gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.07.2016 Folkové Blatiny pro celé rodiny (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
Malofestival Folkové Blatiny, jehož 6. ročník proběhl 16. července v malé vesničce Šebáňovice nedaleko Vrchotových Janovic na Sedlčansku, jsem navštívila po dvouleté přestávce potřetí. Odlišuje se od festivalů, které znám, nejméně dvěma prioritami. Prostředí i program cílí na návštěvníky s dětmi, i pejskové sem mají vstup povolen, a je to jediná příležitost uslyšet duo Nestíháme - Jana Řepku a Petra Ovsenáka. Hrají jen jednou v roce a právě a pouze na Folkových Blatinách. Malofestival pořádají na zahradě svého domu malostatkář Matouš Horák a jeho žena Martina, veterinární lékařka.
Folkové Blatiny pro celé rodiny
Folkové Blatiny pro celé rodiny
Foto: Renata Králová
Pod ovocnými stromy trávník pro diváky, zastřešené, polenovým dřevem obložené pódium pro účinkující, houpačky a prolézačka pro malé návštěvníky, Stánek na levnou krásu s občerstvením pro všechny ... to jsou kulisy malofestivalového „amfíku“.
Horákovi, kromě hospodaření v souladu s přírodou, se starají také o zvířata, která by patrně skončila v „salámu“ nebo byla jinak utracena. Každé z nich má svůj příběh, který Matouš poutavě i s humorem návštěvníkům předkládal při předfestivalové prohlídce malostatku. Procházka po přilehlých kvetoucích pastvinách nabízela pohlednicové výhledy na kopcovitou sedlčanskou krajinu.
V 16:16 už jsme byli všichni zpět v zahradě, zvukař Daniel Járka byl připraven a hudební část festivalu mohla začít. Stalo se tradicí, že Nestíháme v šebáňovické hymně Umělců víc do Šebáňovic představují účinkující, zvukaře, pořadatele i program aktuálního ročníku. Kdo byl na programu letos, si poslechněte zde:
V hymně nějak zapomněli, že zahájí Jan Řepka. Honza přeložil a natočil písně švýcarského písničkáře Maniho Mattera. Krátké písničky o zdánlivě obyčejných věcech, jazykově a obsahově bohaté, vypointované, zábavné i k zamyšlení. Mani Matter zpíval své písně v „berndeutch“, tedy v dialektu švýcarské němčiny, a tomu bychom s jistotou nerozuměli. A tak děkujme Honzovi za výstižné překlady do češtiny. Několik z nich zahrál, např. Těm, co je dobře, Zábrany nebo Rozjímání o sendviči, titulní píseň alba, které vyjde na podzim a křest bude mít v listopadu v Praze na Hlavním nádraží. Více se jistě brzy dozvíme.
Projížďka po pastvinách
Projížďka po pastvinách
Foto: Renata Králová
Pravidelnou součástí programu malofestivalu jsou verše. Vysokou laťku nastavil již v prvním ročníku táborský básník Lumír Slabý (byl opět mezi diváky). Letos hudební program prokládal svými básněmi Jan Kovanda. Verše to prý byly pěkné, ale zde se musím básníkovi i P.T. čtenářstvu omluvit. Silně deformovaná svou profesí logopeda jsem se nesoustředila na obsah pro autorovy vady výslovnosti.
Po hodinové přestávce, kdy Matouš v postoji římského vozataje se zapřaženým volkem Bolkem do sedačkového valníčku povozil rodiny s dětmi po okolí, a tažný kůň “Netáhlo“ Pastora, vedený Martinou, nosil na svém hřbetě dětské žokeje, hudební program festivalu pokračoval.
Písničkář Jan Žebrakovský z Větrova se nám svěřil: „Smutný písničky mi jdou. Veselý mi nejdou.“ A tak jsme vyslechli několik po sobě jdoucích písní smutných, v nich se to občas zablýsklo neotřelým rýmem. Ale smutek mě nepřepadl, spíš jsem konstatovala jistou jednotvárnost v tempu i projevu.
Horana
Horana
Foto: Renata Králová
Slyšet na festivalu v Česku písničkáře ze Slovenska, to je velká vzácnost. Další výjimečnost letošních Folkových Blatin. Horana a syn přijeli z malé dědinky ve středním Slovensku. Vlastně dva synové – Janko (kytara, korýtkové husle, mandola) a jako host mladší Števík (buben, „hrkadlo“) doprovázeli matku v jejích autorských písních. Už stylizované oblečení a historické nástroje (korýtková basa, fujara, píšťaly) napovídaly, že Horana ve své tvorbě vychází z folklorních tradic kraje, kde žije. Stejně jako kdysi neznámí autoři lidových písní i ona umí sdělit příběh, pocit i vlastní názor na naši současnost. A navíc, Horana mluví a zpívá libozvučnou krásnou slovenštinou. Nebylo to střední Slovensko, jehož řeč se stala základem pro Bernolákovu spisovnou slovenštinu? Horana a synové si diváky zcela získali.
Nestíháme - Petr Ovsenák a Jan Řepka
Nestíháme - Petr Ovsenák a Jan Řepka
Foto: Renata Králová
„Dva hlasy a dvě kytary“, tak zněla stručná charakteristika Nestíháme až do roku 2009, než se cesty Jana a Petra rozešly jinými směry. Do té doby dvojice patřila autorsky a interpretačně k tomu nejlepšímu, co mladá folková scéna nabízela. Díky Matoušovi Horákovi se nám duo alespoň jednou v roce připomíná. Opět jsme poslouchali dva hlasy, které k sobě svou barvou tolik ladí v písničkách známých z nahrávek, ale i v písních, které často nehrávali. Jednou z nich koncert zahájili - písní Buď mou (Be Mine) od R.E.M v Honzově překladu z roku 2003. Autorskou píseň Země z roku 2002 jsem slyšela asi poprvé a nová pro mě byla i jedna z Honzových posledních, kterou pro Nestíháme napsal, začínající slovy: „Neměl bych to říkat, ale trochu se bojím...“, kterou prý hráli asi jen třikrát. Honza s kytarou a foukací harmonikou, Petr s concertinou a svou novou starou jazzovou kytarou (s historií sahající až k Redutě a Semaforu 60. let) nás svými písněmi provázeli až do setmění. Přídavky - autorskou Malostranskou a Z bříz padá stín (Leaves That Are Green od Paula Simona) v Honzově překladu se s námi rozloučili. Budem je postrádat, ne však nadlouho... Za rok na Folkových Blatinách Nestíháme uslyšíme zase.
I vy můžete být u toho. Ovšem na Malostatek Blatiny za Horákovými i jejich zvířaty se můžete vydat kdykoliv. A zároveň se pokocháte pohledem na okolní krajinu, kterou máte ze šebáňovické malé „střechy světa“ jako na dlani.
Jan Řepka: www.janrepka.cz

Sdílet na...
Kam dál?

» Čistý byl svět. Co se změnilo? (Miloš Keller)

» Rodinné Folkové Blatiny (Džexna)

» Bájsykl Band: Na té naší jízdě vládne dobré klima... (Džexna)

» První videoklip Jana Řepky: Na cestě (FOLKtime.cz)

» Sobota plná překvapení (Tomáš Pohl)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Cimbura  - ODKAZ, KTERÝ V ČLÁNKU POSTRÁDÁM...   |78.102.57.xxx |24.07.2016 21:24:32
Hezký článek, vypovídající svědectví. Děkuji, Džexno!
Jen odkaz na duo nestíháme mi u něj chybí, takže si dovoluji doplnit: http://bandzone.cz/nestihame.
Džexna   |Manager |01.08.2016 17:54:32
Díky, Cimburo, na bandzone jsem nevzpomněla. Odkaz v článku doplněn.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib