gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

03.07.2018 Příjemné pohoupání v Třeboni (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
Festival Okolo Třeboně je festival mnohodenní a jednou z jeho součástí je i soutěž Houpací kůň. Soutěžící do ní vybírá z několika desítek přihlášených cca půl roku předem mnohačlenná skupina doporučovatelů dvoukolově, letos vzešlo šest účastníků a sedmý byl dílem hlasování návštěvníků webu festivalu. Doporučovatelé tentokrát vybrali skupiny, které shodou okolností znají i posluchači Countryradia docela důvěrně, buď ze soutěže o titul Talent Countryradia nebo z pořadu Folkmenu. Navíc k sobě i stylově sedly – žádné ostré střihy při změně kapely, ale také žádná nuda, každá skupina má svou tvář. Téhle v pravdě exkluzivní sestavě by to slušelo i nesoutěžně v roli hostů třeba na pódiu řevnického lesního divadla.
Huménečko v Třeboni
Huménečko v Třeboni
foto: František Bureš
Celé to v 11 hodin v sobotu 30. června otevírala skupina Faux Pase Fonet. Jejich projev má drive a jisté napětí i v pomalejších skladbách, jsou zapamatovatelní a rozpoznatelní díky písním a díky pódiovému vystupování. Vrcholem vystoupení byla skladba Jeřabiny. Skupina MeziMěsto také neopomněla zahrát svůj hit Pozvi ho dál a předvedla trochu romantičtější podobu folku, mírně historizujícího, ne však historického. Třetí vystupovala skupina Terrakota – jak sami říkají „mladá skupina zkušených muzikantů“. Na vysvětlenou dodejme, že většina z nich pochází ze skupiny Sekvoj a z jejich projevu je ještě znát, že mají rádi Kameloty – to není nic ve zlém, ale prostě se mi takto nejlépe charakterizuje muzika, kterou hrají. Na muzikantech znát jistota desítek let na pódiu a vytvářejí i jakýsi spojovací můstek mezi melodickým folkem a trampskou písní. 
Dalším vystupujícím bylo Huménečko. Žertoval jsem, že s sebou na soutěže vozí cisternu s vínem, neb pocházejí z vinařských krajin, ale oni už to nemají zapotřebí. Zrají stejně rychle a dobře jako to víno. Jejich muzika má rockové názvuky, protože polovina muzikantů je z rockových skupin. Cimbál to vše ale usazuje zpět do folku a trochu i k folklóru. Vyplatí se vláčet s takovým nástrojem, protože u diváků (na Houpacím koni jsou porotou diváci) to takřka jednoznačně vyhráli.
Terrakota
Terrakota
foto: František Bureš
Takřka říkám proto, že po nich vystupoval Pavel Čadek a Úcellová skupina. Pavel Čadek nehraje na kytaru, ale na violoncello, což jej samo o sobě činí výjimečným. Hraje na něj bravurně a druhé veliké plus jsou jeho texty. Vesměs veselé, mírně ironické, a i ty s jakoby smutnou náplní nakonec podá optimisticky, popřípadě až tak, že posluchač slzí smíchy (Nelajkla mi status). Pro mě vítěz (ostatně jako vždycky, kdy jsem ho slyšel), u diváků druhý.
Předposledním soutěžícím byla skupina Passage. Převedli celou škálu výrazů, asi nejvíce jim sedí spíše volnější písničky s nábojem v textu. Úplně na závěr byla ještě skupina Kupodivu. Také má zajímavost – nemá žádnou kytaru. Sestava klávesy, cajon, saxofon, baskytara a zpěvačka je ale posunuje spíše k jazzu nebo alternativě a někdy spíše do nočního baru po půlnoci. Ovšem do hodně dobrého baru. Trošku by to možná chtělo ubrat na meditativnosti , ale zatím ještě vždy znali mez, za kterou nejít, aby se posluchači nezačali koukat na hodinky.
Syn a otec - Vojtěch a Ondřej Havelkovi
Syn a otec - Vojtěch a Ondřej Havelkovi
foto: Rejka Balcarová
Soutěž zvučil Josef Balcar se svým týmem, moderovala moje maličkost, díky patří Pavlu Barnášovi, jakožto duši celého festivalu a týmu kolem Notování (jmenovitě Kytka a Cimbura) za organizaci. Úplně „mimo soutěž“ poznamenám, že jsem viděl i páteční večerní vystoupení předloňského vítěze Houpacího koně na hlavním pódiu – byla to skupina Rendez-fou a trošku se na pódiu ztrácela. Jejich krátké písničky hrané v triu jsou skvělé do menších, klubových prostor.
Po nich pak šla hvězda večera – Ondřej Havelka s orchestrem Melody Makers a předvedli pečlivě nacvičenou šou z dvacátých až čtyřicátých let, včetně kostýmů a včetně vstávání sólistů při sólech. Trošku bylo znát úsilí, s jakým byl nacvičen a promyšlen jakýkoliv pohyb na pódiu, jakékoliv gesto, jakýkoliv vtip v průvodním slově. Některé triky se trochu moc opakovaly – odstrkávání od mikrofonu a podobně. V těch zlatých swingových letech to bylo upřímné a opravdové, na pódiu v zámecké zahradě to působilo trošku jako dobře vycvičený cirkus. Muzika se striktně držela dobových aranží, což je také trochu svazující. Nicméně šou to byla prvotřídní a diváci i posluchači spokojení.

Sdílet na...
Kam dál?

» My3.avi se vyhoupli k vítězství (Školník)

» Ebeni v Třeboni (Džexna)

» Terrakota zvítězila na Houpacím koni Okolo Třeboně (Džexna)

» Houpací kůň 2019 na videu (Džexna)

» Festival Okolo Třeboně zve na humor i unikátní setkání špičkových muzikantů (Agentura Bárny)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib