gototop
12.06.2018 Dětská Porta (Miloš Keller)    Tisk
Reportáže
Už po sedmadvacáté se konalo celorepublikové finále Dětské Porty, podruhé jako open air festival. Po deštivé Ostravě loni přijala soutěž prosluněná Kroměříž (s dvěma přeháňkovými výjimkami). I celkově se město o festival vzorně postaralo, zájem projevili funkcionáři městští (zasedali i v porotách) i krajští. Porota kategorií JC, SC a SP byla v sestavě Miloš Keller, Jiří Dihel, Luboš Vaňka, Jaromír Pátik a Pavel Zrna (zástupce města).
V kategorii SP soutěžila dvě soutěžní tělesa, mladší Brnkáčci a starší Profíci, obě seskupení z Jaroměřic nad Rokytnou a se stejným panem učitelem (sbormistrem) a Brnkáčci zaujali porotu víc. Proto také postoupili na Fontánu Countryradia v Brně, která bude 16. června.
Ostatní kategorie byly početnější a jednalo se o nejstarší možné soutěžící – tedy jednotlivce a dua nebo skupiny. Celkově řečeno mě trochu nepotěšilo, jak byly všechny písně v pomalém tempu a skoro všechny v moll, a dále jak vesměs všechny řešily nějaké starosti, místo aby se mládež radovala. Ale možná, že když se mládež raduje, tak se raduje a když je smutná, tak píše písně. No, prostě jediný veselý text mělo Duo 2Ká, dvojice sehraných bratrů Kolářových, bezprostřední, spontánní a veselá, takže ti otevírají pražskou Fontánu Countryradia už 6. června. Porotě se líbili jednoznačně. Ostatně i zde se potvrdilo, že ať je složení poroty jakékoliv, tak se kvalita pozná – shodli jsme se bez diskuse vždy na prvním a druhém místě, jen o třetím se chvilku diskutovalo, obvykle byli dva kandidáti.
Duo 2Ká - Radomír a Jan Kolářovi
Duo 2Ká - Radomír a Jan Kolářovi
foto: Dětská Porta
Mezi soutěžícími kategorie JC převažovaly interpretky, z jedenácti soutěžících byli jen tři sólisté – kluci (a už zmiňované Duo 2Ká). Někteří přicházeli i s vlastními skladbami, jiní se spolehli na osvědčený převzatý repertoár. U naprosté většiny soutěžících v této kategorii platí – hrát, hrát, hrát. Základy mají vesměs dobré, chyby v intonaci nebo hře na nástroj se příliš nevyskytovaly a vše je jen otázkou píle a let – když hrát nepřestanou, budeme se s nimi za pár let potkávat na „velkých“ soutěžích. Někteří pojali vystoupení možná až moc pompézně a dramaticky, ale nikdy nepřehrávali. U některých bylo znát, že mají vzory a snaží se je napodobit – časem ale přijdou na to, že „napodobit“ a „vzít si to dobré“ je rozdíl. Úmyslně nejmenuji, protože i ve věku kategorie JC je to vše o čase, růstu, zdokonalování se, hledání a podobně. Kromě vítězného Dua 2Ká získali ocenění ještě druhý Karel Smeykal a třetí The Addams Sisters.
Kategorie SC byly skupiny – celkem jich soutěžilo sedm. Vyhráli kdoví po kolikáté Vodníci, ale předvedli spíše standard. Mě vysloveně šokovala druhá skupina, Pišingr z Trhových Svin. Zahráli tři převzaté skladby – Some nights (spíše rock), Dohrála hudba a Holubí dům – a v každé předvedli nejen solidní hráčské základy, ale především obrovskou aranžérskou a interpretační invenci. Dohrála hudba bylo snad lepší než originál a Holubí dům udělali jako čtyřhlas a capella. Doslova jsem zíral s otevřenou pusou. Třetí byla také vyzkoušená formace z Jablonce nad Nisou Blue Night. Kelteens se ještě trochu hledají a paradoxně nejlepší byla u nich „nekeltská“ beatlesovská I need you. Dvojí krev, Hashtag a Frajeři nehráli špatně, ale holt první tři místa byla jasná.
Porotu zaujala ještě Kristýna Rozsívalová, dostala cenu za instrumentální výkon, neb účinkovala nejméně ve třech seskupeních a všem vtiskla osobitou tvář svou hrou. Autorskou Portu dostalo Duo Nika za skladbu Je čas. Uvažovali jsme, že bychom jim dali cenu za jazykovou různorodost, protože kromě češtiny zvládli i angličtinu a slovenštinu – a vše vlastní tvorba. Ostatně angličtiny bylo v soutěži docela dost a je to dobře. Tihle muzikanti se neztratí nejen ve světě hudby, ale ani v tom opravdovém.
1. – 2. června 2018, Kroměříž, republikové finále 27. ročníku Dětské Porty

Sdílet na...
Kam dál?

» Republikové finále 29. ročníku Dětské Porty bude (Organizační štáb Dětské Porty a Brigita Kytka Vidimská)

» Republikové finále 32. ročníku Dětské Porty proběhne již tento víkend (Bigita Kytka Vidimská)

» Dětská Porta 2023 (Miloš Keller)

» Dětská Porta letos jubilejní (Brigita Kytka Vidimská)

» Ke startu… Připravit … (Brigita Kytka Vidimská)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib