gototop
07.06.2017 Spirituál kvintet i s hosty v aréně: 80 let Jiřího Tichoty (Tomáš Hrubý)    Tisk
Povídačky
Kdybych učil mladé adepty, jak co nejlépe napsat reportáž do FOLKtimu (už jsem to, mimochodem, nabízel), určitě bych zmínil, že to, co mimo jiné odlišuje slušnou reportáž od slušné školní slohové práce, je její začátek. Že nemusí psát, kdy a kde si všimli, že koncert bude, jak se na něj strašně těšili, komu všemu to řekli, ani jakým autobusovým spojem se tam vydali. Že je nejlepší začít tak nějak zprostředka. Něčím nečekaným. No vidíte, a teď se tomu zcela zpronevěřím.
Spirituál kvintet
Spirituál kvintet
zdroj: Ságl Production
Jel jsem tramvají číslo 6, ulicí Partyzánskou do Tipsport areny (pro pamětníky: do Sportovní haly), na koncert skupiny Spirituál kvintet, kterou vede Jiří Tichota, kterému bylo v  dubnu 80 let. A pod železničním BlackManWhiteGirlLovepornmobileviaduktem tramvaj zastavila a po delší době bezmocného stání v předlouhé koloně aut a tramvají otevřela dveře a my jsme se vyhrnuli ven. Chápejte – ven, mimo zastávku. Připadal jsem si jak zamlada: zrovna nedávno jsem vyslechl dialog řidiče s cestujícím, že mu podle předpisů nemůže otevřít dveře mimo zastávku, a ne a ne a ne. Ne, neměl jsem radost proto, že je to jak zamlada, ale že shluk posluchačů mířících na folkovou arénu je tak mocný, že zastavuje a otvírá tramvaje. Jak říká několik mých nejmenovaných kolegů – chce to jen hrát a hrát. Stačilo trošku počkat, než Prvnímu z  folkařů bude 80 let – a hned ovládáme dopravu… minimálně na Praze 7.
Jiří Tichota
Jiří Tichota
zdroj: Ságl Production
Tramvaj se sice poměrně brzy – jak jsem si stačil všimnout - rozjela, ale velikost sešlosti příznivců Spirituál kvintetu ve Sportovní hale výše naznačenou mimořádnost potvrzovala. Mohlo tam být lidí… dejme tomu, odhadem, tolik, jako kdybychom sečetli pět po sobě jdoucích Luceren, kde se před rokem a půl slavilo 55 let Spirituál kvintetu. Porovnání s  touto akcí se nevyhnu, už jsem slyšel porovnávat i některé členy Spirituál kvintetu. Takže: návštěvníků – ještě jednou – srovnatelně, to, že se slaví, jasně viselo ve vzduchu na obou akcích, dobrá třetina písní byla shodných (na tom se ale podílel i Hradišťan), což znamená, že celé řady opravdu velkých pecek se diváci dočkali. A také promítání fotek nad pódiem potěšilo stejně jako v  Lucerně, i když snímků bylo míň a nejčastěji to byly trefně umístěné fórky.
Všechno ostatní bylo jinak. Atmosféra akce: už kvůli tomu díky, že oslavenec místo další Lucerny dopřál sobě i nám halu. (A taky za zásluhy o žánr: beze všech srandiček z  úvodu – folk občas potřebuje zažít, že všechno velké neskončilo Lochotínem a Strahovem.) A účinkující: Spirituál kvintet se sešel „pouze“ v  současné sestavě (tedy Jiří Tichota, Dušan Vančura, Zdena Tichotová, Jiří Cerha, Jiří Holoubek, Veronika Součková a Pavel Peroutka), bez exčlenů, zato s  vyšším počtem hostů (Marek Eben, Robert Křesťan & Druhá tráva, Wabi Daněk, Nezmaři, Jiří Pavlica & Hradišťan). A došlo i k  tomu, co se proslýchalo, tedy k  různým prolínačkám, skoro každý ze jmenovaných hostů si zazpíval se Spirituál kvintetem, což byly samozřejmě ty největší perly večera. Mimořádně mě z  této sorty písní oslovila Růžička, kterou zpíval Marek Eben, nebo Pocestný v podání Wabiho Daňka. A úplně nejvíc Podzimní, písnička z  prvního alba Písničky z roku raz dva, kterou jsem naživo asi ještě nikdy neslyšel a na kterou přišli na pódium jen dva interpreti: Jiří Pavlica zpíval a Jiří Tichota hrál na kytaru.
Jiří Pavlica
Jiří Pavlica
zdroj: Ságl Production
Ale byla i další setkání, i mimo Spirituál kvintet: Marek Eben a Robert Křesťan spolu za doprovodu Druhé trávy zpívali Ještě není tma, přenádherně. Byly i další momenty, které na deskách nenajdete: samozřejmě básnička Františka Novotného, dávného spolupracovníka SQ, na slova zadaná publikem. Nebo z  publika oslavencem vyvolaná (a jako host tudíž předem neuváděná) Dagmar Pecková, která za doprovodu Spirituál kvintetu zazpívala Habaneru z Carmen. Nebo Nezmaři, kteří k  spirituálovské V dobrým i zlým přidali vlastní sloku „Dneska slaví Jirka Tichota/osmý křížek svého života/vlajkosláva už se třepotá/a my slavíme s  ním“. Užili jsme si nejklasičtější klasiky typu Žízeň, Batalión, Zelený pláně, jen mimořádně dávané Jednou budem dál nebo všemi účinkujícími jako přídavek zpívaných Mlýnů. Ale zrovna tak mě potěšil značně bluesově udělaný The House of the Rising Sun – jen hlas Zdenky Tichotové a kontrabas Páji Peroutky (slyšel jsem asi poprvé) a Vteřiny Jiřího Cerhy - jen jeho a capella hlas - což je věc spíše jeho než Spirituál kvintetu a k slyšení je výjimečně.
Marek Eben, Robert Křesťan & Druhá tráva
Marek Eben, Robert Křesťan & Druhá tráva
zdroj: Ságl Production
Co se týče hostů, Hradišťan tentokrát hrál Vstávej v zajímavém, až skoro exhibičním provedení a nezmaří Růže měla tak krásný trojhlas, až jsem málem nevěřil tomu, že tam kdysi byl čtyřhlas a že jsem pak psal o tom, že mi chybí. Ale úplně nejsilnější od hostů byla podle mého Telegrafní cesta Druhé trávy; chci věřit, že si ji oslavenec přímo objednal.
Protože se na oslavě narozenin gratuluje a gratuluje a všichni se asi báli, aby jim to neztuhlo v  mramor, ve vzduchu se neustále vznášela šprťouchlátka, narážky, mystifikace, fórky, shazování, kohoutění a diváci se královsky bavili. Na špici tohoto úsilí byli samozřejmě Nezmaři, kteří v gratulačním proslovu předstírali, že přijeli oslavit 61. narozeniny Jima Drengubáka (skutečně je ten den měl!). Výbornou historkou potěšil Marek Eben – jak se seznámil s Jirkou Tichotou, který měl nohy v šuplíku svého psacího stolu, aneb o akademikovi mezi trampy a pohodáři mezi muzikology.
Nezmaři, Wabi Daněk
Nezmaři, Wabi Daněk
zdroj: Ságl Production
Za normálních okolností bych jmenovitě uvedl, že jeden kytarista se několikrát ubrnkl a jeden zpěvák neuměl text. Ale protože se jednalo o nádherný mimořádný večer, již podruhé se zpronevěřím zásadám dobrého reportéra a záležitost mlčky pominu.
Celá ta krása trvala 4 hodiny a pozor – hrálo se bez přestávky! A to jsem měl ještě pocit, že to velmi rychle uteklo. Kolik písní na takto rozprostřené ploše zaznělo, spatříte níže. Mám-li pochválit ještě jednu věc: už dlouho jsem nedržel v ruce tak skvělou „účelovou publikaci“, jako je brožurka 80 Jiřího Tichoty, obsahující leccos, ale hlavně úžasné oslavencovy články, kterou jsem dostal při vstupu do haly (doufám, že ji dostali všichni účastníci). Mňam!
Jiří Tichota s Dagmar Peckovou
Jiří Tichota s Dagmar Peckovou
zdroj: Ságl Production
Vás, moji milí čtenáři, jistě nemusím poučovat, kdo že to je Jiří Tichota. Ale přece jen, závěrem. Muž, který tím, že v roce 1960 spoluzaložil Spirituál kvartet, položil i základy českého folku. Který kromě vlastní tvorby pomáhal žánru v  roli mentora – například jako dlouholetý člen i předseda poroty národního kola Porty v jejích nejslavnějších časech. Který dokázal své vděčné posluchače sytit kovbojskými písničkami, spirituály a gospely, renesanční tvorbou, obrozeneckými písněmi, moravskými lidovkami a lecčím dalším, co špičkově upravil a otextoval. Který vedl kapelu, jež nám dlouhá léta dávala sílu vydržet. Která nám, potom, co jsme vydrželi, dávala radost ze skvělé muziky. Který je mimochodem i skvělým interpretem loutnové a staré kytarové hudby, muzikologem a vášnivým lovcem motýlů.
Poté, co porovnám číslici dominující tomuto článku i večeru, o kterém vypráví, a činorodého oslavence, nezbývá, než parafrázovat Slávka Janouška: tolik, kolik dnes je Jiřímu Tichotovi, dřív bylo starým lidem. Ta energie je skvělá a já přeji Jirkovi – ale taky nám – aby mu dlouho vydržela. Všechno nejlepší!
80 let Jiřího Tichoty: Spirituál kvintet a hosté – Marek Eben, Robert Křesťan & Druhá tráva, Wabi Daněk, Nezmaři a Hradišťan, 27. května 2017, Praha, Tipsport arena.
Playlist:
Spirituál kvintet i s hosty v aréně: 80 let Jiřího Tichoty
Spirituál kvintet i s hosty v aréně: 80 let Jiřího Tichoty
zdroj: Ságl Production
1) Spirituál kvintet: Za svou pravdou stát
2) Spirituál kvintet: Svět s  náma houpá
3) Spirituál kvintet: Do ráje nevede most
4) Spirituál kvintet: Babylónská věž
5) Spirituál kvintet: Čočoloza
6) Spirituál kvintet: Zahrady v  Moorlough Shore
7) Spirituál kvintet: Za všechno může lhaní
8) Marek Eben a Spirituál kvintet: Růžička
9) Marek Eben a Robert Křesťan & Druhá tráva: Ještě není tma
10) Robert Křesťan & Druhá tráva: Telegrafní cesta
11) Spirituál kvintet s  Lubošem Malinou: Už nechci se vdát
12) Robert Křesťan a Spirituál kvintet: Starý příběh
13) Wabi Daněk a Spirituál kvintet: Pocestný
14) Wabi Daněk: Píseň, co mě učil listopad
15) Wabi Daněk: Vožralej Skot
16) Wabi Daněk: Rosa na kolejích
17) Wabi Daněk: Outsider waltz
18) Nezmaři: Kladivo
19) Nezmaři: Musíš jít dál
20) Nezmaři: Kdo si zpívá
21) Nezmaři: V  dobrým i zlým
22) Nezmaři: Růže
23) Hradišťan: Láska
24) Hradišťan: Nechvátej osude
25) Hradišťan: Rozpomínání
26) Hradišťan: Krátký popis léta
27) Hradišťan: Modlitba za vodu
28) Hradišťan: Vstávej
29) Jiří Pavlica a Jiří Tichota: Podzimní
30) Alice Holubová a Spirituál kvintet: Jméno zná i král
31) Spirituál kvintet: Zelené pláně
32) Spirituál kvintet: Žízeň
33) Spirituál kvintet: Batalión
34) Spirituál kvintet: Širý proud
35) Spirituál kvintet: Beránek a vlk
36) Spirituál kvintet: The House of the Rising Sun
37) Spirituál kvintet: Will the Circle Be Unbroken
38) Spirituál kvintet: No More Auction Block
39) Spirituál kvintet: Řeky babylonské
40) Spirituál kvintet: Vteřiny
41) Dagmar Pecková a Spirituál kvintet: Habanera z  opery Carmen Georgese Bizeta
42) Spirituál kvintet: Ukolébavka
43) Spirituál kvintet a všichni přítomní účinkující: Jednou budem dál
Přídavek - Spirituál kvintet a všichni přítomní účinkující: Mlýny

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Krtek   |88.208.127.xxx |07.06.2017 08:12:09
Díky, díky, díky. Za recenzi autorovi - viděl jsem to (a dalších osm tisíc lidí) úplně stejně.
A díky organizátorům za uskutečnění koncertu.
A díky interpretům za tu nádhernou hudbu.
Svět je zase o něco snesitelnější a krásnější.
Ludmila  - Byla to nádhera!   |213.168.179.xxx |07.06.2017 10:18:48
Tak tohle je reportáž přímo ukázková, je tam vše, i osobní dojem. Je pravdivá a navzdory osobním pocitům i objektivní. Celý koncert byl .. myslím, že všechny superlativy už byly řečeny. Tak snad jen jediná výtka - byly prodány lístky i do míst, odkud nebylo vidět na pódium. To je věc organizátorů ale já jsem viděla jen fotky hodně z boku a účinkující jen když nastupovali na pódium ze zákulisí. Ale byl to KONCERT a jsem moc ráda, že jsem byla při tom. Tak příští rok na další 80 .. a znovu plná hala!
Irča  - Dík, dík, dík   |94.113.145.xxx |07.06.2017 13:18:29
Děkuji ještě jednou za naprosto úchvatný zážitek na koncertě a za krásný článek, ze kterého je zřejmé, že autor pan Tomáš Holý byl na koncertě dobrovolně (četla jsem i jiné články a z jednoho crčelo,že tam autor byl snad z donucení).
Těším se na další koncerty!
A všem hodně zdraví a štěstí.
Irča
Tomáš Hrubý   |Manager |07.06.2017 22:37:32
Naštěstí jsem stále ještě poměrně vlasatý...
A děkuji za milá slova.
-toh-

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib