gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.01.2018 Ježíškovo folkové Brnění popáté aneb Minifestiválek pro Človíčka (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže
Orlovna v Brně – Bosonohách se 26. prosince, tedy v druhý svátek Vánoční, stala dějištěm již pátého ročníku minifestiválku Ježíškovo folkové Brnění. Pořádající sdružení Človíček pod laskavou patronací Honzy Brože (Devítka) připravilo hudební parádu se zajímavou dramaturgií.
Úvod patřil „domácí“ skupině Metamorfóza, která publiku kromě cover-verzí folkových i folk-rockových hitů nabídla i vlastní tvorbu. Žánrový rozsah v jejich podání sahal od Pink Floyd až ke vzpomínce na Wabiho Daňka, který nás nedávno opustil.
Alband, vpravo Jaroslav Albert Kronek
Alband, vpravo Jaroslav Albert Kronek
foto: autor
Konferenciér večera Honza Brož pak vzpomínkou na svoje seznámení s brněnskou rockovou legendou, skupinou KERN, uvedl další hudební pecku – Kronkův Alband. Na svých rychlých člunech přispěchali s dravým bigbítem, hraným na akustické nástroje. Jejich tvorba patří již dlouho k tomu nejlepšímu, co se v rockovém žánru na brněnsku dá slyšet. Výběr z repertoáru Albandu už rozjel rockovou tečkou poslední letošní zastávku série Castle Tour 2017, pořádanou Pozdním Sběrem. Na Ježíškově folkovém Brnění uvedli diváky do varu a občas i do zpěvu svými skladbami, které textově patří ke špičkám rockového žánru. Při baladě Zbude ze mne půl bylo mrazení v zádech u mnohých viditelné. A na legendární KERN pánové z Albandu zdatně navazují. Celou hodinu i s přídavky, vytleskanými nadšeným publikem Alband zářil ve složení Jaroslav Albert Kronek (sólo zpěv a akustická kytara), Mirek „Mira“ Horňák (zpěv, akustická kytara), Libor Machata (zpěv, basová kytara) a Víťa Franěk (zpěv, bicí a rytmika), tentokrát bez klávesisty Zbyňka Petržely.
Jak po jejich vystoupení Honza Brož poznamenal – když rockeři vezmou do rukou akustické nástroje, vyjde z toho zase rock, ale když on, folkař, zkusí rock, vyjde z toho dechovka (ovšem jeho následující vystoupení s Devítkou tento bonmot rozhodně popřelo).
Žamboši - Jan Žamboch
Žamboši - Jan Žamboch
foto: autor
Další hodinku večera patřila scéna bosonožské orlovny Žambochům. Zdálo se, že to po rockovém nářezu bude těžká úloha, ale vlk se neztratí ani v poezii ani v rockovém houští. Vsetínské duo Jana a Stanislavy Žambochové, doplněné o Juru Nedavašku na bicí přeneslo posluchače do krajiny zvláštní poetiky s naléhavým obsahem, doprovázené Janovou kytarovou magií s modifikací elektronických krabiček a akordeonem Stáni. Držitelé několika Andělů zářili štěpánským večerem jako jasná vánoční hvězda a reminiscence na doby a osoby nedávné se setkaly se silným ohlasem vnímavého publika. Jan Žamboch se zapisuje do folkových dějin svou tvorbou již delší dobu a doufejme, že to přinese ještě mnoho kvalitními texty popsaných stránek.
Devítka- Honza Brož, Madla Klupková a Jindřiška Brožová
Devítka- Honza Brož, Madla Klupková a Jindřiška Brožová
foto: autor
Závěr minifestiválku patřil Devítce, která večer korunovala přívalem typicky „brožovských“ hitů, ale i skvělým provedením hudebních skvostů z jejich repertoáru.
Vervní podání folku s nádechy rockových tónů vyvrátilo výše zmíněný bonmot Honzy Brože (koneckonců jeho cover verze skladeb Dire Straits patří ke skvostům na naší hudební scéně) a Devítka sklízela zasloužené ovace diváků. Současné složení – Jan Brož (zpěv, kytary), Jindřiška Brožová (zpěv, perkuse, flétny a doprovodná slova), Markéta „Madla“ Klupková (zpěv, rytmika, flétna, akordeon), Jan „Klubajz“ Klupka (baskytara) a Ivan Šmejda (zpěv, klávesy, kytara) – diváky potěšilo přívalem toho nejlepšího, co naše současná folková scéna může nabídnout jak v textech, tak melodiích. Rozsah témat v textech Devítky je široký, ale vždycky je plný poetického ztvárnění běžných člověčích prožitků. Snad proto tak souzní s Človíčkem a jeho podporovateli. Po závěrečné skladbě, vyaplaudovaném přídavku, kterým byla skladba Duše v peří, byly určitě všechny přítomné duše v peří. Spokojení diváci si pak určitě užili i následný jamsession, který v přívětivých prostorách orlovny následoval.
Sdružení Človíček (blíže viz www.clovicekbrno.cz) v čase Vánoc pomohlo doplnit zásoby dobré nálady všem, kteří o to stáli a energii do časů příštích chtěli načerpat. S lehkostí Janem Žambochem připomenutá budoucnost osmičkového roku 2018 měla v sobě obavy z vývoje, který se v poslední době začíná prosazovat v různých podobách. Ale pokud zůstaneme pod vlivem poetického světa hvězd tohoto minifestivalu, máme slušnou šanci na přežití věcí budoucích.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib