznivec moderního melodického folku s přesahy a skvělou instrumentací v podání Naopaku, zájemce o skupiny sice teprve svoje úspěchy sbírající, ale kvalitou rozhodně nikoliv kulhající v případě skupiny Lážo Plážo i plzeňské Alternativy, která sršela energií, byť vystoupila jen v tříčlenné sestavě. A bonbónek pro všechny na závěr – Sekvoj, muzikanti, kteří na Jizerské notě ještě nikdy nechyběli a kteří na letošním Setkání přátel mají velký podíl. Hraní a zpěv se následně posunul do dřevěné hospůdky, ve které poslední tóny doznívaly až v ranních hodinách.

Jizerská nota nikdy okázale svoje trampství nehlásala, přesto jedinečnou atmosférou, programem a setkáváním v hledišti vždy byla naprosto jednoznačně trampská. Její výjimečnost navíc potvrzovala dramaturgická odvaha Pavla Déčka Vinkláta nebát se na trampské pódium postavit kapely, které žánrově míří i jinam. Který z trampských festivalů, na nichž hlasují diváci, se může v historii pochlubit tím, že několikrát zvítězila kapela jako je třeba Bezefšeho? Přejme si, aby pauza byla opravdu jen roční a abychom se 26. září příštího roku mohli na Jizerské notě setkat.

 

Fotografie z akce od Franty Bureše najdete zde

 

 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib