gototop
07.06.2018 Blízká setkání hudebního druhu aneb Robert Křesťan a Druhá tráva s Michalem Pavlíčkem (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže
Byl to nářez, milostivá. To když se potkali excelentní muzikanti na brněnské Musilce, tedy v Kulturním středisku OMEGA, tuto poslední květnovou středu. Začalo to napětím, které buduje pravidelný otvírák koncertů Druhé trávy, Ossian
A pak už jízda pokračovala dalšími skvělými kousky, které tvoří diamantovou korunu repertoáru Druhé trávy. Namátkou Každé zrnko písku, Ještě jedno kafe nebo Marcipán z Toleda. Písňové drahokamy doplnily instrumentální kreace, kde se nenápadně brilantním sólem uvedl nový muž v kapele, kytarista Radek Hlávka.
Na výlet do jazzového světa zavedla posluchače sestava, která byla základem studiového CD projektu Fragile Bliss a to Tomáš Liška, Luboš Malina a klavírista Michal Nejtek. Jejich Cestou k jaru se zasněně vydalo nejedno jazzem poznamenané srdce.
Michal, Pavlíček, Luboš Novotný a Robert Křesťan
Michal, Pavlíček, Luboš Novotný a Robert Křesťan
foto: autor
Závěr koncertu obvykle signalizuje Telegraph Road, ale tentokrát znamenala přechod k dalšímu drahému kameni do pomyslné koruny hudebních králů. Na scénu přišel Michal Pavlíček a se svými kytarovými kouzly rozehrál novou hru s vysokými sázkami. Radostné očekávání publika bylo mnohokráte překonáno ať už brilantními sóly hvězdných muzikantů, která se proplétala a zářila jako ohňostroj na jasném nebi, tak pojetím aranží „klasických“ hitů Druhé trávy jako je Dívka ze severu nebo Ještě není tma. Instrumentálka Honička ze stejnojmenného CD Michala Pavlíčka dala vyniknout brilantním instrumentalistům a jejich party v ní byly jedním ze skvostů večera. Robert Křesťan překvapil svým pojetím písně Hurt z repertoáru Johnnyho Cashe a doplnil nový rozměr této nádherné skladbě svým typicky nervním pojetím, plným hlubokých významů. Snad je to předzvěstí dalšího alba skvostů jako byly Dylanovky, nebo právě písně z repertoáru Johnnyho Cashe.
Mimochodem – letos je to čtyřicet let od první návštěvy Johnnyho Cashe u nás. A malé připomenutí první návštěvy jiného hudebního velikána, Tonyho Trischky, ještě v Československu na Portě 1988, nebylo od věci, protože bylo Robertovou připomínkou působení Michala Pavlíčka v Pražském výběru, jehož deska se stala darem Tonymu.
Michal Pavlíček
Michal Pavlíček
foto: autor
A opět zde bylo prolnutí paralelních hudebních světů, které mají společného jmenovatele a to špičkovou kvalitu a nádherné hudební nápady spolu s invencí textového obsahu. Přechod mezi těmito světy vytvářel hudební sci-fi krajinu, kde si posluchač vybere svoje obrazy a dotvoří svůj vlastní svět. Vynikající kombinace nápadů skvělých instrumentalistů ve skvostných melodiích, ať již z repertoáru Druhé trávy nebo Michala Pavlíčka uváděly publikum do varu a zážitek to byl velmi intenzivní.
Závěrečné přídavky zvedly diváky ze židlí a přiměly k mohutnému aplausu. Prostě, byla to jízda a radost sledovat publikum omámené přehršlí drahocenných hudebních šperků.
Takže nezbývá než závěrem vyjmenovat ty, kteří se na tomto výběru hudebních drahokamů podíleli v poslední květnové středě roku 2018. Byli to: na kytary Michal Pavlíček jako speciální host, Robert Křesťan a Druhá tráva ve složení Luboš Malina, Luboš Novotný, Radek Hlávka, Tomáš Liška a Martin Novák spolu s klavíristou Michalem Nejtkem.
Michal Pavlíček, Robert Křesťan & Druhá tráva, klávesy Michal Nejtek
Michal Pavlíček, Robert Křesťan & Druhá tráva, klávesy Michal Nejtek
foto. autor

Sdílet na...
Kam dál?

» Na Folkových prázdninách vystoupí jubilanti Michal Prokop, Vladimír Merta, Druhá tráva a poprvé Bratři Ebenové (Michal Schmidt)

» V Zahradě mezi Nashvillem a Toledem (Školník)

» Koncertní i plavecké zavírání letní sezóny Okolo Třeboně již tento víkend (FOLKtime.cz)

» Fotostřípky z Porty v Řevnicích (Renata Králová)

» 20. Okolo Třeboně již zítra! (Školník)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib