gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.02.2018 Šedesátka brněnských pikerů (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže

Aneb opožděná zpráva o úžasné události

Na začátku byl bluegrassový absťák. Ale popořádku a bez emocí. Tedy - nejen v závěru roku, ale i na začátku letošního se zdá, že štěstí ve výběru akcí brněnskou Musilku neopouští… To se opět ukázalo 19. ledna 2017, kdy se na pódiu objevily legendy brněnské bluegrassové scény. Akce pod názvem Koncert významných brněnských pikerů – šedesátníků spojilo dohromady tři kapely, které měly ve svém středu osobnosti, jež postavily významné milníky žánru nejen na brněnsku. Loňský rok doplnil do jejich životopisu kulatou číslici 60, ale podobně, jako u jiného loňského jubilanta, Jirky Karase Poly, jde u všech jen o číslo. Oslavenci, kteří se sešli, byli Svatopluk „Svaťa“ Kotas (ex Poutníci..), Pavel „Páca“ Petržela (Trapeři, Vědro, Poutníci…) a Tomáš „Krab“ Buzek (Vědro, …).

Svaťa Kotas
Svaťa Kotas
foto: autor
Hudební pamětníci zcela naplnili sál Musilky a určitě se jim v průběhu večera z paměti vynořovaly úžasné chvíle z hudební cesty uvedených pánů po prknech našich i zahraničních scén. A je na co vzpomínat – muzikantské dráhy Svati Kotase s Pácou Petrželou se spolu s Robertem Křesťanem protnuli ve slavné sestavě Poutníků, kde navázali na svoje bluegrassové počátky newgrassovou multižánrovostí. Ještě dávnějším milníkem byly dřevní doby brněnského bluegrassu, kde kromě již v té době slavných Hráčů razantně nastoupila generace dnešních šedesátníků, tedy skupina Trapeři otců zakladatelů Roberta Křesťana a Pavla Petržely. I když se s odstupem času vzhledem k tehdejšímu věku obou protagonistů zdá, že není označení „otec zakladatel“ úplně na místě. Vzpomínání určitě obsahovalo i připomenutí další sestavy, píšící bluegrassovou hudební historii, tedy skupiny Vědro, které vedl Petr „Pedro“ Surý. Další z oslavenců, Tomáš "Krab" Buzek byl svou skvělou foukací harmonikou brněnskou verzí Charlie McCoye (aniž bychom v těch dřevních dobách tušili, že bude Charlie tak skvělým parťákem našich muzikantů) a svým zpěvem a posléze i hrou na dobro zdobil další slavné muzikantské sestavy.
Svaťa Kotas Band
Svaťa Kotas Band
foto: autor
Večer zahájil Luděk Savana Urbánek v roli komentátora s přispěním nejmladší bluegrassové generace, zatím ovšem nošené na rukou. Uvedl na prkna, svět znamenající, kapelu Svaťa Kotas Band, která po obnově činnosti v roce 2016 pokračuje v interpretaci hudebních nápadů Svaťových. Zdatně mu sekunduje svou tvorbou Tomáš Vojtek a sestavu dále doplňují Jana Vojtková svým vitálně křehkým zpěvem a hrou na mandolínu, Vladimír Vašek s kontrabasem a Michal Nežerka na dobro. A samozřejmě Svaťa Kotas a jeho precizní až profesorská hra na pětistrunné banjo. Jeho melodie vždy vyžadovaly velkou dávku virtuozity a zde si přítomní s dobrou pamětí připomněli jeho banjové vyhrávky z dob Poutníků v nejsilnějším obsazení, kdy byly některé nástroje zdvojeny a umocňovaly hudební nápady autorů z jejich řad. Současné složení Svaťa Kotas Bandu je ozdobou domácí country scény.
Sakrapes
Sakrapes
foto: autor
Po krátké technické pause, vzrostl počet nejmladších pikerů, které spolu se Savanou uvedli další seskupení – klasicky bluegrassový Sakrapes. Legendy brněnského bluegrassu, prošlé sestavami, které psaly historii žánru u nás – namátkou lze jmenovat Vědro, Smutňáky, Uhlák, Trapery, Konečnou stanici, Classic Bourbon Sextet, Eben a opět již zmíněné Poutniky. Současnou pětičlennou sestavu tvoří Vlastimil „Vlastík“ Smutný (zpěv, dobro), Pavel Petržela (zpěv, mandolína), Jirka Skryja (zpěv, kytara a kazič věkového průměru), Václav Vacek (pětistrunné banjo) a Vítězslav Zeman (basa). Jejich exceletní podání jak skladeb z vlastní autorské dílny tak i klasických hitů žánru zdárně posunulo večer v duchu žánrově rozjařené nálady. Vlastík Smutný svým typickým, žánrově čistým vokálem, připomněl ve skladbě Fraulein s textem svého bratra Miloše Smutného dávnou éru sestavy Smutňáci, která patřila do hvězdného nebe brněnské country a bluegrass scény let sedmdesátých a osmdesátých. Heslo „bluegrass před námi i po nás“ (zároveň titul jejich CD) bylo stoprocentně naplněno – a můj bluegrass-absťák zahnán.
Pavel Petržela, Tomáš Buzek a Robert Křesťan
Pavel Petržela, Tomáš Buzek a Robert Křesťan
foto: autor
Díky vybičovanému úsilí zúčastněných na přípravě nového CD Sakrapes Navěky a den bylo možno program projiskřit vybranou konverzací aktérů křtu. Křtění se ujal Robert Křesťan jako nejpovolanější osoba nejen podle jména a ke křtu kromě CD přidal i svého dlouholetého parťáka Pácu.
Savanovi odešli nejmladší pikeři do postýlek a kočárků, což mu ovšem nemohlo zabránit v uvedení posledního aktéra večera – kapely Trapeři. Tady došlo k další hvězdné koncentraci a je s podivem, že ještě na nočním nebi nebliká nad Brnem kromě sedmikrásek i souhvězdí countrymanů. Sestava Traperů přináší hloubky i poetičnost textů Roberta „Šlacha“ Křesťana jak nad melodiemi, které jsou hitovkami v žánru, tak skvěle souzní s autorskými melodiemi. Robert - na rozdíl od původní sestavy svěřil banjové party Luboši Malinovi (který ten věkový průměr bardům též snižuje) a chopil se kytary, kterou doprovází svůj nezaměnitelný zpěv. Pavel „Páca“ Petržela kromě mandolíny přidává i podíl na zpěvních partech, stejně jako Tomáš „Krab“ Buzek, který k tomu přidává foukací harmoniku a dobro. Basovou linku s přehledem a skrytým entuziasmem vede další country veterán Petr „Pedro“ Surý.
Trapeři
Trapeři
foto: autor
Aktuální sestava Traperů je jako blended whisky složená z těch nejlepších vyzrálých, protože dlouho zrajících složek a master blender Robert zkušeně míchá vynikající nápoj. Jako mnohokrát mne při poslechu Robertových textů z dob počátků Traperů k úžasu přivádí jejich hloubka a zralost zobrazovaných dějů. Tady někde jsou zřejmě kořeny současných mistrovských opusů, které tvoří současný repertoár  Druhé Trávy. Výsledkem všech ingrediencí je radostné souznění, které přineslo skvělý zážitek pro všechny, kteří ten páteční večer na Musilce byli.
No a ten v úvodu zmíněný absťák – předloni, tedy v závěru roku 2016, byly mé bluegrassové chutě bohatě uspokojeny několika koncerty (a bonusem bylo skvělé cukroví od Petrželů jako poděkování za fotky). Letos jsem trochu strádal – nemyslím sladkosti. Musím hubnout, ale kulturně nikoliv. A výše popsaná hudební událost mne skvěle odměnila.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib