gototop
03.05.2017 Žalman & spol. na Musilce aneb zpráva o zastávce cestujícího muže v Brně (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže
Týden po slavném hokejovém finále bylo Brno svědkem další skvělé události, tentokráte ale byla zábava z jiného soudku. Na Musilce, což je akronym pro KC OMEGA, vystoupilo počtem i zabezpečením proti hokejovým týmům těleso malé, leč velmi výkonné. Na pódiu se divákům představil čerstvý jedenasedmdesátník Pavel Lohonka Žalman s další variantou svého Spol-u.
Žalman & Spol. v nové sestavě
Žalman & Spol. v nové sestavě
foto: Vladimír Béďa Halm
Na pozici kytarového mága v sestavě vystřídal Pavla Zajdu Malinu Petr Haf Havrda a zdatně podpořil stabilní kádr svými kytarovými kouzly. Folkově-trampské publikum si užilo nejen dobou ověřených hitů, ale i novinek. Žalmanovi to stále píše a skládá a díky výborným muzikantům s hudebními nápady je výsledkem výborný sound pod inteligentními texty. A přesto je v jeho písních ta tolik důležitá přitažlivost, která je magnetem, přitahujícím uši diváků.
Během téměř dvouhodinové hudební seance došlo i na lidovky z jižních Čech, které jsou důležitou částí hudební cesty Žalmana a jeho působení ve skupině Minnesengři. Přišla k nám i múza a chvála vína z moravských sklepů už byla jen doplňkem v pestré paletě stylů.
Míša Hálková
Míša Hálková
foto: Vladimír Béďa Halm
Brněnské publikum osvědčilo svou zpěvnost nejen při zpěvu již klasické písně "Kdyby tady byla taková panenka, která by mne chtěla“, ale mnozí si pobrukovali i při dalších písních. Zbylo místo i pro skotskou reminiscenci a pro filozoficko-matematickou úlohu o Archimedovi a želvě v podání Petra Novotného, který je souputníkem Pavla Lohonky Žalmana v jeho kapelách již dvacetčtyři let.
Nezbývá než poděkovat dramaturgii KC OMEGA za dobrý výběr, protože pohled do kalendáře svědčí o velké podpoře dobré muziky a skvělých interpretů ze žánru folku, country i toho, co nese nálepku „výborná hudba“. Rozhodně bylo středeční vystoupení party kolem Žalmana jedním ze skvostů letošní sezóny hudebních akcí v Brně i okolí.
A závěrem mi nedá než ocitovat povzdech Jury Pavlici na loňském festivalu Žalmanův folkový Kyjov, kde lehce závistivě k tehdy poměrně čerstvému sedmdesátníku Žalmanovi poznamenal, že „je starší než já, ale vypadá jako můj mladší brácha“
Možná v tom mladistvém životním náboji je zakleto Žalmanovo kouzlo, které se projevuje v nových písních a svěžím projevu. Takže – dlouhou cestu, cestující muži!
Žalman & Spol., 26. dubna 2017, Brno, Na Musilce - KC OMEGA
Fotogalerie na Rajčeti na odkazu ZDE.

Sdílet na...
Kam dál?

» Soutěž k narozeninám Pavla Žalmana Lohonky (Džexna)

» Folk Team na Staré radnici v Brně (Vladimír Béďa Halm)

» Poletíme? oslaví novou desku dvojitým křtem na Flédě (FOLKtime.cz)

» Žalman & Spol. - Všechno je teď (Ivan Kurtev)

» Ponk pokřtí své nové album Diedina v Praze a v Brně (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib