gototop
25.08.2017 Folk Team na Staré radnici v Brně (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže
Pavel Kopřiva
Pavel Kopřiva
foto: autor
Brněnské Léto v centru mělo ve středu 16. srpna pokračování na nádvoří Staré radnice v Brně koncertem brněnského Folk Teamu.
Úvodní skladba Odcházím z domova s textem Josefa Kainara připomněla nejen sté výročí narození významného básníka, ale také fakt, že tradice zhudebňování díla nejen tuzemských básníků má v Brně hluboké kořeny. A právě Folk Team je významnou součástí brněnské folkové scény, která se této oblasti systematicky věnuje. V letošním roce bylo více poct tomuto významnému členu „skupiny 42“, kterou tvořili další básníci, mimo jiné Ivan Blatný, Jiří Kolář, i sochaři, malíři (například Kamil Lhoták) a fotografové (Miroslav Hák). Rozhodně poetika textů Folk Teamu má své kořeny nejen v osobních prožitcích, ale zcela jistě ji ovlivnily i podobné zdroje, jako je dílo Josefa Kainara.
Hlavní zpěváci Roman Venclovský a Ivan Huvar
Hlavní zpěváci Roman Venclovský a Ivan Huvar
foto: autor
Nádvoří Staré radnice je místem, které již dlouho provází letní kulturní dění a vytváří pohodu pro účinkující i pro diváky. A do toho podnětného prostředí zapadly jak výrazné folk-rockové kousky z repertoáru (V brněnským Bronxu, Dálnice…), tak i poetické písně k rozjímání nebo vdávání a ženění, což vše může doprovázet například Skála. Návrat Romana Venclovského, který spolu s Pavlem Kopřivou začínal před více než čtyřiceti lety hudební cestu, znamenal výrazné posílení i pohybové složky vystoupení, což je vzhledem k jeho vynucené zdravotní pauze obdivuhodné.
Folk Team
Folk Team
foto: autor
Takže si posluchači i posluchačky užili charismatického projevu obou hlavních sólových zpěváků i jejich hry na kytary a další hudební přístroje. Změna v rytmické sekci oproti standardnímu obsazení byla vynucena zaneprázdněním standardních hráčů, ale hostující hráč na basovku Dalibor Dunovský a za bicími Pavel Bříza velmi dobře doplnili stabilní obsazení. Své brňáky tedy Folk Team rozhodně nezklamal a mnohdy byl jistě koncert jen začátkem hezkého konce dne.
 
Brněnský drak se ve svém průjezdu letos rozhodně kulturně nenudí a jistě se bude těšit na další léto.

Sdílet na...
Kam dál?

» Poletíme? oslaví novou desku dvojitým křtem na Flédě (FOLKtime.cz)

» Klíč slavil na Musilce 35 let (Vladimír Béďa Halm)

» Epydemye jiskřila na Musilce (Vladimír Béďa Halm)

» Pernštejnská fortuna den druhý – Stráníci & Mirek Ošanec, Ivo Jahelka, Folk Team a déšť… (Jana Štěpánková)

» Folkové Chvojení 2013 – velké chvíle se známými i neznámými jmény (Jana Štěpánková)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib